Η ουκρανο-ρωσική κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας - Επιτυχημένη η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η ουκρανο-ρωσική κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας – Επιτυχημένη η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
Η ουκρανο-ρωσική κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας - Επιτυχημένη η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Η ουκρανο-ρωσική κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας – Επιτυχημένη η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου ΑμαλιάδαςΤην ευκαιρία να απολαύσουν εκτενείς αναλύσεις περί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους πολίτες της χώρας μας και επηρεάζουν ακόμα και την καθημερινότητά τους, είχαν όσοι πολίτες βρέθηκαν στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας με ομιλητή τον διεθνολόγο και συγγραφέα Κωνσταντίνο Φίλη.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάση Θεοδόση, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους συναδέλφους και εκλεκτούς προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που του  «γέννησαν» την ιδέα να προσκαλέσει στην Αμαλιάδα το γνωστό διεθνολόγο δυο χρόνια νωρίτερα, με τον κορωνοϊό ωστόσο να μεταφέρει δυο χρόνια αργότερα την εκδήλωση αυτή. Παράλληλα, ανάγνωσε το πλούσιο βιογραφικό του κ. Φίλη δίνοντας έτσι μια εικόνα στους παρευρισκομένους για το βασικό ομιλητή της εκδήλωσης, ενώ ακολούθως μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για την επαγγελματική πορεία και της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κωνσταντίνας Κλοκοτάρα, δίνοντάς της το λόγο για να ξεκινήσει η συζήτησή της με τον κ. Φίλη, όπου με τις ερωτήσεις της καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών ζητημάτων.

Η ενδιαφέρουσα ανάλυση σημαντικών θεμάτων

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Φίλης θέλησε να εκφράσει τη χαρά και την τιμή του για την επιστροφή του στην περιοχή της Αμαλιάδας μετά από σχεδόν δύο χρόνια, εστιάζοντας και στις σχέσεις που τον συνδέουν με την Ηλεία που δεν περιορίζονται μόνο ακαδημαϊκά, μιας και ο ίδιος είναι Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην Ολυμπία.

Μετά τις ευχαριστίες του στην εισαγωγή της ομιλίας του, ακολούθησε ανάλυση των καταστάσεων που βιώνει η Ελλάδα με τις γείτονες χώρες. Χαρακτήρισε τα πράγματα ανησυχητικά μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και επτά μήνες, ενώ εστίασε και στις εκτιμήσεις πολλών που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Επικεντρώθηκε σε μια σοβαρή αλλά όχι καθοριστική ανατροπή στο πεδίο από πλευράς Ουκρανών, εκτιμώντας παράλληλα πως η σημαντικότερη μάχη θα δοθεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας και πιο συγκεκριμένα στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ που αυτοανακηρύχθηκαν αυτόνομες λίγο πριν την ρωσική εισβολή και εν συνέχεια κατελήφθησαν από τη Ρωσία.

Προσπάθειες εκμετάλλευσης της υπάρχουσας κατάστασης

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η Ουκρανία έχει άλλο αέρα μετά από την επικράτηση σε περιοχές σημαντικού ενδιαφέροντος στα βορειοανατολικά, πιστεύοντας ωστόσο πως χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμα. Σημαντική ωστόσο αναφορά έκανε και στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να πιέσουν την Ρωσία, ενώ ανέδειξε και το θέμα της εκμετάλλευσης της υπάρχουσας κατάστασης από χώρες της Δύσης για την ανατροπή του καθεστώτος του Πούτιν ή της επιθυμίας να αποδυναμωθεί η Ρωσία και να της σταλθεί ένα καλό μάθημα για την πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας αυτού.

Ο ρόλος της Τουρκίας προβληματίζει

Ο ρόλος της Τουρκίας δε θα μπορούσε να μη σχολιαστεί, με τον κ. Φίλη να πιστεύει πως η γείτονα χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία για να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της ρόλο, γεγονός που σίγουρα προβληματίζει την Ελλάδα. Σημείωσε πως η Τουρκία έχει καταφέρει να διευθετήσει ή να συμβάλει στην διευθέτηση του ζητήματος της επισιτιστικής κρίσης τουλάχιστον μερικώς, με την επιθυμία της ωστόσο να εστιάζει στο να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση της Ουκρανίας.

Εμπιστοσύνη ΗΠΑ σε Κύπρο

Σχολίασε επιπλέον πως η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ουκρανία επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων έναντι των δυτικών, δίχως ωστόσο το διεθνές περιβάλλον να ευνοεί προσπάθειες για αναθεώρηση του status quo. Με θετική ματιά είδε την απάντηση Μπορέλ σε επιστολή του Τσαβούσογλου που αναγνωρίζει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και θεωρεί πως είναι αδιαμφισβήτητη. Ακόμα, επικεντρώθηκε στην ολική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο, εξέλιξη θετική που δείχνει εμπιστοσύνη από πλευράς Ουάσινγκτον προς Λευκωσία και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία μη ανοχής της σχέσης που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία.

Η αναζωπύρωση της έντασης Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν

Τελευταίο σημαντικό ζήτημα που θέλησε να δώσει έμφαση είναι η αναζωπύρωση της έντασης στο Καύκασο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπογράμμισε πως ζούμε σε ένα πλανήτη που βρίσκεται σε μετάβαση, με πολλές αβεβαιότητες που υπερβαίνουν τις βεβαιότητες και με μία Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθεί να αποκτήσει το ρόλο ενός σημαντικού «παίκτη» στο διεθνές στερέωμα, κινδυνεύοντας να συνθλίβει από μεγαλύτερες δυνάμεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να συμμετέχει ρωτώντας τον κ. Φίλη απορίες όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ίδιο με ιδιαίτερη χαρά να δίνει απαντήσεις. Να σημειωθεί ακόμα πως στην είσοδο του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας υπήρχαν και τα δυο τελευταία βιβλία του κ. Φίλη, με τον κόσμο να έχει την ευκαιρία να τα αγοράσει.

PATRISNEWS

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: