Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηλεία – Ενθαρρυντικό το άνοιγμα καταστημάτων σήμερα

Ηλεία – Ενθαρρυντικό το άνοιγμα καταστημάτων σήμερα

Άνοιγμα καταστημάτων σήμερα, ακολουθούν Γυμνάσια-Λύκεια και εστίαση

Μετά από 70 και πλέον ημέρες σήμερα το πρώτο βήμα για να πάρει μπρος η οικονομία. Το άνοιγμα των καταστημάτων και στο βάθος η εστίαση.

Mε εύλογη ικανοποίηση αλλά και με «κομμένη την ανάσα» υποδέχονται κυβέρνηση, ειδικοί και εμπορικός κόσμος τη σημερινή, πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων και μιας σειράς ακόμα δραστηριοτήτων που συνιστούν το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση του δεύτερου lockdown, το οποίο έχει φέρει στα όρια των αντοχών τους την οικονομία αλλά και τους πολίτες.

Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων έχει ήδη χαθεί, οι απώλειες σε τζίρους είναι υψηλές και η συσσώρευση οφειλών δυσβάσταχτη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας, ο οποίος θα προσπαθήσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που τελειώνουν (οι εκπτώσεις) να μειώσουν τις ζημιές. Τότε, θα είναι σε θέση να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για το ποιες επιχειρήσεις και καταστήματα θα αντέξουν να παραμείνουν ανοικτά και ποιες θα οδηγηθούν σε λουκέτο, όπως πολλές μέχρι σήμερα από τον περασμένο Μάρτιο.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εκτίμησε ότι εάν δεν επαναλειτουργήσει κανονικά το λιανεμπόριο το συντομότερο δυνατόν και δεν ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής οφειλών, τουλάχιστον για όσους ήταν συνεπείς προ πανδημίας, μπορεί να οδηγηθεί εκτός του κλάδου μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, όπως γνωρίζει και ότι το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί μαζικά λουκέτα οφείλεται στο ότι αρκετές επιχειρήσεις επιβιώνουν ακόμη με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, καταβολή μειωμένων ενοικίων και αναστολή συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό τους)

Για πολλούς προκάλεσε έκπληξη ότι από την τακτική της «σταγόνας» η κυβέρνηση πέρασε στο άνοιγμα ολόκληρου του λιανεμπορίου, περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων outlet, όπως επίσης και των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, των ΚΤΕΟ κλπ μέσα σε λίγες μέρες.

Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, η κυβέρνηση, εδώ και καιρό προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δημοσιονομικές αντοχές και υγεία. Όπως, όμως, παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν μπορεί αν συνεχιστεί επ’ αόριστον. Υπ αυτό το πρίσμα, έχει ενδιαφέρον η πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ότι «δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους (σ.σ. αρχίζει τον Ιούλιο) καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία. Είμαστε πολύ μακριά από οτιδήποτε τέτοιο, ωστόσο θα υπονομεύουμε την ανάκαμψη η οποία θα έρθει». Που σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι θα πρέπει να ανοίξει το ταχύτερο η οικονομία, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Σε αυτή τη λογική και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, το επόμενο βήμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, το οποίο, εκτός απροόπτου, πιθανότατα θα δρομολογηθεί για την 1η Φεβρουαρίου. Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, πάντως, θα φανεί αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός ή όχι…

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: