Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Ελλάδα φλερτάρει με τα χειρότερα

Η Ελλάδα φλερτάρει με τα χειρότερα

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Η αποστολή του  Τουρκικού ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο με συνοδεία πολεμικών πλοίων και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας, Αιγύπτου, η ανακοίνωση Τσαβούσογλου για νέες έρευνες εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με το ΤουρκοΛιβυκό μνημόνιο και το γεγονός ότι ο Ερντογάν κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής  να  καθήσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων για να βρεθεί, όπως δήλωσε, μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, εκ των πραγμάτων είναι εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν τα δεδομένα  εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

1. Η Τουρκία αν και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δικαιούται το μικρότερο ποσοστό  θαλλάσιων δικαιωμάτων στην περιοχή, έχει βρεθεί σε θέση οδηγού επειδή  οι κατευναστικές πολιτικές Ελλάδας και  Κύπρου  έχουν δώσει χώρο δράσης στην Τουρκία.

 2.  Οταν η Τουρκία ζητά σύσκεψη με όλες της χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο αυτό δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.  Η μη συμμετοχή της Κύπρου στο πλαίσιο διαλόγου σημαίνει πάγωμα της περιοχής και επαναδιαπραγμάτευση όλων των δεδομένων και των ζητούμενων με όρους του ισχυρότερου,  σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  πλήρη έλεγχο ολόκληρης  της Κύπρου απο την Τουρκία , πλήρη κυριαρχία της  Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατα συνέπεια, το κάλεσμα Ερντογάν σε διάλογο με όλες τις χώρες της περιοχής στην πραγματικότητα είναι μια μεταμφίεση προθέσεων προκειμένου να  κερδίσει  χρόνο  για να εξαντλήσει σταδιακά με πόλεμο φθοράς την  Ελλάδα και  την Κύπρο.

3. Η Τουρκία γνωρίζει ότι  δεν πρόκειται η Ελλάδα να προχωρήσει σε καταστολή και απώθηση της επιθετικότητας  επειδή η στρατηγική της Αθήνας  είναι συνάρτηση οικονομικών, κοινωνικών και αλλων παραγόντων επιρροής χωρών που μπορούν να  καθορίσουν  την πολιτική απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αλλάξει απο την μια μέρα στην άλλη  αυτή η πολιτική κατεύθυνση. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι  η Αθήνα δεν έχει μια  καθαρή θέση έναντι της Τουρκίας επειδή προσπαθεί να αποφύγει την τουρκική πολιτική  των κανονιοφόρων μέσω παραχωρήσεων που  συνήθως επιβάλλονται μέσω μυστικής διπλωματίας απο τους ισχυρούς. 

4. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι  είναι πολύ δύσκολο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Η Γερμανία που προεδρεύει της ΕΕ, η Ισπανία, η οποία πρακτικά ελέγχει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στον παρόντα χρόνο και η Ιταλία δύσκολα θα δεχτούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή τα συμφέροντά τους είναι ποιο κοντά στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει μια ενιαία φωνή δίνει ώθηση στην  υλοποίηση των  κατακτητικών σχεδιασμών της Άγκυρας.Συμπέρασμα:Σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να αναπτυχθεί σε ευρύτερα όρια ψάχνοντας ηγεσία στην μέση Ανατολή και στην Μεσόγειο. 

Με το  δόγμα   της Γαλάζιας Πατρίδας να είναι κάτι σαν εθνική ιδέα στην Τουρκία. Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί κτλ, η Ελλάδα και η ΕΕ στρουθοκαμηλίζουν  και προσπαθούν με πολιτική κατευνασμού  να εξασφαλίσουν ειρήνη για να μην  χάσουν την Τουρκία απο σύμμαχο. Στο πλαίσιο αυτό, αντί να  τεθεί ένας φραγμός στην Τουρκία  γίνονται εκπτώσεις σε θεμελιώδη ζητήματα και βαπτίζουν  ψυχραιμία, συνεννόηση, κτλ. την αδυναμία και τις παραχωρήσεις. 

Είναι εμφανές ότι αυτή η κρίση ανέστρεψε τα πάντα.

Η κατάσταση πήρε μια εντελώς διαφορετική στροφή και τώρα δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε.

Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον, δεδομένου ότι στο παρόν στάδιο οι μεταβαλλόμενες πολιτικές-στρατιωτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες  δημιουργούν  περιδινήσεις που μπορούν εντελώς ξαφνικά και απρόοπτα να θέσουν εν αμφιβόλω την επιβίωση του πληθυσμού, της οικονομίας και του ίδιου του κράτους. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: