Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η πολιτική «Farm to Fork» και η θέση του ευρωπαίου παραγωγού στη νέα εποχή – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Η πολιτική «Farm to Fork» και η θέση του ευρωπαίου παραγωγού στη νέα εποχή – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Στο πλαίσιο συζήτησης με αντικείμενο την εφαρμογή των βέλτιστων παραγωγικά αλλά και περιβαλλοντικά πρακτικών βάσει της στρατηγικής “From Farm to Fork” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Χανιώτης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γνώση των παραγωγών στον τομέα των πρακτικών που εφαρμόζονται, καθώς και ότι δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης των πρακτικών αυτών με μετρήσιμα αποτελέσματα με βάση την ευρύτερη πολιτική που ακολουθείται. 

Αναφέρθηκε εκτός των άλλων στον ρόλο αλλά και στη στάση που τηρούμε όλοι απέναντι στην τεχνολογία, κάτι που όπως είπε, είδαμε να συμβαίνει και με τα εμβόλια για τη νόσο Covid-19. «Η υγεία των ανθρώπων, των φυτών, των ζώων πρέπει να έχουν κοινά στοιχεία αντιμετώπισης. Δεν γίνεται να υπάρχουν πράγματα που θεωρούνται καλά για τους ανθρώπους και ταυτόχρονα θεωρούνται άσχημα για τα ζώα ή τα φυτά». 

«Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, δεν θα αλλάξει τίποτα», συμπλήρωσε. 

Φραντζέσκα Υδραίου: Γραφειοκρατικές οι διαδικασίες για την έγκριση των βιολογικών φυτοπροστατευτικών

Η Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, σημείωσε ότι στην φυτοπροστασία υπάρχουν δύο βασικοί άξονες, με βάση τους οποίους η στρατηγική farm to fork πιστεύει ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί έως και το 2030, με τη μείωση πάνω από 50% των φυτοπροστατευτικών χημικής προέλευσης και την ταυτόχρονη αύξηση των βιολογικής προέλευσης προϊόντων φυτοπροστασίας, που θα προέρχονται από συστατικά όπως μικροοργανισμοί, εκχυλίσματα, φερομόνες. «Με αυτά θα λύσουμε τα κενά από την απόσυρση των χημικών φυτοφαρμάκων. Ωστόσο οι διαδικασίες έγκρισης είναι πολύ αργές και γραφειοκρατικές για την έγκριση των βιολογικών φυτοπροστατευτικών. Είναι σίγουρο ότι έως το 2030 δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλες τις απώλειες από τη χρήση των χημικών». 

Σπύρος Κίντζιος: Στο μέλλον θα μιλάμε για κρέας από κυτταροκαλλιέργεια

Όπως είπε από την πλευρά του ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η γεωργία και στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχει να αντιμετωπίσει ένα τετράπτυχο προκλήσεων: την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για παραγωγή – κάτι που είδαμε πρόσφατα με την επισιτιστική επισφάλεια και την αύξηση του πληθυσμού αλλά και στην μετά-Covid περίοδο -, το κόστος και τέλος τις εξελίξεις του μέλλοντος. «Για παράδειγμα διακυβεύεται το μέλλον τομέων της ζωικής παραγωγής λόγω υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, ενώ αλλάζουν και οι διατροφικές συνθήκες. Στο μέλλον θα μιλάμε για κρέας από κυτταροκαλλιέργεια, ζωοτροφές από έντομα ή άλλα στοιχεία».

Μανώλης Παναγιωτόπουλος (Bayer Ελλάς): Όλες οι προκλήσεις θα απαντηθούν με αποφάσεις που θα πάρει ο παραγωγός στο χωράφι

«Έχουμε θέσει στόχους πολύ συγκεκριμένους σε πολύ φιλόδοξα πλαίσια. Κοιτάμε τους παραγωγούς στα μάτια και εκείνοι περιμένουν απαντήσεις από εμάς. Συχνά ο παραγωγός ζητάει τώρα μία λύση. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει επιταχύνουμε και να δώσουμε λύσεις του χρόνου ή το πολύ σε δύο χρόνια», σημείωσε ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead για τον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς.

«Όλες οι προκλήσεις καλούνται να απαντηθούν με αποφάσεις που θα πάρει ο παραγωγός στο χωράφι, με την εμπειρία του και από αυτό που θα ακούσει. Πολλές φορές δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τεχνολογία για να απαντήσει στις προσκλήσεις και να λάβει αποφάσεις βάσει δεδομένων, που δεν είναι πάντα εύκολες», συμπλήρωσε. 

«Μιλάμε για νέες τεχνολογίες. Και στο ψηφιακό κομμάτι η εταιρεία επενδύει πάρα πολύ, όχι μόνο στο κομμάτι των drones αλλά και σε άλλους τομείς. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, στη γενετική βελτίωση και πρέπει να είμαστε πολύ ανοιχτοί για το πώς θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ο τομέας των βιολογικών είναι πολύ σημαντικός και εάν θέλουμε να πετύχουμε λύσεις που να προέρχονται από βιοδραστικά στοιχεία, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και με συνεργασίες όχι μόνο μέσα από τη δράση μίας εταιρείας», είπε ο κύριος Παναγιωτόπουλος.

Δανιηλίδης: Το κριθάρι που παράγουν οι Έλληνες αγρότες πάει από το χωράφι στο ποτήρι του καταναλωτή

Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας που εφαρμόζει η εταρεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε μία ζυθοποιία που συμμετέχει σε ένα αγροτικό πάνελ και όχι σε πάνελ για καταναλωτικά προϊόντα, όπως θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες. Κι αυτό γιατί εδώ και 14 χρόνια υλοποιούμε το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας που καλύπτει 2.000 αγρότες, απορροφώντας το 20% της παραγωγής κριθαριού της Ελλάδας. Έχουμε πετύχει πράγματα με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και του γεωπονικού πανεπιστημίου, που βοήθησε εμάς και τους αγρότες να βελτιστοποιήσουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε σπόρους που θα είναι ανθεκτικοί στις νέες κλιματικές συνθήκες. Κινούμαστε από το ελληνικό χωράφι στο ποτήρι, γιατί σκεφτείτε ότι μιλάμε για κριθάρι που παράγεται από τους Έλληνες αγρότες, έρχεται στα βυνοποιία που διαθέτουμε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα και από εκεί καταλήγουν μέσω της ζυθοποίησης στο ποτήρι του Έλληνα καταναλωτή».

Νίκος Χριστοδούλου: Πρέπει να έχουμε αυτοηγεσία

Αναφερόμενος στην στρατηγική “farm to fork”, ο Νίκος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου CHB σημείωσε ότι «για να πετύχουμε την στρατηγική από το farm to fork πρέπει να έχουμε αυτοηγεσία, να επηρεάσουμε το συναίσθημα και την πράξη για να πετύχουμε τον σκοπό μας, το οποίο είναι αλληλένδετο με την εκπαίδευση. Από πλευράς μας αξιοποιούμε το 99% των εσπεριδοειδών που επεξεργαζόμαστε, δεν πετάμε τίποτα». 

Α. Βεζύρογλου: Η επιτυχία της πολιτικής έγκειται στο κατά πόσο θα εφαρμοστεί και εκτός Ε.Ε.

Όπως είπε σχετικά με την πολιτική της ενωμένης Ευρώπης και τις πιθανότητες επιτυχίας που μπορεί να έχει το “farm to fork”, ο Αντώνης Βεζύρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φάρμα Βεζύρογλου, «η επιτυχία  της πολιτικής έχει να κάνει από το πόσο θα υιοθετηθεί και σε τρίτες χώρες πέρα από την ΕΕ. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν υιοθετηθεί εντός των τειχών της Ευρώπης, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί πλήρως γιατί ζούμε σε παγκοσμιοποιημένο χώρο και οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να πωλούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους και σε τρίτες χώρες. Η στρατηγική της ΕΕ επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις, καθώς οι αγρότες καλούνται να παράξουν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερους πόρους, ενώ μεγαλώνει ο πληθυσμός της γης και ταυτόχρονα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο. Συγχρόνως μειώνονται και τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και αναμένονται μειώσεις των αποδόσεων και αύξηση του κόστους των παραγόμενων αγαθών».

Θ. Αραπογιάννης (TUV Hellas): Η γνώση για το ανθρακικό αποτύπωμα θα αποτελεί στο μέλλον προαπαιτούμενο

Tέλος, ο Θωμάς Αραπογιάννης, Vice President Agricuture, TUV Hellas, σημείωσε ότι σήμερα το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από τα συστήματα παραγωγής τροφίμων. «Η πολιτική της ΕΕ μέσω της στρατηγικής farm to fork είναι ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων με βασικό πυλώνα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εμείς ήρθαμε να σταθούμε δίπλα σε εταιρείες – συνεργάτες όπως η εταιρεία του κ. Βεζύρογλου και του κ. Χριστοδούλου. Η τάση που κυριαρχεί σε μεγάλες αγορές, είναι ότι θέλουν πλέον να γνωρίζουν ποιο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μελλοντικά κάτι τέτοιο θα αποτελεί προαπαιτούμενο». 

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: