Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Γιατί ο Mikhail Gorbachev… έθαψε το πιο όμορφο Σοβιετικό αυτοκίνητο;
Γιατί ο Mikhail Gorbachev… έθαψε το πιο όμορφο Σοβιετικό αυτοκίνητο; (+video) - Auto-moto-Νέα για Auto-moto,αθλητικά,Νέα και ειδήσεις live,news,Ειδήσεις νέα για το αυτοκίνητο και τις μηχανές. Εξελίξεις για βενζίνη,diesel,υβριδικά,Formula1,Αυτοκίνητο,Auto - Moto news,auto,moto,νέα

Γιατί ο Mikhail Gorbachev… έθαψε το πιο όμορφο Σοβιετικό αυτοκίνητο;


Χάρη στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, Mikhail Gorbachev, η παραγωγή του Chaika, του πιο όμορφου αυτοκινήτου της Ρωσίας, σταμάτησε ενώ καταστράφηκε και όλος ο εξοπλισμός του εργοστασίου.

Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που όλες οι μεταγενέστερες προσπάθειες αναβίωσης της παραγωγής απέτυχαν.

Ανάμεσα στα λίγα πολυτελή αυτοκίνητα στη Σοβιετική Ένωση, ήταν τα GAZ-13 και GAZ-14, γνωστά ως Chaika (Γλάρος). Το παρατσούκλι «Chaika» δεν ήταν ένα τυχαίο όνομα για αυτό το αυτοκίνητο. Είχε σκοπό να υπογραμμίσει την ειδική του κατάσταση.

Πριν εμφανιστεί το GAZ-13 το 1959, το εργοστάσιο αυτοκινήτων Gorky (GAZ) είχε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή αυτοκινήτων Volga, που ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό της Ρωσίας. Όπως οι γλάροι πετούν πάνω από ποτάμια, έτσι και το GAZ-13 ήταν πάντα πάνω από το Volga όσον αφορά το κύρος, έλεγαν οι σχεδιαστές του.

Το GAZ-13 ήταν εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από τα… Αμερικάνικα Packard Patrician και το Packard Caribbean. Ωστόσο, παρά τις ομοιότητες, το σοβιετικό αυτοκίνητο δεν ήταν αντιγραφή των Aμερικανικών. Επίσης, τα Chaika έγιναν τα επίσημα αυτοκίνητα των σοβιετικών πρεσβευτών στο εξωτερικό. Επιπλέον, πολλοί ξένοι διπλωμάτες στη Μόσχα χρησιμοποιούσαν αυτό το αυτοκίνητο, παρόλο που συνήθως προτιμούσαν να οδηγούν αμερικανικά και ευρωπαϊκά οχήματα.


Από τους συντρόφους του κόμματος στους συντρόφους της… ζωής

Οι απλοί πολίτες δεν μπορούσαν να αγοράσουν ένα Chaika, αφού τα μοντέλα δεν έβγαιναν στην αγορά. Ήταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο για μεσαίου/ανωτέρου επιπέδου αξιωματούχους. Οι απλοί Ρώσοι πολίτες είδαν για πρώτη φορά το εσωτερικό του, μετά την πτώση του Σοβιετικού καθεστώτος όταν τα παλιά Chaika δόθηκαν σε γραφεία ενοικιάσεων και έγιναν πολύ δημοφιλή για τους γάμους και τις φωτογραφίες των νεονύμφων.

Τα σπάνια

Ένα από τα τελευταία μοντέλα, γνωστό ως «Black Doctor», χρησιμοποιήθηκε ως ασθενοφόρο για την ελίτ του Κρεμλίνου και τα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, με την πρώτη ματιά, αυτό το μαύρο αυτοκίνητο έμοιαζε περισσότερο με νεκροφόρα.

Ένα μοντέλο που δεν υπάρχει πια είναι το Chaika που ανήκε στον αρχηγό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Pimen. Το αυτοκίνητο βελτιώθηκε εσωτερικά από τον… Pierre Cardin. Ο Γάλλος επισκέφτηκε τη Μόσχα το 1979 για μια επίδειξη μόδας και γνώρισε και τον Πατριάρχη. Έκπληκτος από το αυτοκίνητο του Pimen, ο Cardin προσφέρθηκε να σχεδιάσει το σαλόνι του αυτοκινήτου με το δικό του μοναδικό, τρόπο και… παστέλ χρώματα.

Εκτός από τους πολιτικούς, διάσημοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές κ.λπ. βραβεύτηκαν με ένα Chaika. Για παράδειγμα, ένα λευκό αυτοκίνητο δόθηκε στην πρώτη γυναίκα, που πήγε στο διάστημα, τη Valentina Tereshkova. Ήταν μάλιστα συμβολικό, αφού το διακριτικό της στο διάστημα ήταν ένας γλάρος.

Από την αρχή της παραγωγής, υπήρχε μια ανοιχτή έκδοση (GAZ-14-05), η οποία χρησιμοποιήθηκε πολύ στις παρελάσεις της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

Το τέλος

Το 1988, κατά τη διάρκεια της Perestroika του Mikhail Gorbachev, οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα Chaika για τα λιγότερο διάσημα Volga. Η ιδέα του Gorbachev ήταν να δείξει ότι η σοβιετική πολιτική ελίτ δεν απολάμβανε πλέον είδη πολυτελείας, αλλά ερχόταν πιο κοντά στον απλό κόσμο.

Φυσικά σε όλες τις… επαναστάσεις υπάρχει και μία υπερβολή και σε κάποιον ξεσπούν όλοι. Το «μαύρο πρόβατο» έγιναν τα Chaika και οι «μαχητές των προνομίων» το πήγαν πολύ μακριά: Όχι μόνο σταμάτησαν την παραγωγή του GAZ-14, αλλά κατέστρεψαν όλη την τεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό. Ως αποτέλεσμα, η ιδέα να αποκατασταθεί η παραγωγή του αυτοκινήτου στη δεκαετία του 1990 απέτυχε εντελώς.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: