Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Τουρκία θέλει να επιβάλει τον πόλεμο

Η Τουρκία θέλει να επιβάλει τον πόλεμο

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολεμικές ιαχες της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί. 

Οι Τούρκοι κατέλαβαν έδαφος 16 στρεμμάτων στον Έβρο και τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες Έλληνες στρατιώτες αλλά και προσωπικό της Frontex πυροβολήθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα απο Τούρκους στρατιωτικούς.

 Την ιδια στιγμή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο.Τι ακριβώς συμβαίνει? 

Έγραψα πριν λίγες μέρες άρθρο με τίτλο” Η Νεα κρίση οδηγεί την Τουρκία σε πόλεμο” https://www.iliakanea.gr/i-nea-krisi-othei-tin-toyrkia-se-polemo/Τώρα, μέσα και απο τα τελευταία γεγονότα φαίνεται καθαρά ότι ο Ερντογάν μεθοδεύει συστηματικά πλαίσιο πολεμικής αντιπαράθεσης, το οποίο έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της όξυνσης που έχει σημειωθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας. 

Το περιστατικό της κατάληψης εδάφους στον Έβρο μπορεί να συγκριθεί με τον τορπιλισμό του καταδρομικού πλοίου Έλλη απο τους Ιταλούς, τον Αύγουστο του 1940, λίγο πριν τον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο.

 Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό και εαν δεν δημοσιοποιούσε το ζήτημα, μάλλον με πληρωμένο απο την Τουρκία δημοσίευμα, η μεγαλύτερη Βρετανική εφημερίδα “The Sun”, εδω στην Ελλάδα, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για το περιστατικό στον Έβρο. 

Την ίδια στιγμή και τα μηνύματα που στέλνει το μέτωπο της οικονομιας δεν είναι ενθαρρυντικά. 

Η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας είναι έτοιμη να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σύννεφα της κρίσης συγκεντρώνονται βαριά πάνω απο όλες τις χώρες. Oι αναλυτές μιλούν για φαινόμενο της χιονοστιβάδας , το οποίο θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και του απεγκλωβισμού της παραγωγής απο την Κίνα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, χώρα, τροφοδότης της παγκοσμιοποίησης, με αναθεωρητική αντίληψη και έτοιμη πολεμική μηχανή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο, είναι φανερό ότι ετοιμάζεται για την τελική επίθεση εναντίον της Ελλάδας προκειμένου έτσι να οδηγήσει τα πράγματα σε μια νεα συνολική συμφωνία για να αντικατασταθεί η σε ισχύ απο το 1923 Συνθήκη της Λοζάνης. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επικρίνει την Συνθήκη της Λοζάνης, κάνοντας λόγο για ήττα και παράδοση των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα.Τα αναθεωριτικά σχέδια της Τουρκίας ευνοούνται και απο την Ελληνική και Ευρωπαϊκή χαλαρή αντίδραση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να εμπλακεί ενεργά επειδή τα συμφέροντα κάποιων χωρών ταυτίζονται με την Τουρκία στο μέτωπο της Λιβύης, κτλ και εδω στην Ελλάδα δεν υπάρχει συμπαγή πολιτική κατεύθυνση για την απόκρουση του τουρκικού επεκτατισμού. 

Πριν την υγειονομική κρίση σχεδόν έγινε πόλεμος στον Έβρο για να ακυρωθεί ο μεταναστευτικός διάδρομος που προσπάθησαν να κατασκεύασουν Τούρκοι πράκτορες στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές. Τώρα, παρά την κατάληψη ελληνικού εδάφους, η Ελληνική κυβέρνηση, άλλαξε στάση, έγινε ποιο soft και αυτό συνιστά μία δραματική διαφοροποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Η ελληνική στάση δίνει δυνατότητα επιλογών στην Τουρκία σε μια στιγμή που ενισχύεται η τουρκική αυτοπεποίθηση λόγω της υπέρ της στροφής που έχουν πάρει τα πράγματα στο μέτωπο της Λιβύης και της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρόλο της Τουρκίας εξαιτίας της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Κίνας. 

Συμπέρασμα :Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα πολεμικά γεγονότα προετοιμάζονται απο μικρότερα συμβάντα που σχεδόν ξεφεύγουν της προσοχής μας.Στην παρούσα φάση, επειδή τα προμηνύματα τρομάζουν και η ελληνική πολιτικοοικονομική τάξη δεν είναι σε θέση να καθοδηγήσει την πορεία των γεγονότων, δρα ελάχιστα για να αποφύγει μια σύγκρουση που ήδη μαίνεται με άμεσο αποτέλεσμα να σωρέυονται αδιέξοδα.

Τώρα, σήμερα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την αδυναμία της ελληνικής πολιτικής ελίτ και θα πιέσει να υπογράψουμε όσα θέλει. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητηθεί άλλος δρόμος, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα μικρασιατική καταστροφή. 

Ο δρόμος του στρουθοκαμιλισμού που έχει επιλέξει διαχρονικά η Ελλάδα δεν έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και μεταξύ άλλων καταστέλλει τις μόνες τελέσφορες δυνάμεις, τις πνευματικές. 

Τώρα που τα γεγονότα τρέχουν εναντίον και ενδέχεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για να αποφασίσει αν θα αντισταθεί με ίδιες δυνάμεις στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, δεδομένου οτι εκ των πραγμάτων έχει τεθεί το ερώτημα προσφυγιά ή αντίσταση. 

Από την δική μας διπλωματική και στρατιωτική απάντηση θα εξαρτηθεί και η επιτυχία ή η αποτυχία του τουρκικού επεκτατισμού. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: