Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ηλεία: Ενημέρωση για τα νέα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl

Ηλεία: Ενημέρωση για τα νέα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl

Ενημέρωση για τα νέα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας chlorpyrifos / chlorpyrifosmethyl

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει ότι οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos methyl, εντομοκτόνων σκευασμάτων, δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση σε καμία καλλιέργεια. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιείχαν τις ανωτέρω δραστικές αυτές έχουν ανακληθεί και η καταληκτική ημερομηνία χρήσης των αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη (παραγωγό) έληξε στις 16 Απριλίου 2020.

Σας γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε Κανονισμός μείωσης όλων των ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl, στο όριο του αναλυτικού προσδιορισμού, δηλαδή στο κατώτατο όριο της εργαστηριακής ανίχνευσης. Τα νέα όρια αναμένεται να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ισχύσουν το φθινόπωρο του 2020.

Επειδή το chlorpyrifos ήταν μία δραστική ουσία ευρέως χρησιμοποιούμενη και από τις πιο συχνά ανιχνεύσιμες ουσίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σας εφιστούμε την προσοχή στα εξής:

  • ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να ανακαλέσουν προϊόντα από την αγορά (όπως νωπά οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο κ.α.) στα οποία ανιχνεύεται chlorpyrifos ή chlorpyrifos methyl, βάσει του ΕΚ 178/2020 – ενωσιακή νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια της ανταγωνιστικότητας των εξαγώγιμων Ελληνικών προϊόντων και τον αποκλεισμό τους από τις διεθνής αγορές,
  • μετά την ισχύ των νέων ανώτατων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl, στο όριο του αναλυτικού προσδιορισμού, ανίχνευση οποιασδήποτε συγκέντρωσης των chlorpyrifos / chlorpyrifos methyl κατά τον έλεγχο, οι χώρες της Ε.Ε. είναι πιθανό να προβούν, μεταξύ άλλων ενεργειών, σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), το οποίο είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων της Π.Ε. Ηλείας (καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συνταγογράφοι γεωργικών φαρμάκων, χρήστες γεωργικών φαρμάκων, παραγωγοί, μεταποιητές, διακινητές) ως προς τα ανωτέρω.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: