Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η πολιτική αδιαφορία «κατεδαφίζει» την παραδοσιακή ελαιοκαλειέργια

Η πολιτική αδιαφορία «κατεδαφίζει» την παραδοσιακή ελαιοκαλειέργια

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πτώση της τιμής παραγωγού, η έξαρση του δάκου πριν 2 χρόνια, η αύξηση του κόστους παραγωγής  και η μείωση των επιδοτήσεων έχουν αφαιρέσει εισόδημα που μπορεί να  φτάνει έως 70% απο  χιλιάδες οικογένειες που εξαρτούν την επιβίωσή τους στην ελαιοκαλειέργια. 

Στην Ελλάδα η  πτώση της τιμής παραγωγού, αν και η  παγκόσμια κατανάλωση  ελαιολάδου έχει υπερδιπλασιαστεί  τα τελευταία 10 χρόνια, είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και έχει κυρίως να κάνει με την απουσία  φιλικής για τον μικρομεσαίο ελαιοκαλειεργητή πολιτικής κατεύθυνσης τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να  αντιληφθούμε τα προβλήματα. 

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν μπόρεσε να βρει λύση στην επιβολή 25% δασμών  που επέβαλαν οι ΗΠΑ και στην παρούσα φάση  δεν φαίνεται να δίνονται λύσεις ουσίας μεεισαγωγή νέων ή  την βελτίωση των μηχανισμών σε ισχύ μέσα απο τον σχεδιασμό  της  Κοινής Γεωργικής Πολιτικής  για την περίοδο 2021-27. 

2. Η πτώση της τιμής παραγωγού έχει επηρεαστεί και απο την είσοδο των  επενδυτικών κεφαλαίων στην ελαιοκαλειέργια.  2- 3 μεγάλες εταιρίες έχουν αγοράσει  χιλιάδες εκτάρια στην  Ισπανία και  στην Πορτογαλία. Τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια που αγοράζουν ελαιώνες μπορεί να  έχουν υπο τον έλεγχο τους και την  υπόλοιπη αλυσίδα μεταποίησης- διάθεσης με αποτέλεσμα να μην χάνουν απο την χαμηλή τιμή παραγωγού, η οποία αναγκάζει τους μικροκαλλιεργητές να πουλήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι βλέπουμε χαμηλή τιμή παραγωγού και ίδια ίσως και υψηλότερη τιμή λιανικής στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, η είσοδος των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελαιοκαλειέργια αύξησε και  την πυκνότητα  των ελαιοδέντρων ανα εκτάριο σε περίπου 600 απο περίπου 150 που είναι στους μικροκαλειεργητές.O νέος τρόπος καλλιέργειας προκαλεί και σοβαρές γεωργοπεριβαλλοντικές επιπτώσεις απο την εντατική χρήση  φυτοφαρμάκων, βιοδιεργετικών και ζιζανιοκτόνων, με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για την ποιότητα του ελαιολάδου που τρώει ο  καταναλωτής και τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου. 

3. Η απουσία μηχανισμών στήριξης αναγκάζει τον Έλληνα μικρομεσαίο ελαιοκαλειεργητή να πουλά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε χύμα μορφή με χαμηλή τιμή που καλύπτει μόνο το κόστος  παραγωγής. 

4. Η πολιτική  για την ασφάλιση των  ελαιοκαλλιεργειών δεν ασφαλίζει όλους τους κινδύνους. 

5. Η απουσία μηχανισμών στήριξης δεν δίνει περιθώριο ευκαιριών στους μικροκαλειεργητές  να αναβαθμίσουν σε ποιοτική την ελαιοκαλειέργια τους, οταν την ίδια στιγμή η ΕΕ ενθαρρύνει την ακραία εντατικοποίηση της ελαιοκαλειέργιας, τον γιγαντισμό της ιδιοκτησίας, την κερδοσκοπία σε βάρος του καταναλωτή και του παραγωγού απο τις αλυσίδες λιανικής. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την πώληση ή την εγκατάλειψη των μικρών ελαιώνων μέχρι 3-5  εκτάρια , με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα και για το περιβάλλον και για την ποιότητα του ελαιολάδου που τρώει ο καταναλωτής. 5.

Η εμφάνιση του βακτηρίου Xylella Fastidiosa στην Ιταλία μείωσε την Ιταλική παραγωγή.

Το γεγονός αν και θα έπρεπε να   να αυξήσει την τιμή στην Ελλάδα λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ιταλία και μεγάλης απορρόφησης ελληνικού χύμα ελαιολάδου απο την Ιταλία, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερά χαμηλή και ως εξέλιξη  φανερώνει  «χειραγώγηση τιμών» και «καρτέλ». 

Συμπέρασμα :Τα τρέχουσα τιμή παραγωγού του έχτρα παρθένου ελαιολάδου είναι αδικαιολόγητα χαμηλά, ίσα που καλύπτει το κόστος παραγωγής και υπάρχει μεγάλη απόκλιση  μεταξύ τιμής παραγωγού και λιανικής τιμής στα Σουπερ Μάρκετ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα  του  μικρομεσαίου ελαιοπαραγωγούΕκ των πραγμάτων φαίνεται ότι  η μικρομεσαία  παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια απειλείται απο μολυσματικούς παράγοντες, απο τις πολιτικές επιλογές, απο την κλιματική αλλαγή και απο την έλλειψη  χρήσιμων εργαλείων, οπως, για παράδειγμα, η παρατηρητηριού τιμών  για τις τιμές των μέσων παραγωγής και την εξέλιξη των τιμών στην αλυσίδα  παραγωγής – διάθεσης. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: