Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική H Pax Othomanica βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

H Pax Othomanica βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και κατά πάσα πιθανότητα, οπως αναφέρει  δημοσίευμα του Spiegel, στις 15 Ιουλίου, μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος (2016) εναντίον του Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα ξαναλειτουργήσει ως Τζαμί.

 Η εν λόγω νέα προκλητική ενέργεια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό με στόχο την ενίσχυση της επιρροής του στο εκλογικό σώμα της Τουρκίας, οπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν. 

Είναι κρίκος μιας αλυσίδας περιστατικών που έχουν ως στόχο την εξόντωση των αλλόθρησκων μειονοτήτων και των εσωτερικών αντιπάλων του Ερντογάν,( κούρδοι, κτλ.) Επομένως, στο μέλλον, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν ο επόμενος στόχος είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ακυρώσει εντελώς την όποια Ελληνο-βυζαντινή ταυτότητα  έχει απομείνει στην Κωνσταντινούπολη. 

Παράλληλα, η στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία και την Λιβύη, η κατάληψη της Κυπριακής ΑΟΖ και το παράνομο σύμφωνο διευθέτησης θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη (Νοέμβριος 2019)δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για πλαίσιο Ελληνο- τουρκικού διαλόγου, δεδομένου ότι  αναδεικνύουν με μη αμφισβητήσιμο τρόπο την άνοδο του Τουρκικού Ιμπεριαλισμού. 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κατασκευάσει μια νέα εσωτερική και διεθνή  ταυτότητα  για την Τουρκία, Επίσης, έχοντας αντιληφθεί την γεωπολιτική και οικονομική αξία της θάλασσας εκβιάζει την τουρκοποίηση της Μεσογείου, ακυρώνοντας στην πράξη την διεθνή έννομη τάξη για να επιβάλει ένα νέο Τουρκικό σύστημα κανόνων. 

Σύμμαχος στα σχέδια του Ερντογάν φαίνεται να είναι η Ελληνική υποχωρητικότητα, η διγλωσσία της ΕΕ και στην παρούσα φάση η μετακίνηση  του  κύριου βάρος ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, εξέλιξη την οποία η Τουρκία είδε ως μια καλή ευκαιρία για την παγίωση της pax othomanica στη Μεσόγειο. 

Συμπέρασμα :Η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας  (πτυχή του οποίου είναι  η ΤουρκοΛιβυηκή συμφωνία ) και η  πρόσφατη  τουρκική άσκηση “​Ασπίδα της Μεσογείου” φανερώνει τα τουρκικά σχέδια της τμηματικής κατεδάφισης του πλαισίου που έχει προκύψει με την συμφωνία της Λωζάνης(24 Ιουλίου 1923) Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων εισέλθει στην “ζώνη  του πολέμου” απο τον περασμένο Νοέμβριο και η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία.

Εύκολη διέξοδος δεν υπάρχει και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται καθαρά στον ορίζοντα. Επειδή κατά το παρελθόν έχουμε ως χώρα πληρώσει πολύ ακριβά τις  προσωπικές πολιτικές επιλογές αυτών που αποφασίζουν, την ανεπάρκεια των ηγετών και τα λάθη της εξουσίας, είναι καθήκον  του Ελληνικού κράτους να μην αφήσει την Τουρκία να  αναλάβει τον έλεγχο του χάους που η ίδια δημιούργησε, όχι μόνο για να θέσει υπο τον απόλυτο έλεγχο της  μια  σημαντική γεωπολιτική περιοχή. 

Οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας είναι και ένα ιδεολογικό πεδίο μάχης του οποίου η έκβαση θα καθορίσει την  διεθνή πολιτική για πολλές δεκαετίες. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: