Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Γενική απεργία: Παραλύει η χώρα σήμερα – Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις
απεργία

Γενική απεργία: Παραλύει η χώρα σήμερα – Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις


«Παραλύει» σήμερα Τετάρτη 9/11/2022 η χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα ζητούν να ληφθούν μέτρα καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην σημερινή 24ωρη απεργία και στο συλλαλητήριο στις 10:30 το πρωί. Ο πρόεδρος Δημήτρης Μαρμούτας δήλωσε: «Αγώνας και μάχη από σωματεία και εργαζόμενους. Να νεκρώσουν τα πάντα, κανείς για δουλειά».

Η Νομαρχιακή Επιτροπής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την απεργία, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (10:30 π.μ). «Κατά της ακρίβειας Μητσοτάκη, που φτωχοποιεί την κοινωνία. Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» αναφέρει.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θα ξεκινήσει με εργαζόμενους του Δήμου, σε προσυγκέντρωση (9:30 π.μ) έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια (10:30) έξω από το Εργατικό Κέντρο. Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης, δήλωσε: «Κανείς να μην πάει για δουλειά. Ο λαός δεν ανέχεται την πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία».

Η «Ώρα Πατρών» του Γ. Ρώρου, καλεί τους πολίτες στην συγκέντρωση (11 π.μ) στο Εργατικό Κέντρο. «Η κοινωνία ενώνεται και αντιστέκεται στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης» τονίζει.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πατρών, συμμετέχει στην απεργία, με κυρίαρχο αίτημα «αυξήσεις στους μισθούς».

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτ.Ελλάδας στηρίζει την απεργία, αφού έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η ΔΗΠΑΚ θα βρίσκεται στη συγέντρωση (10:30 π.μ) στο ΕΚΠ.«Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό. Δεν υπάρχουν κάλπικοι «σωτήρες» σημειώνει.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκοκομείων Αχαΐας, απεργεί για γενναία αύξηση κρατικών δαπανών στην Υγεία, είπε ο πρόεδρος Δ. Ζιαζιάς

Ο Σύλλογος Δασκάλων -Νηπιαγωγών Πάτρας, θα είναι στη συγκέντρωση. «Δεν πάει άλλο με τους – για 12 χρόνια – μισθούς των εκπαιδευτικών. Δεν αντέχουμε» δηλώνει ο πρόεδρος Ν. Θεοδωρόπουλος.

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, καλεί σε σε μαζική συμμετοχή, με κύριο αίτημα «αυξήσεις για αξιοπρέπεια» λέει ο πρόεδρος Σπ. Ψαρράς.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, καλεί να ενωθεί η φωνή της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Στην απεργία συμμετέχουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Συνδικαλιστική υπόθεση, η συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου στη σημερινή απεργία – Μόνο σβήσιμο των φώτων την ώρα της πορείας τη στιγμή που τα καταστήματα αναστενάζουν.

Να κλείσουμε εμείς και οι άλλοι να κερδίζουν;

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει κάλεσμα αγώνα και μάχης σε όλα σωματεία και τους εργαζόμενους. Στις 9 Νοεμβρίου να νεκρώσουν τα πάντα, κανείς για δουλειά», δήλωνε προχθές ο πρόεδρός του Δημήτρης Μαρμούτας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή πανελλαδική απεργία και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 10:30 το πρωί στην Πάτρα.

Η αγορά ωστόσο δεν ακολουθεί, καθώς το τοπικός συνδικαλιστικό όργανο των Εμπόρων, ζήτησε τελικά από τα καταστήματα απλά να κλείσουν τα φώτα τους την ώρα της πορείας. Πολλοί στην Πάτρα έλεγαν, χθες, πως ο εμπορικός κόσμος – που κατά τα άλλα πρωτοστατεί με πύρινες ανακοινώσεις κατά της ακρίβειας – δεν κλείνει τα καταστήματα ούτε για μια ημέρα (!)ώστε να διαμαρτυρηθεί;».

Γεγονός είναι ότι στο συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως τις περασμένες ημέρες, υπήρξαν εισηγήσεις και για κλείσιμο των καταστημάτων. Η πρόταση κατατέθηκε από την παράταξη «Εμπορική Ανανέωση» και την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι το σκεπτικό να σβήσουν τα φώτα των καταστημάτων την ώρα της πορείας, βασίστηκε στο γεγονός ότι κανένας άλλος εμπορικός σύλλογος πανελλαδικά ή άλλος επαγγελματικός κλάδος δεν θα απεργεί σήμερα. «Αν δεν γίνει πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουμε μόνο εμείς», είπε, και πρόσθεσε: «Δεν θα χάνουμε εμείς εισόδημα και άλλοι κλάδοι που πληρώνουν μεγαλύτερο κόστος για την ενέργεια, να μένουν ανοικτοί και να κερδίζουν. Το ρεύμα κοστίζει στα εμπορικά πολύ λιγότερο από την εστίαση, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, που σήμερα δεν θα κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Οπότε, ποιο το νόημα να κλείσουμε τα εμπορικά καταστήματα μόνο στο κέντρο και την ίδια στιγμή τα πολυκαταστήματα και τα μαγαζιά της περιφέρειας να είναι ανοικτά;» διερωτήθηκε. «Αφού δεν κάνουν αυτοί απεργία, γιατί να βάλω εγώ τους συναδέλφους μου να κλείσουν τα καταστήματά τους και να χάσουν τα έσοδα μιας ημέρας; Δεν θα κλείσουμε εμείς για να δείξουμε συμμετοχή στην απεργία και όλοι οι άλλοι να μένουν ανοικτοί και να κερδίζουν. Οχι παιδιά. Ολοι μαζί ή κανένας κλειστός», τόνισε ο Κώστας Ζαφειρόπουλος.

απεργία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού – Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Δημήτρης Νετρντές, είπε στην «Π», ότο ενημέρωσε τις επιχειρήσεις – μέλη του – πως τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, σήμερα, ωστόσο αντιπροσωπεία του ΔΣ κι όποιος άλλος επιθυμεί θα παραστεί στις συγκεντρώσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε διεκδικήσεις. «Είναι αγωνιώδη η προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τις διαρκείς και συνεχόμενες κρίσης και να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά…οπότε πώς να τα κλείσουμε, έστω και για μια μέρα», σημείωσε ο κ. Ντερντές.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: