Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η απάντηση από το ICOMOS στον Ν.Δημάκη (σχετικά με την Αγία Σοφία)

Η απάντηση από το ICOMOS στον Ν.Δημάκη (σχετικά με την Αγία Σοφία)

Η απάντηση από το ICOMOS στον Ν.Δημάκη (σχετικά με την Αγία Σοφία) βλέπε εδώ την επιστολή

Κύριε Δημάκη καλημέρα!

Λάβαμε το μήνυμα που μας στείλατε και αντιλαμβανόμαστε την αγωνία που εκφράζετε για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Ο γοτθικός αυτός ναός της Ανδραβίδας είναι εγνωσμένης αξίας και σημασίας και για εμάς αλλά και για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που επιλαμβάνονται θεσμικά των μνημείων. Δυστυχώς, σε παρόμοια θέση με την Αγία Σοφία βρίσκονται και άλλα μνημεία, για τα οποία το τρέχον περιβάλλον (οικονομικό και μη) λειτουργεί επιβαρυντικά. 

Επειδή ρωτάτε για τον τρόπο λειτουργίας μας (παρεμπιπτόντως μπορείτε να ανατρέξετε σχετικά στο καταστατικό μας, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας), οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες, καθώς, ως προαναφέρθηκε, δεν μας επιτρέπονται παρεμβάσεις επί των μνημείων από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και αν μας επιτρεπόταν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν διαθέτουμε τα μέσα, το προσωπικό και τους πόρους για άμεσες επιχειρησιακές παρεμβάσεις. Στις δραστηριότητές μας περιλαμβάνεται (μεταξύ άλλων) η προώθηση μέτρων προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, καθώς και η σχετική ενημέρωση είτε του κοινού είτε των αρμόδιων. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, μια τέτοια παρέμβαση εκ μέρους μας παρέλκει, αφού, όπως μας γράφετε, η ΕΦΑ Ηλείας λαμβάνει ήδη ή προγραμματίζει κάποια μέτρα προστασίας.

Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε και να μας ενημερώσετε αν υπάρξει κάποια εξέλιξη! Αν χρειαστεί τελικά να παρέμβουμε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χάριν της διάσωσης του μνημείου, είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε.

                                                                                                  Με εκτίμηση,

Δρ Αθανάσιος Νακάσης

  Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: