Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηχηρή επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Κερνάει... άνοδο η Coca Cola

Ηχηρή επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο


Έντονα ανοδικά κινούνται, από το πρωί, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Traders παίρνουν τα “στοιχήματά” τους, εν όψει των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve σήμερα το απόγευμα και την κίνηση αυτή ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Την ψυχολογία των αγοραστών ενίσχυσε και η είδηση σύμφωνα με την οποία, “το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει τη ‘γραπτή’ απάντησή του στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Αυτό ανακοίνωσε, μέσω του twitter η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, προσθέτοντας ότι ‘υπάρχει ακόμα διπλωματική διέξοδος, στην κρίση που προκλήθηκε λόγω της συσσώρευσης Ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία”.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, έμοιαζε με “γενική επιστράτευση” των αγοραστών σε όλο, σχεδόν, το ταμπλώ του FTSE25, κίνηση την οποία ακολούθησε και σημαντικός αριθμός τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αναγκάζοντας και κάποιους “short” να κλείσουν μέρος από τις “απαισιόδοξες” θέσεις, που είχαν ανοίξει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους παράγοντες της Αγοράς, οι οποίοι στις πρωινές τους εκτιμήσεις αναφερόντουσαν σε “συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με την τάση να δίνεται από το εξωτερικό”.

Στο επίκεντρο της προσοχής αναμένεται να βρεθεί και η μετοχή της Μυτιληναίος, καθώς δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα χρήσης 2021, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 100.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Premia, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000 που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 25/1/2022 και σταθερού επιτοκίου 2,80% ετησίως.

Όπως και όλες οι προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις, το “ντεμπούτο” συνοδεύτηκε με κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Νηνεμία στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους στο 1,651%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,43%, από -0,46% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς όλα τα μέτωπα ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά και η τάση είναι απόλυτα “εισαγόμενη”, ενώ η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,9 δισ. ευρώ.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό +2,15% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 11 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2/2021 (+2,61%).

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, “ήρθε η ώρα που οι Αγορές αρχίζουν τις αναταράξεις, μιας και μπροστά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό με το ‘tapering’ και την αύξηση των επιτοκίων. Η Λαγκάρντ για δεύτερη φορά παραδέχθηκε ότι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό ήταν λάθος, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν μπροστά τους να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση”.

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια φάση διόρθωσης, με volatility που μπορεί να πάρει χρόνο.

Είναι λογικό οι παρεμβάσεις στα δύσκολα να συνεχίζονται, όπως αυτή στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο NYSE, παρόλα αυτά τα “πυρομαχικά” σύντομα θα αρχίσουν να λιγοστεύουν.

Οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις στην Αμερική έχουν φτάσει με τις προσδοκίες σε αστρονομικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι διορθώσεις να είναι και πιο βίαιες, σε σχέση με μετοχές που κινούνται πιο ομαλά. Η Αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί αποτελέσματα και FED προσπαθώντας να ανακαλύψει πόσο μπορεί να κρατήσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων.

Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, με τις προβλέψεις να αρχίζουν να είναι πολύ πιο συντηρητικές.

Ο ΓΔΧΑ έχει ένα τελείως διαφορετικό γράφημα και περιμένει να δει πως θα συμπεριφερθούν οι Ξένοι. Ουσιαστική στήριξη έχει στην ζώνη του 900, ενώ και πάλι χρειάζεται να κατοχυρώσει το 930 επίπεδο, αν θέλει να δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 959.

“Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική φάση από τις Υπόλοιπες, μιας όπως όλα δείχνουν πως θα καλύψει τις σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ των τελευταίων ετών”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 11 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (7,9 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,6 δισ. ευρώ), Eurobank (3,6), ΔΕΗ (3,3), Alpha Bank (3,0), Εθνική (3,0) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και TITC και στο υψηλό οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +4,03%, Εθνική +5,91%, Eurobank +0,89%, Πειραιώς +4,48%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 655,97 μονάδες (+3,45%). Πρινς τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 654,96 (+3,29%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 657,73 (+3,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 656,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,52%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 664,8 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 621 (gap, ενώ σπεύδει και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 586 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σαφέστατη υπεροχή των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,85%) και TITC (-0,28%)

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ, αλλά ήλθαν οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τον τίτλο με θετικό πρόσημο (+0,34%) και στο υψηλό ημέρας, αποφεύγοντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ο τίτλος όχι μόνο έχασε την σημαντική ζώνη στήριξης στα 30,95 – 30,45 ευρώ, αλλά έχει δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 32,22 ευρώ. Αν χαθεί και η στήριξη στα 29,20 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 28,58 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+5,36%). Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 13,40 ευρώ και οι στηρίξεις στα 12,83 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 12,74 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 12,58 (ημερήσιο “stop long”) και 12,42 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και η μετοχή της Viohalco (+2,13%). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 5,10 και η αμέσως επόμενη και σημαντικότερη στα 5,21 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,71 – 4,65 και 4,52 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: