Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Ενημέρωση,Πύργος,Ήλιδα,Πηνεία,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους μετανάστες βάζει τέλος στην ασάφεια και δημιουργεί προϋποθέσεις για επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους μετανάστες βάζει τέλος στην ασάφεια και δημιουργεί προϋποθέσεις για επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό της μεταναστευτικής πολιτικής.

του Βασίλη Τσάμη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε οριστικά υπέρ της Ισπανίας, η οποία το 2014 είχε εκδιώξει Αφρικανούς μετανάστες που εισήλθαν παράνομα  από τον φράκτη με ύψος πάνω από έξι μέτρα, στη Μελίγια, χωρίς να καταγράφει πριν την είσοδο  το αίτημα τους για άσυλο.Την ίδια στιγμή, η ισπανική επιτροπή βοήθειας για τους πρόσφυγες, CEAR, υποστηρίζει ότι οι δύο νέοι Αφρικανοί που πριν περάσουν τα σύνορα ζούσαν  για αρκετούς μήνες στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο του Μον Γκουρούγκου, στο Μαρόκο, δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο στον συνοριακό σταθμό επειδή  ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση. 

Η ισπανική ΜΚΟ υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από το πώς κάποιος εισέρχεται στην χώρα πρέπει να έχει  το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο κτλ. 

Συμπέρασμα :Στον νότο της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει εκ των πραγμάτων επιβληθεί ένα πλαίσιο εισόδου  στην ΕΕ χωρίς σαφή όρια με  την επί πληρωμή μαζική διακίνηση και εισροή ανθρώπων.Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας οι χώρες υποδοχής   έχουν  μέχρι στιγμής ακολουθήσει ανεπιτυχώς δύο βασικά μοντέλα διαχείρισης  των  επί πληρωμή διακινούμενων μαζών.

Το μοντέλο Ευρώπη – Φρούριο  με φράκτες στα σύνορα, παρεμπόδιση της θαλάσσιας διέλευσης, συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ,κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσηςκτλ.

Το μοντέλο ανοιχτά σύνορα, το οποίο εφαρμόστηκε το 2015  και είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν μέσα σε λίγους μήνες  πάνω από 1. εκ πρόσφυγες και μετανάστες  στην βόρεια Ευρώπη μέσω του βαλκανικού διαδρόμου., εξέλιξη η οποία λειτούργησε διαλυτικά για την ΕΕ  δεδομένου ότι οδήγησε  σε παρατεμένη  πολιτική κρίση της οποίας κορυφαία γεγονότα ήταν η συμαντική άνοδος της  ακροδεξιάς και  το brexit. 

Τώρα, η απόφαση  του ΕΔΑΔ είναι σημαντική. Αλλάζει τα δεδομένα με τρόπο που καθιστά ευκολότερη την πρόβλεψη των εξελίξεων και την απόδοση ασύλου, όταν οι περιστάσεις το καλούν. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις γίνεται αυτονόητη ανάγκη  και η θεσμοθέτηση νέων γενικών κανόνων προκειμένου αυτοί να σχηματοποιήσουν νέους αποδεκτούς  τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της μαζικής και ανεξέλεγκτης εισροής ανθρώπων στην Ε. Ε. Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στο άσυλο  χωρίς να παραβλέπονται τα δικαιώματα του πληθυσμού υποδοχής  και χωρίς η  νέα διαδικασία να τροφοδοτεί την επί πληρωμή διακίνηση ανθρώπων. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση  πιστεύω ότι χρειάζονται δύο βασικά μέτρα:

1. Όποιος περνά στην ΕΕ από μη νόμιμη δίοδο χωρίς να έχει καταθέσει πριν  αίτηση ασύλου  να χάνει το δικαίωμα ασύλου και κάθε άλλο δικαίωμα. 

2. Να δημιουργηθεί ειδική Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων ασύλου,  για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος που δεν μπορεί να φτάσει στην νόμιμη δίοδο, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο, εύκολα και γρήγορα να καταθέσει το αίτημά του, το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από ειδική πανευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: