Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η αποτρεπτική ισχύς θα καθορίσει την Ισορροπία

Η αποτρεπτική ισχύς θα καθορίσει την Ισορροπία

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Σύμφωνα με τα αρχεία του κέντρου διατριβών της Τουρκίας απο το 2015 και εντεύθεν για θέματα που αφορούν την θαλλασα γράφονται 40 διατριβές ετησίως, οταν τα προηγούμενα 25 χρόνια είχαν γραφτεί μόνο 12. Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο, ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοίνωσετο δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας σε επίσημη τελετή που έγινε στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.  

Σε αυτόν τον χάρτη  η τουρκική Θάλλασα περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά σε αυτό το θαλλάσιο τμήμα υπάρχουν στον Τουρκικό χάρτη χωρίς χωρικά ύδατα. 

Η επόμενη σχετική κίνηση της Τουρκίας έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2019 όταν η Τουρκία υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη μια σειρά αξιώσεων για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης μιας θαλάσσιας ζώνης που εκτείνεται δυτικά της Ρόδου και νότια της Κρήτης. 

Οι εν λόγω διεκδικήσεις  έγιναν πράξη με  το Μνημόνιο συμφωνίας θαλλάσιων συνόρων που υπέγραψε, στις 28 Νοεμβρίου 2019, στην Κωνσταντινούπολη, ο  Ερντογάν με τον ελεγχόμενο απο την Τουρκία κυβερνήτη  της Τρίπολης στην Λιβύη Fayez al-Sarraj. 

Η εν λόγω συμφωνία  βγάζει  εκτός θαλλάσιων δικαιωμάτων την Κρήτη και δεν είναι σύμφωνη με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), την οποία η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει. Συμπέρασμα :Είναι εμφανές ότι το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας έχει γίνει κάτι σαν εθνική ιδέα στην Τουρκία. 

Με την πρόσφατη εισβολή στο σύμπλεγμα της Μεγίστης ο  Ερντογάν προσπάθησε να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση με όρους Τουρκίας, για να πάρει όσα διεκδικεί χωρίς να πέσει σφαίρα. 

Η συμφωνία  διευθέτησης θαλλάσιων συνόρων Ελλάδας, Αιγύπτου  ανέτρεψε αυτό το πλαίσιο διαλόγου και εκ των πραγμάτων έσπασε έναν μακροχρόνιο κύκλο Τουρκοφοβίας. 

Αν, όπως φαίνεται, η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της για επανεκκίνηση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την ΕΕ να νουθετήσει την Τουρκία με κυρώσεις.  

Η αποτροπή με στρατιωτικά μέσα είναι μονόδρομος. Διαφορετικά, η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο θα γίνουν τουρκική Θάλλασα. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: