Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η αποτυχία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανίας είναι και αποτυχία της Ελλάδας

Η αποτυχία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανίας είναι και αποτυχία της Ελλάδας

του Βασίλη Τσάμη

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν οι Κάτω χώρες και η Δανία αρνήθηκαν να ανοίξει η Ε.Ε. τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα να επιλυθούν προτού η ΕΕ επιτρέψει την ένταξη αυτών των δύο βαλκανικών κρατών.

Εσωτερικά ζητήματα όπως η χαμηλή υποστήριξη του κράτους δικαίου και η αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς, ανεπίλυτα διμερή ζητήματα των δύο αυτών κρατών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία , αλλά και εδαφικά ζητήματα σε εκκρεμότητα,όπως το ζήτημα του Κοσόβου, το οποίο επηρεάζει άμεσα την βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία συνθέτουν ενα διεθνοτικό καζάνι έτοιμο να εκραγεί εν μέσω ενταξιακής διαδικασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνοχή της ήδη εύθραυστης Ε.Ε. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας αποδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν το διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ δεδομένου ότι η κοινή Επιτροπή Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας για τα ιστορικά θέματα δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία επί των αμφισβητούμενων ιστορικών και άλλων θεμάτων, όπως η γλώσσα, καθώς η Βουλγαρία θεωρεί ότι η γλώσσα που ομιλείται στην Βόρεια Μακεδονία είναι προϊόν εξέλιξης της βουλγαρικής γλώσσας και των διαλέκτων αυτής.

Την ίδια στιγμή , οι αναταράξεις που προκάλεσε η αποτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών να οδηγήσει την Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ επίσπευσαν τις εκλογές και αναζοπύρωσαν τον “Μακεδονικό εθνικισμό”. Ενόψει εκλογών ο πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE Κ.Μίκοβσκι άδραξε την ευκαιρία μετονομάζοντας το όνομα του κόμματός του σε συνασπισμό για την “Ανάκτηση της Μακεδονίας”

Συμπέρασμα: Η βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία , δύο γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, δεν πέρασαν το πρώτο Face control για την είσοδο στην ΕΕ. Πλέγμα λόγων που έχει να κάνει με εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και άλλα ζητήματα διμερών σχέσεων επιρρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αρνητική αυτή εξέλιξη βαρύνει και την χώρα μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών,αν και καλλιεργήθηκε τέτοιο κλίμα , δεν ήταν αρκετή για να προωθηθεί η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ και συνολικά η Ελλάδα αντί να πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, τρέχει πίσω από τα γεγονότα ή ακολουθεί οδηγίες όταν την ίδια στιγμή η συγκυρία στην Ν.Α Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα σε ρόλο οδηγού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, αλλά και την σπουδαιότητα που έχει για την περιοχή η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, η Ελλάδα , ως παλαιό μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να μείνει παθητικός θεατής.

Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη βαλκανική πολιτική με καθαρές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η θεσμοθέτηση πλαισίου διαλόγου για τα δυτικά Βαλκάνια, (με έδρα την Θεσσαλονίκη) με στόχο τη βελτίωση των δεσμών εντός της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο ειρήνης, ενα κομβικό κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η Ελλάδα οφείλει να ηγηθεί των δυτικών Βαλκανίων,όχι επειδή αυτό θα διευκολύνει την ενσωμάτωση τους στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι εν δυνάμει αποσταθεροποιητής και αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες .

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: