Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η ταυτότητα καθορίζει την κοινωνική και πολιτική ροή.

Η ταυτότητα καθορίζει την κοινωνική και πολιτική ροή.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Την τελευταία δεκαετία οι αναταράξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και άλλων εθνικών αιτιών, είναι εμφανές εκ του αποτελέσματος, ότι δεν οδήγησαν σε καλύτερο επίπεδο την χώρα, την Δημοκρατία, την οικονομία και την κοινωνία.

*Το δημόσιο χρέος που οδήγησε την χώρα σε κρίση διαρκείας παρέμεινε υψηλό και συνεχίζει να αυξάνεται εξαιτίας της γενικής κρίσης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οπως έχουν τα πράγματα, μετά το τέλος της πανδημίας δεν αποκλείονται νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας με άλλοθι τον περιορισμό του δημόσιου χρέους.

*Στην οικονομία, τα αναπτυξιακά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παρεμείναν άλυτα και στα παλιά ήρθαν να προστεθούν νέα.

*Η Δημοκρατία παρέμεινε όμηρος του κομματικού σωλήνα αναπαραγωγής προτύπων, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε ιδέες με άμεσο αποτέλεσμα να έχει προκύψει σοβαρό έλλειμμα εκπροσώπησης και δημοκρατικής υπεράσπισης των υλικών και συμβολικών συμφερόντων των μειονεκτούντων στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κοινωνική δικαιοσύνη και η συλλογική διαπραγματεύση έγιναν ζητούμενο.

*Η κοινωνία, αν και φαίνεται να ψάχνει ένα καινούργιο όραμα και μια άλλη ροή πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, τελικά, παρέμεινε δέσμια προκαταλήψεων με άμεση συνέπεια να διευρύνεται το ήδη βαθύ χάσμα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής που ανοιξαν ο νεοφιλευθερισμός και η εθνική πολιτική κατεύθυνση που χαράζουν για εμάς χωρίς εμάς οι αυτόκλητες πρωτοπορίες που κατασκευάζουν τα μμε και ο κοτσαμπασισμός.

* Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και το 2021 θα ξεπεράσει τα 11 τρισεκατομμυρία ευρώ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση μετά το οικονομικό κραχ του 1929, με άμεσο αποτέλεσμα να αμφισβητούνται έντονα οι πολιτικοί θεσμοί λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν προσανατολισμό με σαφή χαρακτηριστικά προστασίας του κοινωνικού συνόλου και της πραγματικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική κατεύθυνση των δυτικών κυβερνήσεων συνεχίζει να στηρίζει μόνο τις χρηματαγορές με τα δισεκατομμύρια φρέσκου χρήματος που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών( BIS) με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, το ΑΕΠ όλων των χωρών του πλανήτη φθάνει στα 63 τρισεκατομμύρια δολάρια, οταν την ίδια στιγμή ο συνολικός τζίρος με παράγωγα φθάνει περίπου 630 τρισεκατομμύρια, δλδη 10 φορές πάνω.

Συμπέρασμα : Πλέγμα εγχώριων και διεθνών προβλημάτων- συνδιασμός της συνεχούς μεταβολής στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, της διαχειριστικής αναποτελεσματικότητας, της κατάχρησης ανατεθειμένης εξουσίας, της υγειονομικής κρίσης στην παρούσα φάση κτλ έχουν δημιουργήσει έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο για την πλειοψηφία των πολιτών που υπάρχει για να επιβιώνει στα όρια της εξαθλίωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές πρακτικές τόσο σε επίπεδο κράτους, όσο και στις πολιτικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, δεδομένου ότι η δημοκρατική εκτροπή είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο χρόνο ή σε συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά, την βρίσκουμε σε πολλές μορφές και με διαφορετικούς βαθμούς έντασης. Απο την άλλη πλευρά, σε επίπεδο κοινωνίας, αν κάτι απουσιάζει αυτό είναι η συλλογική ενότητα προς την κατεύθυνση βασικών στόχων και η συνειδητοποίηση της ταξικής θέσης και πως άλλωστε να συμβεί αυτό με την πλουτοκρατία σε ρόλο εκπροσώπου των πεινασμένων!

Με αυτά και με άλλα κατάφερε να κυριαρχήσει η υπερβολή, η παρορμητικότητα, η απουσία κρίσης και κριτικού πνεύματος, εκχωρώντας έτσι(η κοινωνία των 2/3)δικαιώματα και χώρο στα μμε για να προωθούν και να πετυχαίνουν έναν εντελώς επιφανειακό τρόπο ζωής και σκέψης. Χρησιμοποιώντας αυτον τον τρόπο κοινωνικής λειτουργίας κατασκευάζουν μια πραγματική κατάσταση γεγονότων, η οποία εκ των πραγμάτων διατηρεί αμετάβλητη την τρέχουσα ισορροπία δύναμης των δοτών κοινωνικών θέσεων.

Ως αποτέλεσμα, τροποποιείται ανάλογα η σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής ροής δλδη καθορίζουν τις πεποιθήσεις για να καλύπτεται η εκ των πραγμάτων «αρπαγή» της ισχύος κ των οικονομικών πόρων απο μικρές και συμπαγείς ομάδες συμφερόντων που παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο πόρων και δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια, για να λύσουμε τα δύσκολα ζητήματα που θέτει ο κοινωνικός χρόνος είναι απαραίτητο να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και ένα βασικό είναι η αντιμετώπιση από την ίδια την κοινωνία της ακραίας αδυναμίας της να συμμετάσχει σε αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκδημοκρατισμός των αντιπροσωπευτικών θεσμών δεν θα προκύψει χωρίς να υπάρχει νέα πολιτικό σχέδιο με πραγματική κοινωνική έγκριση και όπως δείχνουν οι εξελίξεις στον Δυτικό κόσμο, αυτήν την στιγμή νέο πολιτικό σχέδιο δεν υπάρχει και αυτός είναι και ο λόγος που εξελίσσονται και επιβιώνουν οι αυταρχικές ηγεσίες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: