Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!! ΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΠΟ ΩΣ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ! ΤΕΛΕΣΗ ΙΕΡΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ ΩΡΑ 7:00 Μ.Μ.

Με την χάρη του Θεού φθάσαμε και πάλι αγαπητοί φίλοι και ευλογημένοι Χριστιανοί μας, στον τελευταίο μήνα του Καλοκαιριού τον Αύγουστο αλλά και τον μήνα της Παναγιάς μας, αφού είναι αφιερωμένος ολοκληρωτικά στην Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας, την Υπεραγία Θεοτόκο, της οποίας θα εορτάσουμε συν Θεώ, στο πρώτο δεκαπενθήμερο την σεπτή Κοίμηση και την ένδοξη Μετάστασή της, εις τους Ουρανούς! Δικαίως δε χαρακτηρίζεται αυτή η μεγάλη Θεομητορική εορτή ως το «Πάσχα του Καλοκαιριού!», το οποίο και αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του Εκκλησιαστικού μας έτους.

Η κορυφαία αυτή εορτή για ολόκληρη την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, που ευλαβούμαστε την Θεοτόκο κατά τρόπο ξεχωριστό, είναι μία ωραία ευκαιρία να εκφράσουμε ολόθυμα την τιμή μας, προς το Ιερό Της πρόσωπο και αυτό διότι η προσωπική και εθνική μας ζωή είναι συνυφασμένη με την υψηλή σκέπη και προστασία της Μεγάλης Μάνας, του κόσμου! Η Παναγία είναι το μοναδικό μέσο της σωτηρίας μας, η οποία όπως όλοι μας γνωρίζουμε πόνεσε πολύ και γνωρίζει πολύ καλά να συμπονά, να συμπαρίσταται και να μας παρηγορεί. Τα θερμά βράδια του Καλοκαιριού από 1 έως 13 Αυγούστου στους Ιερούς Ναούς μας, θα τελούνται οι Ιερές Παρακλήσεις οι οποίες σαν βάλσαμο θωπεύουν τις πονεμένες καρδιές μας και αισθανόμεθα δρόσο γλυκιά εξαίσιας αναψυχής. Εξάλλου μέσα στην πεζή και δύσκολη περίοδο αυτών των δύσκολων καιρών που βρεθήκαμε με τους ρυθμούς να εναλλάσσονται με τόση γρηγοράδα και αβεβαιότητα για το μέλλον όλων μας, η καταφυγή στην μεσιτεία της Κυρίας Θεοτόκου, είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Ο πολύς πόνος, η θλίψη, η αγωνία για το αύριο, η κάθε λογίς δοκιμασία πού ταλαιπωρούν την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, γίνονται προτρεπτικές για καταφυγή στην Πανάγια μεσιτεία της Μοναδικής μας Μάνας.

Αγαπητοί μας, όλοι έχουμε την ανάγκη της Παναγιάς μας, για τους παρακάτω λόγους: Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη στοργής.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη αγάπης. Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη προστασίας.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη βοηθείας.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη καθαρότητας.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη ταπεινώσεως.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη προτύπων.Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί έχουμε ανάγκη ενός οδηγού. Έχουμε ανάγκη την Παναγία γιατί είναι η μόνη μας προστασία και διότι είναι αυτή που σκεπάζει και στηρίζει την Ελλάδα μας!

Ας καταφύγουμε λοιπόν, σεβαστοί μας μας φίλοι και Χριστιανοί μας, αυτή την ευλογημένη και Ιερή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, με πίστη, με αληθινή ταπείνωση και με αγάπη στην φυσική μας μητέρα, προσερχόμενοι καθημερινά στις Ιερές Παρακλήσεις, προσκομίζοντας παράλληλα στον Ιερέα μας και τα ονόματά της οικογενείας μας, υπέρ υγείας και ας την παρακαλούμε, ειλικρινά για τα πολλά και δυσεπίλητα προβλήματά μας και εκείνη ως Πολυεύσπλαχνη, θα μας συμπαραστέκεται στις δύσκολες ώρες και θα μας ελεεί με την μεγάλη χάρη της και την μεσιτία της προς τον Φιλάνθρωπον Θεόν!

Σε αυτήν λοιπόν ας ακουμπήσουμε όλα τα βραδυνά του Δεκαπενταυγούστου αφήνοντας μακριά την καλοκαιρινή ραστώνη και την ανεμελιά σε κάποια παραλία και ας σιγοψάλλουμε στην Αγία μορφή της, «Τα νέφη των λυπηρών εκάλυψαν την αθλίαν μου ψυχήν και καρδίαν και σκοτασμόν εμποιούσί μοι, Κόρη, αλλ’ η γεννήσασα φως το απρόσιτον απέλασον ταύτα μακράν τη εμπνεύσει της Θείας πρεσβείας σου». Αμήν!

Καλό και ωφέλιμο είναι αυτή την ευλογημένη περίοδο κάθε οικογένεια της Ενορίας μας, να στείλετε τα ονόματά σας, για να μνημονεύονται κάθε βράδυ στις Ιερές Παρακλήσεις, υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας. Διότι οι Ιερές Παρακλήσεις προς την Θεοτόκον, εκφράζουν την ανάγκη των πιστών για πνευματική βοήθεια και σωματική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της ζωής τους, που πλέον γίνονται δυστυχώς όλο και περισσότεροι…

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
Η διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας είναι από την 01 Αυγούστου έως και τις 14 Αυγούστου.

Τα είδη που νηστεύουμε είναι:
1. Κρέας
2. Γαλακτοκομικά
3. Ψάρι (με εξαίρεση την γιορτή του Σωτήρος στις 06 Αυγούστου)
4. Λάδι (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή)
5. Οίνος (ισχύει ότι και για το λάδι).

Εάν η 15 Αυγούστου πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή επιτρέπεται το ψάρι αλλά όχι το κρέας. Την 6η Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού) τρώμε πάντοτε ψάρι. Τις ημέρες που τρώμε τουλάχιστον το λάδι, μπορούμε να φάμε και τα θαλασσινά τρόφιμα μαλάκια και οστρακοειδή (χωρίς αίμα).

Η Νηστεία αυτή γίνεται προς τιμήν της Θεοτόκου. Αρχικά η νηστεία αυτή ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, μία περίοδος μέχρι την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μία περίοδος από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος μέχρι την κοίμηση της Θεοτόκου. Οι δύο αυτές νηστείες ενώθηκαν τον 10ο αιώνα. Η Νηστεία είναι Εντολή του Θεού. Είναι η μία από τις δύο πρώτες που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν «να εργάζεται και να φυλάττει τον Παράδεισο», ενώ η δεύτερη «να μην φάει από τον καρπό του δέντρου της γνώσεως του καλού και του κακού». Το Νόημα αυτής της Εντολής ήταν το εξής: Με «όπλο» τη Νηστεία, να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην Υπακοή προς τον Θεό και στην Πάλη κατά του διαβόλου. Ο Κύριος τόνισε ακόμη περισσότερο την αξία της Νηστείας, όταν περί του γένους των δαιμόνων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τούτο δε το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία». Δηλαδή, το γένος αυτό, δεν είναι δυνατόν να νικηθεί από κανέναν άνθρωπο, ο οποίος δεν προσεύχεται και δε νηστεύει.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι όταν νηστεύουμε, πρέπει και να ομολογούμε όποτε χρειαστεί τη Νηστεία μας (π.χ. όταν μας προσκαλέσουν σε γεύμα με αρτίσιμα φαγητά, ενώ είναι καιρός Νηστείας, θα πρέπει να αρνηθούμε ευγενικά την συμμετοχή μας σε αυτό,ομολογώντας ότι νηστεύουμε), χωρίς όμως ποτέ να την επιδεικνύουμε, δηλαδή χωρίς να την φανερώνουμε σε κανέναν για να υπερηφανευτούμε ή για να δείξουμε το πόσο αγωνιζόμαστε. Ο Κύριος άλλωστε μας διδάσκει να κρατάμε κρυφή, κάθε Προσευχή και Νηστεία μας. Ο δε Άγιος και Μέγας Βασίλειος αναφέρει για τη Νηστεία: «Όταν ο Θεός είπε “Δεν θα φάγετε” στους πρωτοπλάστους, τους έβαλε Νόμο Νηστείας και Εγκρατείας. Εάν η Εύα δεν έτρωγε από τον καρπό του δένδρου εκείνου, δεν θα είχαμε ανάγκη σήμερα από τη Νηστεία. Επειδή δε νηστεύσαμε, διωχθήκαμε από τον Παράδεισο. Ας νηστέψουμε λοιπόν, για να μπούμε πάλι σε Αυτόν».

Νηστίσιμες τροφές:
Λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές, φρούτα. Επίσης, όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε το λάδι, δεν πίνουμε ούτε κρασί ούτε και οινοπνευματώδη ποτά. Μόνο τις ημέρες εκείνες που τρώμε τουλάχιστον το λάδι, επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη. Να σημειώσουμε εδώ, ότι όταν λέμε πως την ημέρα αυτή τρώμε το ψάρι, σημαίνει ότι δεν τρώμε κρέας, γαλακτερά, τυροκομικά και αυγά (τρώμε δηλαδή μόνο το ψάρι και το λάδι).

Επισημάνσεις:
Σε περιόδους Νηστείας, η σωματική Νηστεία πρέπει να συνδυάζεται με την πνευματική Νηστεία (δηλαδή με περισσότερη Προσευχή και Μελέτη της Αγίας Γραφής, καθώς και άλλων Χριστιανικών βιβλίων), με μεγαλύτερη ευαισθησία προς εκείνους που έχουν την ανάγκη μας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή από τα αμαρτήματα, με Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει συζυγική εγκράτεια (πάντα βεβαίως κατόπιν κοινής συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ των συζύγων), ως άσκηση ψυχοσωματική, αλλά και περιορισμός στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, όπως επίσης και των διασκεδάσεων.

Τέλος, για οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της Νηστείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε τον Πνευματικό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει και θα μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας, επιτρέποντας (ανάλογα με την περίπτωση) σε ορισμένους να καταλύσουμε κάποια επιπλέον τρόφιμα (π.χ. το λάδι).

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΛΛΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΩΣ Η ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ!!

«ΘΕΟΤΟΚΕ Η ΕΛΠΙΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΚΕΠΕ ΦΡΟΥΡΕΙ ΦΥΛΑΤΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ-ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ».

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΑΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: