Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η Κ.Υ.Α πετάει εκτός κορωνοενισχύσεων τους παραγωγούς μανταρινιών Ηλείας
Η Κ.Υ.Α πετάει εκτός κορωνοενισχύσεων τους παραγωγούς μανταρινιών Ηλείας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Η Κ.Υ.Α πετάει εκτός κορωνοενισχύσεων τους παραγωγούς μανταρινιών ΗλείαςΕκτός κορωνοενισχύσεων μένει το 80% των παραγωγών μανταρινιών στην Ηλεία λόγω του ότι στις δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν έχουν αναφέρει ότι καλλιεργούν μανταρίνια ποικιλίας «Κλημεντίνη» όπως ορίζεται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις…

Με την Κ.Υ.Α. με αριθμό 395/67916/14-3-2022 (ΦΕΚ Β’ 1332), που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες, ορίστηκε κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη» σε όλη την Επικράτεια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που τους δημιούργησε η έξαρση της πανδημίας. Το ύψος της ανέρχεται σύμφωνα με την εν λόγω Κ.Υ.Α. στα 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Ο λόγος είναι ότι στις Δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020, οι καλλιέργειες αναγράφονται ως μανταρίνια και όχι ως μανταρίνια ποικιλίας «Κλημεντίνη» όπως ορίζει η πρόσφατη Κ.Υ.Α.

Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται, εξαιτίας της ρητής αναφοράς της Κ.Υ.Α. μόνο στα μανταρίνια ποικιλίας «Κλημεντίνη», και στην απουσία κάθε πρόβλεψης για περιπτώσεις όπως αυτές της Ηλείας, όπου οι παραγωγοί καλλιεργούν ως επί το πλείστον την εν λόγω ποικιλία, αλλά αυτό δεν εξειδικεύτηκε στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έκαναν το 2020. «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο.

Το 90% των παραγωγών μανταρινιών της Ηλείας καθώς και σε άλλες περιοχές μένει εκτός κορωνοενισχύσεων επειδή όπως συνήθως γινόταν αναγράψαμε στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούμε μανταρίνια και όχι μανταρίνια ποικιλίας ‘‘Κλημεντίνη’’.

Εμείς αυτή την ποικιλία καλλιεργούμε αλλά έως σήμερα δεν μας είχε ζητηθεί να δηλώνουμε και την ποικιλία. Η οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί είναι τεράστια και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση και να διευθετηθεί το θέμα αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών του Τραγανού κ. Δημήτρης Τσάκωνας.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού και παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται εκτός κορωνοενισχύσεων λόγω αυτού του λόγου και μάλιστα το θέμα έφθασε και στη βουλή με επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές από την περιοχή της Θεσπρωτίας .

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: