Η Τουρκία ζητά αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η Τουρκία ζητά αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία ζητά αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

του Βασίλη Τσάμη

Στο πλαίσιο της πρόσφατης άτυπης διάσκεψης  5+1 για την Κύπρο στη Γενεύη, ο  Ersin Tatar, Πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης διεθνώς κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια πρόταση έξι σημείων για την  διευθέτηση του Κυπριακού.

Τα έξι σημεία της Τουρκικής πρότασης καταργούν την Κυπριακή Δημοκρατία με την σημερινή της μορφή, όπως αυτή έχει προκύψει μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και εκ του μηδενός δημιουργούν δυο νέα κράτη, τα οποία θα αναγνωριστούν πρώτα απο τον ΟΗΕ και στην συνέχεια, μετά το πέρας  των διαπραγματεύσεων η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών θα εγκριθεί απο  τους πολίτες των δυο νέων χωρών. 

Αν τα μέρη δεν συμφωνήσουν, τα δύο νέα κράτη θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως αναγνωρισμένα απο τον ΟΗΕ κράτη χωρίς συμφωνία. 

Η πρόταση της Τουρκίας έχει ως εξής:

1. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξεκινά την διαδικασία για την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσματος που εγγυάται ισότιμο διεθνές καθεστώς και κυριαρχική ισότητα μεταξύ των δύο μερών. Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει μια νέα βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

2. Μετά την εξασφάλιση ίσου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας των δύο μερών με τον προαναφερθέντα κανονισμό, οι διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος με σκοπό τη σύναψη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας συνεργασίας υπό την αιγίδα του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

3. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, στην ιδιοκτησία, στην ασφάλεια και στη διαχείριση των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ.

4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και, εάν είναι απαραίτητο, από την ΕΕ ως παρατηρητής.

5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, τα  δύο κράτη αναγνωρίζουν το ένα το άλλο και τα  τρία κράτη εγγυητές  υποστηρίζουν την συμφωνία.

 6. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί προς έγκριση σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα και στις δύο χώρες.

Συμπέρασμα :

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνεται αντιληπτός ο βασικος στόχος της Τουρκίας για την Κύπρο.  Οι Τούρκοι ψάχνουν τρόπο να εκβιάσουν λύσεις που εκφεύγουν από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα ζητούν απο την Κύπρο να Τουρκοποιηθεί οικειοθελώς,  εξέλιξη η οποία αν συμβεί θα πρόκειται για μοναδική στα παγκόσμια χρονικά αυτοκατάργηση κράτους. Στο πλαίσιο αυτό , αν η Κύπρος υιοθετήσει την τουρκική  πρόταση, η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει την συνθήκη ένταξης της Κύπρου επειδή απαγορεύει αναγνώριση  του ψευδοκράτους απο τα κράτη – μέλη της ΕΕ.  

Η ΕΕ θα  χρειαστεί να συνάψει νέα συνθήκη ένταξης  με τα δύο νέα κράτη, δεδομένου ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έγινε με ενιαία πράξη προσχώρησης. 

Είναι εμφανές ότι η Κύπρος έχει πέσει  στην παγίδα της Τουρκίας. Μετατράπηκε σε κράτος-  κρατούμενο  απο την Τουρκία και μεγάλη ευθύνη γ αυτην την εξέλιξη, εκτός απο την Ε/κ πλευρά, έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι  δεν κατάφερε να ενισχύσει την  Ευρωπαϊκή ταυτότητα  σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: