Νέα της Ηλείας, ειδήσεις,ενημέρωση-Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ! ΙV

Η ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ! ΙV

Ημέρες πνευματικής χαράς, αγαλλίασης αλλά και ευφροσύνης, το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019 για την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο, η οποία εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη τον Πολιούχο της Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο

Μέσα στη μακρόχρονη πορεία της ενδόξου Εκκλησιαστικής ιστορίας της αγιοτόκου και μαρτυρικής Μικράς Ασίας έλαμψαν από τους πρώτους κιόλας Χριστιανικούς αιώνες φωταυγείς αστέρες, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Ιησού Χριστού και κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ανάμεσα στις αγωνιστικές μορφές της ευλογημένης και μαρτυρικής μικρασιατικής γης, που έλαβαν τον αμάραντο φωτοστέφανο του μαρτυρίου από τον ίδιο τον αγωνοθέτη Κύριο, είναι και ο τιμώμενος στις 10 Φεβρουαρίου Άγιος ένδοξος Ιερομάρτυς Χαραλάμπης ο Πολιούχος του Πύργου.

Ο Άγιος Χαραλάμπης, ο οποίος αν και υπέργηρος Ιερεύς έμεινε στύλος ακλόνητος στην πίστη του και με τα μαρτύρια και την αγία ζωή του, μένει λύχνος άσβεστος, φωτίζοντας και διδάσκοντας σε όλους μας την αγάπη του για τον Χριστό, την τήρηση των Εντολών του Ευαγγελίου, την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους και την αμετακίνητη πίστη, η οποία είναι φρούριο απόρθητο και στηρίζει τον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές.

Τέτοια αμετακίνητη πίστη, σαν αυτή του αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, χρειαζόμαστε κι’ εμείς σήμερα, σ’ αυτή την δύσκολη κοινωνία που ζούμε, για να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι τέλους…

Οι λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, έλαβαν χώρα όπως κατά παράδοση συμβαίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Τρισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. Τον Θείον Λόγον κήρυξε θαυμάσια και εποικοδομητικά ο Πανοσιολγιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Κυριώνυμο ημέρα της εορτής κατά το Αρχιερατικό Πανηγυρικό Συλλείτουργο, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, ορθοτομώντας γλαφυρά και σαγηνευτικά τον Θείον Λόγον, με την πλούσια Θεολογική και Πατερική γνώση που τον διακατέχει, πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανόν, καθώς επίσης τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιον και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον.

Εν συνέχεια παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βουλευτών κ. Μάκη Μπαλαούρα κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, κ. Κώστα Τζαβάρα, κ. Γιάννη Κουτσούκου, των Πολιτευτών κ. Θεόδωρου Βλαγκούλη, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Γιώργου Κοντογιάννη, κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, καθώς επίσης και των λοιπών Πολιτικών και Στρατιωτικών και Δικαστικών αρχών, ακολούθησε η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου και αποτμημάτων Ιερών Λειψάνων, στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

Τιμές απέδωσαν Στρατιωτικά αγήματα της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ. Πύργου και της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος, το Παράρτημα του Ε.Ε.Σ. Πύργου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πύργου, ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», παιάνιζε θρησκευτικά εμβατήρια κατά την λιτάνευση υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση.

Τα Ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι αμφότεροι από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας, συντελώντας τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των Εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής, κατάνυξης αλλά και ψυχικής ανύψωσης.

Αξιοσημείωτη κατά το διήμερο των παραπάνω Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ήταν η πολυπληθής παρουσία του πιστού και φιλέορτου λαού του Θεού, που προσήλθε μαζικά και με περισσή ευλάβεια, προκειμένου να τιμήσει την ιερή και σεβάσμια μνήμη, αλλά και να ζητήσει τις πρεσβείες και τις μεσιτείες του εορταζομένου Ιερομάρτυρος, εκπληρώνοντας παράλληλα και το «τάμα» τους, δείχνοντας έτσι την μεγάλη ευλάβεια στον Τριαδικό Θεό αλλά και τον «δικό τους» προστάτη και έφορο Άγιο Χαραλάμπη.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι…. να αλλοιώσουν την πίστη του Έλληνα, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό, ένα πράγμα δεν αλλοιώνεται στην καρδιά του, η ευλάβεια και η αγάπη του στο πρόσωπο του Σωτήρος Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, καθώς επίσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Έτη πολλά, ευλογημένα, χαρούμενα και ευφρόσυνα με ακοίμητες τις πρεσβείες του τιμωμένου Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του προστάτου του Πύργου μας!

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: