Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η νέα κρίση ωθεί την Τουρκία σε πόλεμο

Η νέα κρίση ωθεί την Τουρκία σε πόλεμο

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Τα τελευταία 10 χρόνια διεξάγεται ένας περιφερειακός πόλεμος στην περιοχή της Μεσογείου Θάλλασας με σημείο – αφετηρία την “αραβική άνοιξη”, η οποία ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική χρηματοδοτούμενο κυρίως από την Τουρκία. 

Αυτός ο περιφερειακός πόλεμος έχειμέχρι στιγμής  στοιχήσει χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες και  στην παρούσα φάση τα τρία βασικά ανοιχτά μέτωπα είναι της Συρίας, της Λιβύης και οι Τουρκικές διεκδικήσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, οι οποίες σε κάποια σημεία, όπως στην βόρεια Κύπρο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, έχουν ήδη επιβληθεί δια της ισχύος.Και στα τρία αυτά μέτωπα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία.

Δεν κρύβει τα κατακτητικά της σχέδια τα οποία προωθεί σε βάθος χρόνου με συνέπεια ρολογιού. 

Εδω, στην Ελλάδα, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, γνωστή και ως Pax Othomanica, δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτή, με ότι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι κάτι το οποίο δεν έχει γίνει κοινή συνείδηση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ως κίνδυνος. 

Αν τώρα πάμε πίσω στην Ιστορία θα δούμε ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, επηρέασε την έκβαση των συγκρούσεων του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1918-22 να κρίνεται υπέρ της Τουρκίας επειδή η Τουρκία εξελίχθηκε διπλωματικά και πολεμικά κατά την διάρκεια του πολέμου και της τότε πανδημίας, όταν την ίδια στιγμή, εδώ στην Ελλάδα, η παρεμβατικότητα  των μεγάλων δυνάμεων, η έλλειψη ηθικής- πολιτικής ενότητας και οι συνέπειες της ισπανικής γρίπης έφθειραν το ηθικό του πληθυσμού και του στρατού στο μέτωπο του πολέμου. 

Η Μικρασιατική καταστροφή είναι ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Χιλιάδων χρόνων Ελληνική παρουσία στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα περίπου τα 2/3 του σύγχρονου τουρκικού κράτους ακυρώθηκε εντελώς απότομα και εκβιαστικά. 

Αν τώρα γυρίσουμε στο σήμερα θα δούμε ότι:

1. Η Τουρκία έχει εκ των πραγμάτων επιβάλει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δια των όπλων διχοτόμηση και στην παρούσα φάση με τις ενέργειες της στην ΑΟΖ οδεύει προς τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου καθώς η τρέχουσα κατάσταση, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ευνοεί τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου, όταν την ίδια στιγμή οι εταιρίες που έχουν αγοράσει δικαιώματα από την Κυπριακή δημοκρατία έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους. 

Και μπορεί εδώ στην Ελλάδα να κυρώθηκε από την βουλή ο αγωγός EastMed, αυτο όμως δεν σημαίνει κάτι επειδή η Ιταλία που έχει κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στην Λιβύη δεν τον έχει υπογράψει και επίσης οι εταιρίες που έχουν αγοράσει δικαιώματα εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ ποτέ δεν ήθελαν έναν αγωγό που αυξάνει το κόστος μεταφοράς και δεν θα έλεγαν όχι σε μεταφορά μέσω Τουρκίας, αν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον οι συνθήκες επιτρέψουν επανέναρξη των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

2.Το ζήτημα της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την διευθέτηση συνόρων σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αμφισβητώνταςστην πράξη το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν έχει λήξει, αντιθέτως, η υγειονομική κρίση και η κατάσταση στην Λιβύη παγιώνει τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί.

3. Η τρέχουσα κρίση με την σημαντική μείωση των εισροών επιδεινώνει το ήδη μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι μια ύφεση αγνώστων διαστάσεων και αποτελέσματος για την τουρκική οικονομία. Η αύξηση της αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να ενισχύσει την επεκτατικότητα της Άγκυρας για να καλυφθούν τα προβλήματα που απορρέουν από τα πολλά εσωτερικά τρωτά σημεία. 

Συμπέρασμα :

Οι συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. 

Οι ενέργειες της μας υπενθυμίζουν τον επεκτατικό της χαρακτήρα και την τάση της να κατασκευάζει το περιεχόμενο της αληθείας κατά το δοκούν. Στην παρούσα φάση λειτουργεί ως ιδιοκτήτης ολόκληρης της Κύπρου και πιέζει την Ελλάδα με τον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο για να δεχθεί τον τουρκικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» Αν δεν τα καταφέρει με μη συμβατικά μέσα, δεν θα διστάσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να επιβάλει τα επεκτατικά της  σχέδια  στην περιοχή με νέο πόλεμο για να εξασφαλίσει εσωτερική ισορροπία  και  τον αναγκαίο για την επιβίωση της ζωτικό χώρο.

 Επ’ αυτού δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα,  δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό και είναι ικανός για τα χειρότερα προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: