Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Ολυμπία αποτυπώνει την Ελληνική παρακμή

Η Ολυμπία αποτυπώνει την Ελληνική παρακμή

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Για δώδεκα αιώνες, απο το 776 π.Χ. εως το 393 μ.Χ, οταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Α’ δρομολόγησε τον τερματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία ηταν το πνευματικό και αθλητικό κέντρο του Ελληνικού κόσμου.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας απο την Οθωμανική αυτοκρατορία έγιναν προσπάθειες για την αναβίωση κάποιας μορφής αθλητικών αγώνων απο τον διανοούμενο Παναγιώτη Σούτσο αρχικά και τον επιχειρηματία Ευάγγελο Ζάππα στην συνέχεια. 

Ο Ευάγγελος Ζάππας αναβίωσε επι βασιλείας του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα μια νέα εκδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, τα Ζάππεια. Αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε το 1875 επειδή η οργανωτική επιτροπή οργάνωσε αγώνες μόνο για την μεγαλοστική τάξη, δεδομένου ότι απέκλεισε την συμμετοχή αθλητών απο τις κατώτερες τάξεις. Στην συνέχεια, στους επόμενους αγώνες του1888, συμμετείχαν μόνο 32 αθλητές σε 12 αθλήματα.

Τα Ζάππεια των πλουσίων Ελλήνων αντιμετώπισαν κλίμα πλήρους κοινωνικής αδιαφορίας, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε πλήρη εγκατάλειψη τους Αγώνες. 

Η Ολυμπία και η αθλητική κληρονομιά της μπήκαν στο Κάδρο του αθλητισμού απο τον Γάλλο φιλέλληνα Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Αρχικός στόχος της σύνδεσης Ολυμπίας-Αθλητισμού που επιχείρησε ο Κουμπερτέν ηταν η προώθηση των σωματικών ασκήσεων και του αθλητισμού στα γαλλικά σχολεία μέσω της διεθνοποίησης του αθλητισμού. 

Η ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων, παρά την αρχική δισπυστία, αποφασίστηκε σε αθλητικό συνέδριο τον Ιουνίου του 1894 στην Σορβόνη. Το συνέδριο αποφάσισε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δύο χρόνια αργότερα στην Αθήνα και πρώτος πρόεδρος της 14τετραμελους ελιτίστικης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ορίστηκε ο Έλληνας λόγιος Δ. Βικέλας, ο οποίος εκείνη την εποχή κατοικούσε στο Παρίσι. 

Η αρχική πρόβλεψη, αν και έδωσε στην Αθήνα τους πρώτους αγώνες δεν προέβλεψε χώρο για την συμμετοχή της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων στο όλο εγχείρημα. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας διοργανώθηκαν, κυρίως με δωρεές Ελλήνων, απο μια πτωχευμένη χώρα- υπάκουο όργανο στην υπηρεσία των συμφερόντων των τριών προστατίδων δυνάμεων, Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας.

Η Αρχαία Ολυμπία συνδέθηκε για πρώτη φορά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 οταν πραγματοποιήθηκε αφή της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Η αφή της φλόγας, ιδέα του Γερμανού καθηγητή  Καρλ Ντιμ, αν και εκείνη την εποχή κατηγορήθηκε  δικαίως ως σχέδιο κατάχρησης της ολυμπιακής ιδέας απο το ναζιστικό καθεστώς, διασώθηκε και παραμένει ακόμη και σήμερα το μοναδικό σημείο σύνδεσης της Ολυμπίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεδομένου ότι η και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία έχει έναν ασαφή ρόλο και έδρα όχι την Ολυμπία, έχει ως έδρα την έδρα της ΕΟΕ στην Αθήνα. 

Συμπέρασμα :Τα τελευταία χρόνια, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γερμανός Τόμας Μπαχ, έχει υποσχεθεί με δηλώσεις του, οταν έρχεται στην Ελλάδα, την αναβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας στο Ολυμπιακό Κίνημα, η Ολυμπία παραμένει “η τελευταία τρύπα της φλογέρας των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Η Ολυμπία, τόσο εξαιτίας της αδράνειας που έχει επιδείξει διαχρονικά η ελληνική πολιτική τάξη, όσο και επειδή η αναβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας δεν θα δώσει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στα συμφέροντα που έχουν επιβάλει την επαγγελματικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει στα αζήτητα για να χρησιμοποιούν το ισχυρό της Brand Name χώρις καμία υποχρέωση. 

Σήμερα, με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, φάνηκε καθαρά η πλήρης εγκατάλειψη της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό που διατηρούσε ζωντανή την επισκεψιμότητα ηταν ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο οποίος λόγω της υγειονομικής κρίσης αμφισβητείται έντονα για την χρησιμότητα του.

Ο Guardian με πρόσφατο δημοσίευμα χαρακτήρισε τα κρουαζιερόπλοια ως «πλωτά μπουντρούμια και ιδανικούς επωαστές μολυσματικών ασθενειών και με αφετηρία αυτη την κριτική υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της κρουαζιέρας με πλοία χωρητικότητας ανω των 1.000 ατόμων, με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για την Ολυμπία που στήριζε την βιωσιμότητα της στα κρουαζιερόπλοια. 

Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό πλαίσιο και την τρέχουσα κατάσταση είναι επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να δώσει αξία στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάνοντας αυτό το εγχείρημα Εθνικό στόχο. 

Η Ολυμπία και συνολικά η περιοχή της Ηλείας, δεδομένου ότι η Ήλιδα ηταν η διοργανώτρια πόλη στην αρχαία ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ολα όσα χρειάζεται για να γίνουν τόπος- δημιουργός αξιών και παγκόσμιος χώρος συνάντησης πολιτισμών. 

Το Ολυμπιακό κίνημα χρειάζεται ενα νεο όραμα και αυτό που αντιπροσωπεύει η Ολυμπία μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης και δημιουργίας και για την Ελλάδα και για το Ολυμπιακό Κίνημα. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: