Νέα της Ηλείας,Ειδήσεις Ενημέρωση,Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο ίσως οδηγήσει σε ερημοποίηση τον Νομό Ηλείας και την Ζάκυνθο

Η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο ίσως οδηγήσει σε ερημοποίηση τον Νομό Ηλείας και την Ζάκυνθο

του Βασίλη Τσάμη

Έπειτα από αρκετές δεκαετίες υπεροχής του πετρελαίου, η τιμή του σήμερα έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολικά ακριβή σε σύγκριση με άλλες ενεργειακές λύσεις , γεγονός το οποίο κάνει πολλούς να μιλάνε για το τέλος της εποχής του πετρελαίου ανεξαρτήτως αποθεμάτων.

Την ίδια στιγμή, η εκμετάλλευση του  πετρελαίου προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλα τα στάδια , ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων άντλησης.Λαμβάνοντας υπόψη την διεθνή σχετική πείρα, ενας από τους φυσικούς πόρους που  μπορεί να επηρεάσει  η εξόρυξη  πετρελαίου στο Κατάκολο  είναι το νερό.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό Μηχανικό πετρελαίου Oscar Vanegas Angarita, ακτιβιστή ενάντια στις πρακτικές της πετρελαϊκής και μεταλλευτικής βιομηχανίας και καθηγητή  Πανεπιστημίου με εργασίες σχετικά με την κίνηση των  υπόγειων υδάτων και την σεισμική εξερεύνηση, η  διαδικασία  έρευνας και εξόρυξης στέλνει  βαθύτερα τους υδάτινους πόρους ή τους εκτρέπει προκαλώντας εξαφάνιση των πηγών, με ότι αυτό συνεπάγεται  για το οικοσύστημα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και  για την ασφάλεια της περιοχής δεδομένου ότι η  εκμετάλλευση  θα γίνει σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.Σεισμούς δεν προκαλούν μόνον οι γεωτρήσεις , αλλά και η άντληση επειδή εξασθενούν το υπέδαφος και αλλάζουν την υφιστάμενη πίεση.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Groningen.

Στην Ολλανδία  η  εξόρυξη  ξεκίνησε το 1959, όταν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα  φυσικού αερίου στο Groningen, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο και είναι γνωστό ως πεδίο  Slochteren.

Ο πρώτος σεισμός με αιτία την εξόρυξη φυσικού αερίου έγινε το 1986, δλδη 26 χρόνια μετά την πρώτη εξόρυξη  και από το 1991 και μετά έχουν μετρηθεί πάνω από 1.000 σεισμοί.

Οι ειδικοί δείχνουν ως αιτία των σεισμών την  μείωση της πίεσης λόγω της εξόρυξης.Η πίεση στην υπόγεια επιφάνεια του πεδίου φυσικού  αερίου Groningen  ήταν αρχικά  350 bar και με τα χρόνια μειώθηκε στα  105 bar λόγω της εξόρυξης με άμεσο  αποτέλεσμα την καθίζηση .

Σύμφωνα με μελέτες , όλοι οι σεισμοί  στην βόρεια Ολλανδία, εκτός απο λίγες εξαιρέσεις,  έχουν άμεση σχέση με τις θέσεις των πεδίων φυσικού αερίου.

 Αν  λοιπόν μια μη σεισμογενής περιοχή, η περιοχή της Βόρειας Ολλανδίας,  έγινε σεισμογενής εξαιτίας της εξόρυξης φυσικού αερίου,  η περιοχή του Ιονίου και το Κατάκολο που έχουν αυξημένη σεισμικότητα, πώς θα αντιδράσουν.?

Γνωρίζουμε αν  η προκληθείσα ,λόγω εξόρυξης,  εσωτερική παραμόρφωση δημιουργήσει νέα ρήγματα ή  προκαλέσει σοβαρές μεταβολές στα  ενεργά ρήγματα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μεγαλύτερη σεισμικότητα?


Συμπέρασμα:Εκτός από  περιβαλλοντική ρύπανση και σοβαρές οικονομικές    απώλειες στον κλάδο του τουρισμού και της αλιείας, η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο  ενδέχεται  να προκαλέσει   μη αναστρέψιμη ζημιά  στον Νομό Ηλείας και την Ζάκυνθο, αν  επηρεάσει τους υδάτινους πόρους και την  σεισμική δραστηριότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Νομός Ηλείας, αλλά και η Ζάκυνθος  θα οδηγηθούν  σε ερημοποίηση.

Εδώ  οφείλω να  διευκρινίσω ότι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο  δεν είναι προσπάθεια δαιμονοποίησης  της εκμετάλλευσης πετρελαίου.

Υπάρχουν  πτυχές οι οποίες δεν έχουν  διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές και τελικά ο καθένας μας πρέπει να αναρωτηθεί  αν αξίζει να παίξουμε στα ζάρια την περιοχή   για τα φραγκοδίφραγκα που θα αφήσουν  στις  τοπικές  κοινωνίες  οι  εξορύξεις πετρελαίου?

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: