
Γιώργος Σκλαβενίτης: Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ
Προ λίγων μηνών ένα άτυπο ντιμπέιτ έλαβε χώρα μέσα από τοπική διαδικτυακή συχνότητα μεταξύ του νυν δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και του πρώην δημάρχου Ιωσήφ-Ναμπίλ Μοράντ. Ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης «αντιπαρατέθηκαν» κατά τη διάρκεια ξεχωριστών συνεντεύξεων για το ζήτημα της «πατρότητας» των έργων. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος κ. Μοράντ κατηγόρησε τον Γιάννη Λέντζα πως τα έργα που υλοποιούνται στο δήμο μας είναι έργα που η δική του δημοτική αρχή είχε σχεδιάσει και είχε λάβει χρηματοδότηση ήδη από το 2018. Στον αντίποδα ο νυν δήμαρχος Γιάννης Λέντζας υποστήριξε πως «αν ένα έργο χρειάζεται οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί χρεοκοπήσαμε σαν δήμος» συγκρίνοντας την πενταετή διοίκηση του κ. Μοράντ και τη δική του τρέχουσα τριετία στη δημοτική αρχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έργα των οποίων ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναμφισβήτητα αφορούν τη δημαρχιακή του θητεία όπως το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.ο.κ.
Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνέντευξη του δημάρχου Γιάννη Λέντζα είναι η εξής φράση του: «Τα έργα είναι του λαού. Τα έργα είναι του δήμου. Δε χρειάζεται να διεκδικούμε την πατρότητα των έργων». Η παραδοχή αυτή του δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης φανερώνει μια πραγματικότητα που ακόμα και οι πολίτες πολλές φορές ακούσια ή εκούσια αγνοούν. Το κάθε έργο που γίνεται σε ένα δήμο, σε μία περιφέρεια, σε μία χώρα χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η μοναδική περίπτωση που ένας δήμαρχος θα έχει το δικαίωμα να πει τη φράση «αυτό το έργο είναι δικό μου» θα είναι εκείνος που θα έχει πληρώσει το εν λόγω έργο από τη τσέπη του! Ο Γιάννης Λέντζας ορθά επέλεξε να μη λάβει μέρος σε αυτή τη «κοκορομαχία» διεκδίκησης της ανύπαρκτης πατρότητας των έργων.
Η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να βελτιώνει τη ζωή των δημοτών της, αντιμετωπίζοντας τρέχοντα προβλήματα που ενίοτε υπάρχουν, και να προβαίνει σε δράσεις και έργα που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη και την πρόοδο του συνόλου των δημοτικών διαμερισμάτων ενός δήμου. Άλλωστε για αυτούς ακριβώς τους λόγους εκλέγεται η εκάστοτε δημοτική αρχή και κυρίως για αυτό ακριβώς τα μέλη της πληρώνονται από τα χρήματα του ελληνικού λαού. Σε διαφορετική περίπτωση, μια δημοτική αρχή που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους πολίτες της είναι απλώς άχρηστη.
Σίγουρα ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και εν τέλει η υλοποίηση ενός έργου απαιτεί τη συνεχή εγρήγορση και δράση των εκάστοτε δήμαρχων, αντιδημάρχων και παντός άλλου αρμόδιου σε ένα δήμο. Και ναι πολλές φορές ορισμένοι τοπικοί άρχοντες θεωρούν ότι αδικούνται αναλογιζόμενοι την προσπάθεια που ενδεχομένως έχουν κάνει αλλά τα πράγματα σε μεσαίους-μικρομεσαίους πληθυσμιακά δήμους όπως ο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπου όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, είναι απλά και όλοι στο τέλος κρίνονται στη κάλπη. Αν η δημοτική αρχή κάνει σωστά τη δουλειά της ο λαός θα δώσει τη ψήφο του, θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή και θα την επανεκλέξει. Αν από την άλλη δεν κάνει για τη δουλεία φεύγει και περνά η επόμενη. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν η πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών σχηματισμών που κατέχουν ή διεκδικούν τη δημοτική αρχή θα πρέπει να περιορίζεται αφενός στο κατά πόσο γρήγορα και ουσιαστικά εκτελούνται τα προγραμματισμένα δημοτικά έργα και αφετέρου στο τι παραπάνω μπορούν να υλοποιήσουν οι σχηματισμοί αυτοί με βάση κοστολογημένα πολιτικά προγράμματα και όχι ανεδαφικές, ακοστολόγητες και ουσιαστικά ουτοπικές πολιτικές υποσχέσεις.
Γιώργος Σκλαβενίτης
Ιδιωτικός Υπάλληλος
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την παράταξη «Νέα Πορεία» του δημάρχου Γιάννη Λέντζα