Η συμβολή των Διβριωτών στην επανάσταση του 1821
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Η συμβολή των Διβριωτών στην επανάσταση του 1821
Η συμβολή των Διβριωτών στην επανάσταση του 1821 - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Η συμβολή των Διβριωτών στην επανάσταση του 1821Παρουσία της δωρήτριας και πρώην Υπουργού κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά  εορτάστηκε η διακοσιοστή επέτειος της εθνεγερσίας του 1821 στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Δίβρη, δηλαδή στο Αρχοντικό Πετραλιά την Κυριακή.

Στην εκδήλωση που άρχισε στις 09:00 το βράδυ μίλησε για  τη  συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821 και στην εγκαθίδρυση των κοινοβουλευτικών θεσμών του νέου ελληνικού κράτους ο επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Αναστασόπουλο. Αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές των Διβριωτών αγωνιστών, για το ορμητήριο τους, το ρόλο  του μοναστηριού ,την παραγωγή μπαρουτιού και την βοήθεια που ερχόταν από διάφορες πλευρές προς το δοκιμαζόμενο τότε λαό. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τρία δέλτα της Πελοποννήσου, δηλαδή το Δούκα, τη Δίβρη και τη Δημητσάνα  που τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο υλικό.

Επίσης στο μορφωτικό επίπεδο ,τη βαθιά χριστιανική πίστη ,τα βιβλία ,το πλούτο ,το άφθονο νερό που κυλούσαν τις μυλόπετρες και αύξαναν τη δύναμή τους για τους νερόμυλους που μετατράπηκαν σε μπαρουτόμυλους για τις ανάγκες του αγώνα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ Φάνη Πάλλη Πετραλιά που αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής και της οικογένειάς της, ο Δήμαρχος Αρχ. Ολμπίας κ Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ Θάνος Πετραλιάς , ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια.

Στο Αρχοντικό λειτούργησε και έκθεση με θεματογραφία από την ιστορία της περιοχής κατά την τουρκοκρατία

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερόμενων είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι από την Δίβρη και τις γύρω περιοχές

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: