Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

       Εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  ο  προϋπολογισμός του Δήμου Πύργου οικονομικού έτους 2021, ο οποίος  εισήχθη  προς ψήφιση κατόπιν της με αριθμό 54/2021  απόφασης – εισήγησης της Ο.Ε.  , σε συνδυασμό με την με αριθμό 77/2021 απόφαση – εισήγηση της Ο.Ε. στην οποία ενσωματώθηκε η παρατήρηση που τέθηκε με την   γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

       Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημήτριος Μεσσαλάς , πλην των άλλων , ανέφερε στην εισήγηση του :

   «  Ο προϋπολογισμός, υπό την ευρεία έννοια, αποτελεί την έκφραση και την εφαρμογή ενός ετήσιου οικονομικού προγράμματος, βάσει απόλυτης αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών , δηλαδή καθορίζεται το ετήσιο δημοσιονομικό πρόγραμμα του Δήμου.

   Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και αποτελεσματικό προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα. Βασίζεται σε πραγματικά έσοδα και δαπάνες .

  Ο φετινός  προϋπολογισμός κλείνει στο ποσό των 39.266.922,98 €. Είναι δε αυξημένος κατά περίπου 6 εκ. ευρώ  σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό .

Ειδικότερα, τα ποσά και μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού, απεικονίζονται συνοπτικά ως εξής  :

ΕΣΟΔΑΠΟΣΟ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ9.985.635,51
ΕΚΤΑΚΤΑ   ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ9.611.875,06
ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΟΙΚ. ΕΤΩΝ (ΠΟΕ) ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ688.520,89
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ5.199.105,02
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ3.519.760,00
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΩΣ 31/8/202010.262.026,50
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ39.266.922,98
ΕΞΟΔΑΠΟΣΟ
ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΣΗΣ (ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ)17.980.551,09
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ12.780.214,38
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΕ1.106.230,56
ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ2.910.760,00
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΗ3.981.818,38
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ507.348,57
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ39.266.922,98

     Ο   προϋπολογισμός του 2021   διαμορφώνεται κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας   και κατά συνέπεια και η τοπική αυτοδιοίκηση , λόγω της πανδημίας εδώ και ένα έτος και χωρίς να διαφαίνεται χρονικά το τέλος αυτής , ενώ οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας:

 • Τα περιορισμένα κονδύλια  που  δίνονται στους ΟΤΑ από το κράτος , που με αυτό τον τρόπο   ουσιαστικά ζητείται η αύξηση της εισφοράς από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών , κάτι στο οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι και το αποδείξαμε εμπράκτως με τη μη επιβολή αύξησής τους αλλά τουναντίον μείωσης τους σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και συγκεκριμένα στα άτομα με αναπηρία ( ΑΜΕΑ)   σε ποσοστό 50 % ,
 • Τη συνεχιζόμενη  μείωση του  μόνιμου  προσωπικού ( κινητικότητα , συνταξιοδοτήσεις) χωρίς την δυνατότητα αναπλήρωσης  ,
 • Τη   συνεχιζόμενη γραφειοκρατία  ,
 • Και το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ , τη δυσκολία των Δήμων να εισπράξουν από μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Παρά τις δυσκολίες   ο Δήμος Πύργου:

 • Συνεχίζει  τον   ορθολογισμό των δαπανών του  ,
 • Επιδιώκει   να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές   και  είναι φερέγγυος με  όσους συναλλάσσονται μαζί του ,
 •   Είναι σε θέση να εξοφλεί άμεσα όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που δημιουργεί,
 • Χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους  το ΝΠΔΔ «Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου» για να επιτελέσει το έργο του καθώς την ΔΗΚΕΠ για     την ομαλή λειτουργία της,
 • Χρηματοδοτεί έργα , προμήθειες , υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας  των δημοτών,
 • Δίνει την δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοτήτων να δρουν άμεσα καταβάλλοντας άμεσα  την πάγια προκαταβολή ,
 • Λαμβάνει μέτρα ανακούφισης των δημοτών του   λόγω της πανδημίας στα πλαίσια των νομοθετικών ρυθμίσεων ,
 • Σε συνεργασία με τα νομικά του πρόσωπα  αναδεικνύει και προωθεί  τον αθλητισμό ,τον πολιτισμό , τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές δράσεις .

   Τα ταμειακά του διαθέσιμα καλύπτουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και το χρηματικό υπόλοιπο ποσού 10.262.026,50 € είναι το δυνατό του σημείο, που δείχνει την πιστοληπτική του ικανότητα. , ενώ και τον Δεκέμβριο του 2020 το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχονταν  σε 10.209.501 € 

      Στις σημερινές συνθήκες πρωταρχικό   καθήκον μας θα πρέπει να αποτελεί  η διατήρηση της δομής και του ρόλου  των ΟΤΑ, γιατί κάθε δημότης  αισθάνεται ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες μπορεί να ακουμπήσει και να βοηθηθεί από τον Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται. Γιατί ο Δήμος Πύργου  με τις περιορισμένες νομοθετικά   δυνατότητές που διαθέτει , δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το κοινωνικό του έργο και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπιστεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στην πόλη μας. 

Μέσω του προϋπολογισμού 2021   αναδεικνύεται έντονα και  το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου καθόσον αυτό αποτυπώνεται στον  υπό ψήφιση  προϋπολογισμό :

Η μείωση του τέλους ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ , οι επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων ,   η παροχή βοήθειας σε άπορους δημότες μας , η προμήθεια ειδών διατροφής μέσω διατακτικών λόγω covid-19  σε οικονομικά αδύνατους δημότες,  είναι ορισμένα παραδείγματα . 

Επιπλέον η  προμήθεια  μηχανημάτων έργων , απορριμματοφόρων ,οι συντηρήσεις-επισκευές  των αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών , οι προμήθεια νέων παιδικών χαρών , οι μελέτες και τα έργα που ενσωματώνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια στον προϋπολογισμό , η άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών μέσω του μνημονίου συνεργασίας , η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η ένταξη σε αυτά , όπως το Πράσινο Ταμείο , Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , Φιλόδημος , Αντώνης Τρίτσης , Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, αποδεικνύουν το όραμα και την προοπτική της Δημοτικής Αρχής». 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: