ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ!
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ – ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ – ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ!

Φθάνουμε ήδη αγαπητοί μας Χριστιανοί, για μία ακόμη φορά, στην πιο ιερή και ευλογημένη περίοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι αυτή η περίοδος που μας προετοιμάζει έτσι ώστε με καθαρά καρδία και χωρίς κανένα ψυχικό βάρος να αγωνιστούμε τον καλόν αγώνα, να διαβούμε το της νηστείας Μέγα πέλαγος και αξίως να φθάσουμε να προσκυνήσουμε και να μετέχουμε στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας!

Έτσι λοιπόν η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία πλέον από την προσεχή Δευτέρα της πρώτης από τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής εισέρχεται σε μία περίοδο πνευματικού αγώνα και άσκησης. Στην δική μας ελεύθερη επιλογή μένει να έχουμε μια Τεσσαρακοστή γεμάτη πνευματικό αγώνα, χαρακτηριζόμενη από αισθήματα ταπείνωσης και συγχωρητικότητας. Μια Τεσσαρακοστή λουσμένη από δάκρια αυθεντικής μετάνοιας, δηλαδή μεταστροφής του νου μας από τα φθαρτά και γήϊνα, στα αθάνατα και επουράνια! Tην πρώτη εβδομάδα την ονομάζουμε «Καθαρή Εβδομάδα» και την πρώτη ημέρα όπως γνωρίζουμε την λέμε «Καθαρά Δευτέρα». Η Καθαρά Δευτέρα είναι το εφαλτήριο του πνευματικού αγώνα για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό, ο οποίος αγώνας εκτελείται με την συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας καθώς επίσης την Προσευχή και την Νηστεία,

Η ημέρα αυτή είναι το αρχικό στάδιο της κάθε είδους καθάρσεως της ψυχής και του σώματός μας. Είναι ημέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής αλλά και αυστηρής νηστείας με ξηροφαγία (άνευ Ελαίου και Οίνου) και όχι χορών και διασκεδάσεων. Άλλωστε για τον λόγο αυτό, φέρει και το όνομα «Καθαρά Δευτέρα». Ο Εσπερινός της «Καθαρής Δευτέρας», ο επονομαζόμενος και ως πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός ψάλλεται την Κυριακή της Τυρινής το απόγευμα και αποτελεί την Πύλη και την εναρκτήρια ακολουθία για την είσοδό μας στο στάδιο των αρετών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.‘Ολες δε τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται Κατανυκτικοί Εσπερινοί, (από την Κυριακή της Τυρινής έως και την Κυριακή Ε΄ Νηστειών). Στην πόλη του Πύργου θα τελούνται κάθε Κυριακή ώρα 5:00 μ.μ. και σε άλλο Ιερό Ναό, με την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, ενώ θα ακολουθεί και Θείον Κήρυγμα, με ομιλητές εκ περιτροπής. Καλό δε και Θεάρεστο είναι να παρακολουθούμε του Κατανυκτικούς αυτούς Εσπερινούς κάθε Κυριακή απόγευμα, προστρέχοντας στους Ιερούς Ναούς μας. Κατανυκτικοί Εσπερινοί επίσης θε τελούνται στις πόλεις της Αμαλιάδος και της Γαστούνης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί λέγονται έτσι, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών. Tην Κυριακή της Τυρινής το απόγευμα, πάμε στην Εκκλησία, στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό της Συγγνώμης, με τον οποίο και εισερχόμαστε πλέον στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γνωστής και ως διαδρομής των αρετών, άσκησης και θεραπείας με αποκορύφωμα το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου! Από όλους αυτούς τους Κυριακάτικους, σαρακοστιανούς Εσπερινούς μόνο ο πρώτος λέγεται «Εσπερινός της Συγνώμης», διότι στο τέλος της Ιερής ακολουθίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ασπάζονται το Ιερό Ευαγγέλιο ή το χέρι του Αρχιερέως, ζητώντας από αυτόν Συγγνώμη και στην συνέχεια μεταξύ τους, έτσι ώστε συγχωρεμένοι να αρχίσουν την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μία ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αγαπητοί μας δεν είναι καλό να μπαίνουμε σε αυτή την Ιερή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έχοντας οποιοδήποτε βάρος στην ψυχή μας και κυρίως με τους άλλους συνανθρώπους.

Έτσι ο Ιερός κλήρος και ο Ορθόδοξος λαός συμμετέχοντας στον Εσπερινό της Συγγνώμης μπορούν πλέον να προχωρήσουν αδελφωμένοι στην πνευματική πορεία της Σαρακοστής, που θα κορυφωθεί με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Αν, λοιπόν, συγχωρέσουμε τον διπλανό μας, στην ουσία έχουμε καταφέρει να μας συγχωρέσει ο ίδιος ο Θεός! Άλλωστε το αγαπημένο δημιούργημα Του δεν το άφησε ποτέ απροστάτευτο. Ακόμα και όταν ο Αδάμ κάνει λάθος και χάνει τον Παράδεισο, ο Θεός Πατέρας στέλνει τον δεύτερο Αδάμ, τον Χριστό, για να οδηγήσει τον άνθρωπο ξανά σε Αυτόν!ΣΥΓΓΝΩΜΗ!! Μία τόσο μικρή λέξη αλλά με τέτοια δύναμη! Θεραπεύει την σκληροκαρδία, την σφυροκοπά ώστε να καλλιεργηθούν στα θεμέλια της, οι καρποί των αρετών.

Η Συγγνώμη πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι καίει ακόμη και τους Δαίμονες! Να γνωρίζουμε επίσης ότι με το να ζητάς συγγνώμη δεν σημαίνει ότι υποχωρείς, αλλά ότι χτίζεις τις γέφυρες που γκρέμισες… και ακόμη με το να εκδικείσαι νικάς μία φορά ενώ με το να ζητάς συγγνώμη και να συγχωράς νικάς συνέχεια! Η Συγχώρηση είναι Αναστάσιμη αρετή, που ανατρέπει την πτωτική μας κατάσταση και μας μετατρέπει σε μετόχους και κοινωνούς της Θείας Χάριτος! Ανοίγουμε την καρδιά μας στον Θεό και εκεί κάνουμε χώρο για τον Συνάνθρωπο!

Η Συγγνώμη αποκαλύπτει το ψυχικό μεγαλείο και την ηθική ανωτερότητα ενός ανθρώπου, τον ανυπόκριτο σεβασμό του προς τους συνανθρώπους του, καθώς επίσης την δύναμη που έχει να χαλιναγωγεί το εγώ του και να παραδέχεται το λάθος του. Ας κάνουμε μία νέα αρχή τούτη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία θα αναπροσαρμόσει τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο και κατ’ επέκταση με τον Σωτήρα Χριστό!Την Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγχωρήσεως) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Αθανασίου του Β’, ο οποίος και θα ομιλήσει επίκαιρα. Η συμμέτοχή μας θα κατανύξει και θα ανυψώσει τις ψυχές μας προς τον θρόνο της χάριτος και θα ενισχύσει την θέλησή μας για την εργασία του αγαθού, αλλά και θα μας οδηγήσει σε βαθύτερη Μετάνοια. Επίσης είναι μία ακόμη ευκαιρία να δώσουμε και να πάρουμε όλοι Συγχώρηση!!

ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

EK TOY IΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: