Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηλεία: Δύσκολος ο χειμώνας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Ηλεία: Δύσκολος ο χειμώνας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφουςΔύσκολη αναμένεται να είναι η χρονιά για τους αγρότες και κυρίως στα πυρόπληκτα όπου η πύρινη λαίλαπα, ιδίως στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, πέρασε και δεν άφησε τίποτα.

Η αναμενόμενη κρατική αρωγή ακόμα είναι στο δρόμο…και τη αναμένουν οι αγρότες των περιοχών αυτών, μέσα στις οποίες είναι αρκετές του Δήμου Πύργου χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτή που έχει φθάσει να επαρκεί για την στήριξη των ανθρώπων που είδαν το βιος, επαγγελματικό και ιδιωτικό να γίνεται βορρά στις αδηφάγες πύρινες γλώσσες…

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μία κατάσταση που δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού τους έχουν καεί οι εγκαταστάσεις, στάβλοι και άλλα και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί προκειμένου να μπορέσουν να τις αντικαταστήσουν με αποτέλεσμα όσα ζώα τους έχουν απομείνει να μην έχουν την δυνατότητα να τα  βάλουν σε ένα εστεγασμένο μέρος και τα αφήνουν εκτεθειμένα στη βροχή και στα καιρικά φαινόμενα.

Όσο αφορά τις ζωοτροφές, ας είναι καλά το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από διάφορους φορείς και την εκκλησία που μερίμνησαν ώστε  να μην λείψει τελείως και η τροφή από τα ζώα τους που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός όλων των άλλων και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη την χώρα

«Ο χειμώνας που έχει ξεκινήσει θα είναι πολύ δύσκολος για τους αγρότες και κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι των οποίων εκτός από τα ζώα που κάηκαν έχασαν και τις υποδομές τους από τον πύρινο όλεθρο που έπληξε την περιοχή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να φροντίσουν τα ζώα που τους απόμειναν με τον τρόπο που απαιτείται για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή τους και να έχουν και ποιοτικό προϊον για να μπορέσουν να το διαθέσουν στην αγορά  ώστε να έχουν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν. Η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και ιδίως τα χιλιάδες στρέμματα των ελαιώνων  που έγιναν στάχτη αφαιρεί το εισόδημα από εκατοντάδες οικογένειες. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν ο αγρότης το χειμώνα θα περάσει δύσκολα και σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν με την σταφίδα και την τιμή της που κατρακυλάει, δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω στον αγρότη και να τον βοηθήσει με ουσιαστικά μέτρα και ιδίως στις πυρόπληκτες περιοχές», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Καταστροφή και πρωτογενής τομέας

Το ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την βασική οικονομική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και σε ολόκληρο το νομό δεν είναι κάτι άγνωστο αλλά το μέγεθος της καταστροφής  το οποίο ακόμα οι κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν αποτυπώσει, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων από τους πυρόπληκτους και ο έλεγχός τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.                                      «Η ζημιά που έγινε τον Αύγουστο που πέρασε σε σχέση με τις  φωτιές του 2007 είναι πολύ μεγαλύτερη. Κατέστρεψε ότι υπήρχε σε λιοστάσια και σε σταφίδες. Σε ορισμένους ελαιοκαλλιεργητές η ζημιά έφθασε και 80% μέχρι και 100%. Στην σταφίδα η ζημιά έφθασε το 40 με 50%. Όσον αφορά τη κτηνοτροφία υπήρχαν και εκεί ζημιές αλλά στο χωριό  δεν είναι πολλοί εκείνοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.  Όπως καταλαβαίνεται ο χειμώνας για τον αγροτικό κόσμο είναι δύσκολος πολύ δυσκολος» , επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Καυκωνίας κ. Γιώργος Ρηγόπουλος.

Από την πλευρά του κ. Κώστας Βουρλούμης από το Χελιδόνι μιλάει για να δύσκολο χειμώνα και μέλλον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

 «Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα είναι δύσκολα τα πράγματα»,   ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κ. Βουρλούμης από το Χελιδόνι

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι ζωοτροφές δεν επαρκούν. Όλο το χωριό έχει πάθει ζημιές ενώ οι αποζημιώσεις δεν έχουν φθάσει ακόμα σε εμάς. Εδώ καλά-καλά δεν έχουν έλθει να ελέγξουν. Δυστυχώς για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» , ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βουρλούμης.

Η απόγνωση για το άγνωστο μέλλον αποτυπώνεται στα λόγια των αγροτών των πυρόπληκτων περιοχών που βλέπουν ότι είναι έρμαιο στις διαθέσεις όλων των φυσικών φαινομένων χωρίς την απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία.

« Έχουν καεί ελιές, αμπέλια και πρέπει να ξέρουμε γιατί έχουν πολύ δουλειά τα χωράφια για να μπορέσουν και πάλι να είναι κατάλληλα για καλλιέργεια.  Θα μείνουμε πέντε έως εφτά χρόνια χωρίς εισόδημα και ζητάμε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος μέχρι να ξαναπαράγουμε. Θέλουμε να μας στηρίξουν γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις κάποιοι έχουν πάρει κάποιες προκαταβολές  και πρόκειται για αυτούς που έκαναν τα χαρτιά αμέσως. Οι άλλοι που έκαναν αργότερα τα χαρτιά δεν έχουμε πάρει αφού ακόμα συνεχίζεται ο έλεγχος των φακέλων. Ο χειμώνας βλέπεται πολύ  δύσκολος για εμάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος μέλος Δ.Σ. ΟΑΣΗ.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Νεμούτας κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Ιδίως αυτός ο χρόνος για τους κτηνοτρόφους θα περάσει με μεγάλες δυσκολίες. Οι ζωοτροφές που φθάνουν σε αυτούς μέσω του κινήματος αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί αμέσως μετά τις φωτιές είναι μία σημαντική βοήθεια. Όσον αφορά του ελαιοκαλλιεργητές εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνων και για τα επόμενα τουλάχιστον εφτά χρόνια δεν θα έχουν εισόδημα», τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας κ Δημήτρης Κανελλόπουλος.

«Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος για εμάς», επισημαίνει ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ

 

«Oι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το κράτος να απουσιάζει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θ. Βομπίρης

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: