Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η Προοδευτική διακυβέρνηση αφορά πολίτες, όχι κόμματα.

Η Προοδευτική διακυβέρνηση αφορά πολίτες, όχι κόμματα.

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο Reader.gr

Η Προοδευτική διακυβέρνηση αφορά πολίτες, όχι κόμματα.

1/ Κύριε Χρηστίδη η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ήταν ένα «εσωκομματικό» ξεκαθάρισμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου;

Τις τελευταίες ημέρες αναζήτησα όλες τις ειδήσεις για όλες τις αλλαγές κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Καμία, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ δεν έγινε είδηση σε κεντρικο δελτίο ειδήσεων. Κυρίως, διότι όλοι γνωρίζουν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιλέγεται, ώστε να εκφράζει τις σκέψεις της Προέδρου στη Βουλή, όταν εκείνη δεν είναι εκεί. Είναι προσωπική επιλογή κάθε προέδρου, όχι προϊόν κάποιας εσωκομματικής ή άλλης συλλογικής διαδικασίας. Χθες το έπραξε η κ. Γεννηματά, τις προάλλες οι κκ. Μητσοτάκης και Τσίπρας. Συμβαίνει στην πολιτική ζωή. Ο Α. Λοβέρδος έχει δώσει και δίνει  μεγάλες μάχες μέσα στη Βουλή και ως τομεάρχης Εξωτερικών, ο ρόλος του έχει ιδιαίτερη σημασία «σε μια περίοδο που μπαίνουμε σε διερευνητικές με την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι κάποιοι τροφοδοτούν τη συζήτηση με πολυπαιγμένες επαναλήψεις αποτυχημένων σεναρίων. Τα προηγούμενα χρόνια οι σεναριογράφοι είχαν έδρα στην Κουμουνδούρου. Έλεγαν ότι θα γίνουμε συμπλήρωμα της ΝΔ. Διαψεύστηκαν και έμειναν με τα περιτρίμματα των ΑΝΕΛ. Τώρα, είναι στην Πειραιώς. Τα λένε από τις εκλογές του 2019 και παρά τις διαρκείς αποτυχημένες «προβλέψεις», συνεχίζουν. Γιατί; Γιατί θέλουν να μας έχουν στις μυλόπετρες Μητσοτάκη Τσίπρα.

Σας λέω, λοιπόν, με απόλυτη σαφήνεια ότι η απόφαση πολλών συνεδρίων του Κινήματος, των χιλιάδων μελών του, της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι η αυτόνομη πορεία, με πρωταγωνιστική προοπτική, που εφαρμόζεται με συνέπεια και παρά τις προσωπικές επιθέσεις στη Φώφη Γεννηματά διαρκώς την τελευταία πενταετία.

Όλα τα υπόλοιπα, είναι ανοησίες.

2/ Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι από το βασικό πυρήνα των στελεχών του ΚΙΝΑΛ απομακρύνονται εκείνοι που εκφράζουν δυσανεξία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως καλλιεργείτε σταδιακά το έδαφος για μετεκλογικές συνεργασίες με την αξιωματική αντιπολίτευση;

Κύριε Μαγγηριάδη τα προηγούμενα χρόνια η παράταξη μας δέχτηκε σκληρό πόλεμο από τον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε Πινοσετ από τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τον κ. Καμμένο, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για τους ψεκασμούς του και η στρατηγική πολιτικής εξαγοράς στόχευσε την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του προέβλεπαν ότι τον Ιούλιο του 2019 θα μείνουμε εκτός Βουλής και έκαναν τα πάντα για αυτό. Έχασαν. Το ξέρουν και το ξέρουμε. Αυτό όμως, δεν εχει να κάνει με τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλο τμήμα αυτών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ψάχνει επιλογή και εμείς θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί τους, να συνδιαμορφώσουμε μια πλειοψηφική παράταξη, που αλλάζει σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Με προτάσεις, ιδέες, πράξεις για την Ελλάδα του 2030. Η παράταξη μας πρέπει να μεγαλώσει, να γίνει πρωταγωνιστής και γιαυτό χρειάζεται διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα αριστερά. Η προοδευτική διακυβέρνηση αφορά πολίτες, όχι κόμματα και αξιώματα.

3/ Μπορείτε να εξηγήσετε πως εσείς αντιλαμβάνεστε τον όρο “προοδευτική διακυβέρνηση”; Έχει ως βάση τα ατομικά δικαιώματα; Την προστασία ενός ελάχιστου εισοδήματος; Και τι περιεχόμενο μπορεί να αποκτήσει αυτός ο όρος στον 21ο αιώνα όταν πολλές από τις κατακτήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουν ανατραπεί εκ των πραγμάτων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης;

Για μας προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο βασικός πυλώνας της. Αυτό έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που διαμόρφωσε η οικονομική και κοινωνική κρίση τη δεκαετία που πέρασε. Η ανατροπή αυτού του αδιέξοδου σκηνικού, είναι στο χέρι του λαού στις επόμενες εκλογές και δική μας ευθύνη είναι να τον πείσουμε για την αναγκαιότητα για αυτό. Αναγκαιότητα για τους ίδιους τους

πολίτες που πρέπει να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά να διεκδικήσουν ξανά μια καλύτερη ζωή με υψηλές προσδοκίες και ταχύτητες. Μαζί με την μόνη παράταξη που το έκαναν πράξη.

Είμαστε η μόνη φωνή που στηρίζει όσα πρέπει και προτείνει λύσεις όταν διαφωνεί. Ο προοδευτικός λόγος, ήταν πάντα δημιουργικός λόγος που προέβλεπε, λόγος που σχεδίαζε. Ο προοδευτικός λόγος είναι λόγος που αφορά το μέλλον. Αντιπαρατίθεται, έτσι, σε δυο νοοτροπίες. Η μία καλλιεργεί την κοινωνική απαισιοδοξία και την καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι, σ’ έναν κόσμο όπου ήδη τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, γιατί οι δυνάμεις του παγκοσμιοποιημένου διεθνούς κεφαλαίου καθορίζουν χωρίς αντίλογο το παιχνίδι. Η άλλη υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί της αγοράς είναι το καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη, ο αυτόματος πιλότος της αγοράς είναι εκείνος που κυρίως εγγυάται το καλύτερο αύριο. Και οι δύο αυτές νοοτροπίες αποκλείουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια σχέση με το μέλλον που θα καθορίζεται από τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας δεν επιτρέπουν την ελπίδα. Η ελπίδα όμως είναι το κύριο συστατικό της προοδευτικής ιδεολογίας. Τα όσα συμβαίνουν δεν απορρέουν από μη αναστρέψιμες νομοτέλειες. Ο πολίτης έχει και άλλη διέξοδο από την παραίτηση και την υποταγή. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου για το κίνημά μας.

4/ Έστω και με ανορθόδοξους τρόπους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πλέον πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αποτέλεσε τη βασική αιτία απώλειας της εξουσίας. Όμως αυτός ο κόσμος φαίνεται – βάσει μετρήσεων – πως δεν μετακινείται από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να γίνει ο φορέας έκφρασης των μεσαίων στρωμάτων όπως για χρόνια αποτελούσε το ΠΑΣΟΚ; 

Όπως παρατηρούν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τη μεσαία ταξη, γιατί οι πολιτικές του πράξεις την ανέδειξαν και τη στήριξαν. Η ΝΔ κέρδισε το κέντρο και τη μεσαία τάξη, χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διέλυσε τη μεσαία τάξη, καθ ομολογία και των στελεχών του πια. Αυτό δεν υπάρχει πια. Και μπορεί η πανδημία να επιβραδύνει τον πολιτικό χρόνο, όμως σε λίγους μήνες η Κυβέρνηση φτάνει στην μέση της θητείας της και ο απολογισμός είναι προβληματικός. Η ΝΔ ήρθε με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της διαφάνειας, της απελευθέρωσης του ιδιωτικού τομέα, της στήριξης της νέας γενιάς, με ανάσχεση του braindrain, με σημαία την αποκομματικοποίηση. Τι κάνει; Ακριβώς τα αντίθετα. Διορίζει αποστράτους διοικητές νοσοκομείων, δημιουργεί στρατιά γαλάζιων υπαλλήλων, κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με νυχτερινές τροπολογίες, όπως συμβαίνει με τα ΕΛΤΑ, μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ με λίστες χωρίς κριτήρια και υπογράφει συμβάσεις με τις εταιρίες για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να τις φέρνει στη βουλή ή να τις αναρτά στη Διαύγεια.

Μετά την κρίση χρέους, τους διχασμούς, τα μνημόνια και την πανδημία, δημιουργούνται νέες κοινωνικές διεργασίες, νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Θα ανατείλει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, μπροστά στην αλήθεια της νέας εποχής. Και αυτό θέλει ρήξη με τις αιτίες όσων μας οδήγησαν εδώ, με όσους συμβιβάστηκαν με την παρακμή και τις χαμηλές προσδοκίες. Θέλει πολιτικές επιλογές που παράγουν για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν καταστρέφουν για μικροκομματικά οφέλη.

Γιαυτό για τη δικιά μας γενιά, που βίωσε την παρακμή του πολιτικού συστήματος , η αναγέννηση του πολιτικού μας χώρου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι.

Ξέρουμε τι μας χωρίζει και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το σημαντικό είναι πως ξέρουμε ότι η παράταξη μας υπάρχει για να πρωταγωνιστεί. Και αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Σε αυτό τον δρόμο θέλουμε να συμπορευτούμε με όσους πολίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια οράματα. Και αυτούς που έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικά κριτήρια.

5/ Είναι επαρκή τα όσα κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει πληγεί από την πανδημία και τα συνεχή λοκντάουν; Και τι τοπίο βλέπετε να διαμορφώνεται πλέον στην οικονομία;

Η κυβέρνηση υποβάλλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διαρκές σκωτσέζικο ντουζ. Τα μέτρα αλλάζουν, ανάλογα τον Υπουργό που μιλάει στη Βουλή. Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά το lockdown σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις και αυτό είναι τρομακτικό. Πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση να στηρίξει τώρα, πάση θυσία πριν φτάσουν οι επιχειρήσεις στο και πέντε της χρεοκοπίας .

Καθημερινά αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, το δημόσιο χρέος επίσης ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει τα ίδια νούμερα. Όλη αυτή η τέλεια καταιγίδα απειλεί ασφυκτικά τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει γρήγορα να υπάρξει μία αντίδραση, η οποία δυστυχώς δε φαίνεται να προκύπτει.

Ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν δυο μήνες ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι πάνω από 30 δις.Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει τη δυνατότητα να διαθέσουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτά, λοιπόν, τα χρήματα θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα διαθέσει άμεσα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις.Να σταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους.Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται, για λόγους πολιτικής αντίληψης, ότι η πανδημία χτυπά πολύ διαφορετικά τους πλούσιους από ό,τι τους μικρομεσαίους, την μεσαία τάξη, τα χαμηλότερα στρώματα και αυτό είναι κάτι το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.

Γι’ αυτό λέμε καθαρά και με έμφαση, ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν να στηρίξουν με τη σειρά τους και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το επικοινωνιακό χαλί, υπάρχει εδώ μια σειρά οφειλών που συνεχίζουν να τρέχουν: ρεύμα, νερό, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να το δώσουν.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι χρήματα τα οποία θα δώσουν επιχειρήσεις και τα οποία δεν τα ‘χουνε βγάλει, επομένως χρειάζεται τώρα στήριξη, εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση πάντα πιέζαμε, αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε και από τους φορείς της αγοράς.

Γιαυτό προτείνουμε:

  • μέτρα για το λιανεμπόριο και την εστίαση (μη επιστρεπτέα κατά το 70% προκαταβολή) με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
  • ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων με 120 δόσεις, 30% κούρεμα των οφειλών για τους συνεπείς και να εξετάσουμε ακόμα και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους συνεπείς. 
  • επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Με αντάλλαγμα να μην προβούν σε απολύσεις και να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα.
  • ένταξη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
  •  χορήγηση του 100% του μισθού των εργαζομένων (με όριο τα 1.000 ευρώ το μήνα) σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
  •  χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως 30/4. Η ρύθμιση του κ Μητσοτάκη αφήνει εκτός και πάλι 350.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και αρκετούς από τους εποχιακά εργαζομένους στον Τουρισμό. 
  • Πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν από το ιό την ώρα της μάχης στα νοσοκομεία, άλλοι έχασαν την ζωή τους, άλλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες στην υγειά τους. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θύματα εργατικού ατυχήματος, με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία. 
  • Να παγώσουν οι 35.000 πλειστηριασμοί που πρόκειται να γίνουν μέσα στην κρίση.

6/ Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα με περιφερειακές συμμαχίες, αμυντική ενίσχυση και διερευνητικές επαφές. Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική στην εξωτερική πολιτική;

Οι διερευνητικές ξεκινάνε. Η Ελλάδα διαχρονικά και χτίζοντας περιφερειακές συμμαχίες και ενισχύοντας την αμυντική της δυναμική,  ήταν και παραμένει υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και μόνο αυτά. Αυτή είναι και η πάγια εθνική μας γραμμή για δεκαετίες. Διάλογος πρέπει και είναι καλό να γίνεται, έτσι άλλωστε οι λαοί προχωράνε την ειρηνική τους συνύπαρξη και γειτνίαση. Θυμίζω ότι η Τουρκία ήταν αυτή που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο. Διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες. Αλλά οφείλει και η Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα μείζονα αυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε να ενημερωθούμε πάρα πολύ καιρό και για τον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές η Χώρα. Ξέρετε αυτός ο διάλογος έχει και τη σημειολογία του, της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Την όποια σημειολογία έχει στο μυαλό του ο κ. Ερνοτγάν θα πρέπει να την ανατρέψουμε και να είμαστε και εμείς έτοιμοι να ανταπαντήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις δικές μας. Την εθνική γραμμή και στρατηγική θα πρέπει να προασπίσουμε χωρίς προκλήσεις ή παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την γείτονα. Χωρίς πλοία να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ή άλλες προκλητικές και παράνομες όπως αυτό που έγινε στην Αγία Σοφία και σε άλλα συμβολικά κορυφαία τοπόσημα του οικουμενικού μας πολιτισμού.

7/ Παρακολουθώντας τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ θεωρείτε πως ο λαϊκισμός έχει ηττηθεί ή ότι κίνδυνος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στον δυτικό κόσμο εξακολουθεί να είναι υπαρκτός;

Όσα γίνονται στις ΗΠΑ, ο όχλος των οπαδών του Τράμπ να εισβάλλει στο καπιτώλιο, η δεύτερη διαδικασία καθαίρεσής του, δείχνουν ότι η Δημοκρατία, όσο ισχυρή και αν φαίνεται, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Απαιτεί εγρήγορση, ισχυρούς θεσμούς, διαρκή αγώνα. Είναι ο Τραμπ και ο Τραμπισμός ένα προσωρινό φαινόμενο; Ή θα επιτρέψουμε να γίνει μέρος της κυρίαρχης πολιτικής, πράγμα που θα σημάνει το τέλος της Δημοκρατίας των ΗΠΑ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο; Είναι εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και απασχολούν όλους τους δημοκράτες του πλανήτη. Παράλληλα, με τη ραγδαία ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων φαίνεται ότι αναπτύσσονται σειρά κινημάτων, τα οποία βλέπουν τα μηνύματά τους να διαχέονται πολύ γρήγορα και εκτεταμένα. Δημιουργούνται ευκαιρίες, αλλά και εμπόδια. Αναδεικνύονται λύσεις αλλά και fake news που σπέρνουν μίσος. Η Δημοκρατία είναι απαιτητικό πολίτευμα, δεν είναι ποτέ δεδομένη και χρειάζεται πολλή δουλειά, με συμμετοχή όλους μας για να την κρατήσουμε ζωντανή. Στο τέλος η ιστορία θα καταγράψει πώς λειτουργήσαμε μετά από τα γεγονότα αυτά. Πήραμε το μάθημά μας; Αλλάξαμε, Αλλάζουμε; H ιστορία γράφεται τώρα και θα επηρεάσει εμάς τις επόμενες γενιές καταλυτικά.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: