Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 1H ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ!!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 1H ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ!!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
1H ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ!!
(ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΑΣ)
«ΟΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ».

Αγαπητοί μας Χριστιανοί την 1η Ιουλίου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην Ενορία μας, εορτάζεται η Ιερή μνήμη των Αγίων ενδόξων Αναργύρων ΚΟΣΜΑ και ΔΑΜΙΑΝΟΥ των εν Ρώμη οι οποίοι διακρίνονται από τους άλλους δύο Αναργύρους που κατάγονται από την Μικρά Ασία και τους εορτάζομαι την 1η Νοεμβρίου. Ανάργυροι ονομάζονται επειδή δεν αγαπούσαν τα αργύρια, (χρήματα) δεν ήσαν φιλάργυροι, η καρδιά τους δεν ήταν προσκολλημένη στα υλικά αγαθά και προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες θεραπεύοντας τους ασθενείς σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον αφιλοκερδώς. Τέσσερα σημαντικά φάρμακα χρησιμοποιούσαν οι ιαματικοί Άγιοι Ανάργυροι: τον φόβο του Θεού, την πίστη, την προσευχή αλλά και την αγάπη. Τέτοια αγάπη προσέφεραν οι Άγιοι Ανάργυροι στους ανθρώπους της εποχής τους και για αυτό χαρακτηρίστηκαν Ιατροί της Αγάπης!

Όλοι μας εξάλλου πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασθένεια και ο πόνος στη ζωή μας είναι καρπός της αμαρτίας και της παρακοής. Ο Κύριος κατεξοχήν θεραπεύει πρώτα την ασθένεια της ψυχής, που είναι η αμαρτία και στη συνέχεια θεραπεύει την σωματική ασθένεια, προκειμένου ο θεραπευόμενος να έχει ευκαιρίες για μετάνοια και επιστροφή στις εν Χριστώ αρετές. Ο Χριστός προσφέρει ψυχοσωματική υγεία, αφού στην Εκκλησία μας οι «δωρεές» αποδίδονται «δωρεάν», ώστε όλοι δύνανται να λάβουν την φώτιση, τον αγιασμό και την σωτηρία.

Τα δίδυμα αυτά αδέρφια ΚΟΣΜΑΣ και ΔΑΜΙΑΝΟΣ, οι οποίοι έζησαν την εποχή που Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα όπως προαναφέρθηκε, αλλά το μόνο πού ζητούσαν απ΄ αυτούς ήταν να πιστεύσουν στον Ιησού Χριστό! Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους Αγίους στον Aυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον Aυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον Aυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις.

Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον διδάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Σε μια εποχή που μαζί με τα υπόλοιπα υλικά αγαθά έχει περιέλθει και η ανθρώπινη υγεία σε άκρατη εμπορευματοποίηση, το παράδειγμά τους, να εμπνεύσει τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο πόνο, ώστε να προσφέρουν το έργο τους με αλληλεγγύη και αλτρουϊσμό, προς Θείαν ευαρέσκειαν. Στις συνθήκες της σημερινής σοβούσης πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσεως, οι άγιοι που θα δούμε παρακάτω, να πρεσβεύουν να πολλαπλασιαστούν αυτοί που εργάζονται ανιδιοτελώς για την περίθαλψη των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού και που φροντίζουν τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας… Προσκαλούμε τους ευλαβείς και φιλέορτους Χριστιανούς μας, να προσέλθουν στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ενορίας μας, για να να προσκυνήσουν την Ιερά εικόνα των ιαματικών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ( η οποία ενθρονίσθηκε εις τον Ιερό Ναό μας, την 20η Ιουνίου του 1876 και είναι έργο του αγιογράφου Θεοκλήτου Τσαλπατούρου), καθώς επίσης να καταθέσουν τα αιτήματά τους, εκζητώντας παράλληλα τις πρεσβείες και τις μεσιτείες των εορταζομέων Αγίων μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όποιος προστρέχει στην βοήθεια των αγίων, με πίστη και καθαρή καρδιά δεν φεύγει χωρίς να ικανοποιείται το αίτημα της προσευχής του και χωρίς να λαμβάνει την θεραπεία από κάθε είδους ασθένειες σωματικές και ψυχικές. Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά, ευλογημένα και ευάρεστα στο Θεό γενόμενα. Οι εορταζόμενοι Άγιοι να μας χαρίζουν ψυχική και σωματική υγεία, καθώς επίσης το φάρμακο που λέγεται Χριστός, το φάρμακο που λέγεται πίστη στον Χριστό και το φάρμακο που λέγεται θέλημα του Θεού. Οι Άγιοι Ανάργυροι τέλος αγαπητοί μας, να πρεσβεύουν και να ενεργούν για την ψυχική και σωματική υγεία όλων μας. Αμήν!

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ!
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.
Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τῇ χειρουργίᾳ, θεραπεύετε, παντοίας νόσους, σὺν Κοσμᾷ Δαμιανὲ οἱ Ἀνάργυροι· ὁ γὰρ Σωτὴρ ἰατροὺς ὑμᾶς ἔδειξεν, εἰς περιποίησιν πάντων καὶ ἴασιν· ὅθεν ῥύσασθε, παθῶν δυσαλθῶν καὶ θλίψεων, τοὺς ποθῷ τῷ ναῷ ὑμῶν προστρέχοντας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: