Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821

Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα τον Ιούνιο του 1821

ΤΟΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΗΛΕΙΑ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ

Εξαιρετική εκδήλωση ιστορικής μνήμης στο θεματικό πάρκο Ξυστρή με προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας “‘ Χαράλαμπος Βιλαέτης”‘

Από την αρχαία ελληνική σκέψη η ρήση : *Δος μοι πα στω και τα γαν κινάσω*…Κι όμως η Ιστορία κινεί τη Γη!!Εραστές της Ιστορίας και του τόπου τους, μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων, που αγωνίζεται για να γίνει κτήμα των πολλών η Ιστορία του τόπου μας, της περήφανης Ηλείας!!

Είναι ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “‘Χαράλαμπος Βιλαέτης”‘, μ’ ένα δυναμικό Δ.Σ. και με επικεφαλής δύο δραστήρια στελέχη του, τον συνάδελφο Θεόδωρο Λάμπρο από τον Πύργο και Φώτη Βερβίτα από το Κούμανι…

Υπάρχει επίσης μια δυναμική ομάδα από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, με την ενεργό στήριξη του φιλόλογου καθηγητή κ. Γιώργου Κουρκούτα και του Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Λάλα, εκλεκτού Δασκάλου κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου.Το παρόν Ρεπορτάζ θα συνταχθεί με την κλασική μορφή παρουσίασης, αλλά σε σύζευξη και με τον τύπο του Αρθρορεπορτάζ!!

Η ωραία αυτή προσπάθεια πρωτοποριακή κατά το μάλλον ή ήττον, είχε εξαρχής δύο βασικούς υποστηρικτές, τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και τον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ενώ η όλη δράση της καλύφθηκε από την ΔΗΚΕΠ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά γυρίστηκε ταινία υπό μορφή ντοκιμαντέρ, για την Πολιορκία του Λάλα και τις ιστορικές μάχες που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, τον Ιούνιο του 1821…Είναι ωραίο να ερευνάς για την ιστορία του τόπου σου… Να μπαίνεις στα βαθιά και να αποδίδεις με ακρίβεια, όσα οι γραφές αναφέρουν, αλλά και οι θρύλοι μέσα από το διάβα των αιώνων!!

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 7:και κάτι το απόβραδο του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020, στο θεματικό πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, άνοιξε από το μέλος του εν λόγω Συλλόγου κ. Γιώργο Κουρκούτα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρκούτας, συμμετείχε με ρόλο στην ταινία, ενώ είναι αυτός που έγραψε το σενάριο και ήταν επίσης ο αφηγητής. Στη συνέχεια το μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “‘Χαράλαμπος Βιλαέτης”‘ κα Σοφία Δούση μιλώντας για την ταινία είπε ότι πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τους ήρωες εκείνους που ελευθέρωσαν την περιοχή μας.

Ακολούθως το λόγο πήρε πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου συνάδελφος δημοσιογράφος κ. Θεόδωρος Κ. Λάμπρος, στον δικό του χαιρετισμό και αφού έκανε μια γενική αναφορά στη σύσταση του Συλλόγου και εν συνεχεία στην έμπνευση, για το γύρισμα αυτής της ταινίας, είπε μεταξύ άλλων και αυτά : Σε λίγους μήνες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ανάμεσα στους στόχους που έχουμε θέσει είναι να αναδείξουμε την πρώτη μάχη για την Ηλεία, την Μάχη του Πύργου, που διεξήχθη λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη της Επανάστασης, στις 3 Απριλίου 1821. Η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας είναι ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε. Σήμερα σας παρουσιάζουμε, συνέχισε ο κ. Λάμπρος, την πρώτη ουσιαστική μας πράξη, που αφορά το γύρισμα της ταινίας… Στην πραγματικότητα είναι ένα ντοκιμαντέρ μιας εθελοντικής ομάδας, αποτελούμενη από ανθρώπους που αγαπάνε την ιστορία και τον τόπο μας. Η προσπάθειά μας είναι αφιλοκερδής.

Ο κ. Λάμπρος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, για την υλική στήριξη της προσπάθειας, καθώς επίσης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον θεσμικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κοροβέσης και τον Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο. Επίσης εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων περιοχών, όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.

Επίσης ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη και παραγωγό του εν λόγω ντοκιμαντέρ κ. Ιωάννη Μουτσούλα, τον Σύλλογο Διάσωσης της Παράδοσης “Ελληνομνήμονες” από την Καλαμάτα, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σπύρο Κατσίρα και τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Πολιτιστικού Ομίλου Πάτρας, Έρευνας, Φορεσιάς και Αρμάτων 1821 κ. Κωνσταντίνο Βαγγελάκο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και επιδόσεις τιμητικών αναμνηστικών πλακετών, για τον Μητροπολίτη Ηλείας, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο κ. Αντωνακόππουλο, αλλά επίσης στον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Χάρης Β. Μικελόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια προς όλους τους συμμετέχοντες αυτής της προσπάθειας διατήρησης της ιστορικής μνήμης, επεσήμανε ότι θα προβληθεί από τον Δήμο Πύργου η ημέρα μνήμης της Μάχης του Πύργου, (3 Απριλίου 1821), που σημειώνουμε ότι είχε μεγάλες απώλειες και για τους Αγωνιστές του Πύργου και για τους μαχητές Τουρκαλβανούς του Λάλα, από τους πιο γενναίους και εξαιρετικά εκπαιδευμένους στρατούς της εποχής. Η πόλη του Πύργου πυρπολήθηκε.Επίσης ο Δήμαρχος Πύργου ανακοίνωσε την πρόθεση και επιθυμία της Δημοτικής Αρχής Πύργου, να παραχωρηθεί το κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος στον Πύργο, προκειμένου να στεγάσει το Ιστορικό Μουσείο της πόλης.

Μετά ταύτα έγινε η προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Δρυοδάσος της Φολόης και στο Λάλα.

Συμμετείχαν επίσης σε ρόλους ο κ. Λάμπρος και ο κ. Βερβίτας.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση και είχαν έρθει από το Λάλα και άλλες περιοχές.

Εκτός από τους προαναφερθέντες ονομαστικά παρέστησαν επίσης οι ιερείς π. Ηλίας Παπαγγελής, ο π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο ο εφημέριος Ώλενας π. Νικόλαος Γεωργίου και ο εφημέριος Λάλα π. Νικόλαος Καραμέρος.

Επίσης παρέστησαν η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο πρώην Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ κ. Γιάννης Κουτσούκος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λάλα κ. Νικόλαος Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΕ ΟΤΑ κ. Ανδρέας Αλεξόπουλος, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου κ. Σάββας Αποστολόπουλος, η υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων Β/μιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας κα Τίτα Τερζή.

Επίσης παρέστησαν ο συμπολίτης ιατρός καταγόμενος από το Δούκα κ. Σπύρος Ι. Παπαγεωργίου, που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ και έκανε ονομαστική αναφορά σε τοπικούς Καπεταναίους και Αγωνιστές από την ευρύτερη περιοχή του Λάλα. Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε ιδιαίτερη μνεία του Αγωνιστή μαχητή στο Πούσι προγόνου μας Ιωάννη Ευθυμίου, που απέκτησε το επαναστατικό όνομα *Καπογιάννης* ως τοπικός αρχηγός σώματος πολεμιστών και κάτοχος μπαρουτόμυλου, καταγόμενου από το Δούκα.

Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας “Απόλλων” Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου “Ορφεύς” – Ωδείον Πύργου κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα κ. Άγγελος Καραμέρος, μαζί με μέλη του Δ.Σ. κ.ά.

Ρεπορτάζ — Αρθρορεπορτάζ από τον δημοσιογράφο Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη — ΑΝΚ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: