Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηλεία: Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή και κηπευτικά
Ηλεία: Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή και κηπευτικά - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ηλεία: Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή και κηπευτικάΗ εισβολή του ψυχρού κύματος που πλήττει την Ηλεία εδώ και τέσσερις μέρες με κύριο χαρακτηριστικό τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα εσπεριδοειδή και κυρίως την όψιμη παραγωγή καθώς επίσης και στα κηπευτικά.
Των Παναγιώτη Παυλόπουλου και Χρήστου Κανελλόπουλου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και στον Ηλειακό Κάμπο όπου οι παραγωγοί μιλούν για ολική καταστροφή, αφού οι θερμοκρασίες έπεσαν και κάτω από το -4.

Αυτή την εποχή  καλλιεργούνται πολλές όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών όπως είναι τα πορτοκάλια Ναβελίνες, Μέρλιν, Βαλέντσια και μανταρίνια Νόβα, Ορτανίκ  όπου ο πάγος τα “έκαψε”…στην κυριολοξία.

Ενημερώθηκε ήδη ο ΕΛΓΑ και κλιμάκια κατέβηκαν για μία πρώτη καταγραφή  της ζημιάς αν και μετά από μερικές μέρες, όπως λένε οι αγρότες θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Όσον αφορά τις αναγγελίες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αναμένεται  τις αμέσως προσεχείς ημέρες να γίνουν από τους αγρότες έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρη εικόνα από Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων για τον αριθμό των στρεμμάτων της καλλιέργειας που έχει πάθει ζημιές.

“Στην περιοχή του Τραγανού είχαμε πολύ πάγο το πρωί της Δευτέρας. Κατέστρεψε τα όψιμα πορτοκάλια η θερμοκρασία έφθασε -3,-4. Ακόμα δεν έχει δείξει στην ολότητά της η ζημιά που έχει προκαλέσει ο πάγος. Αυτό θα φανεί σε λίγες μέρες. Ο πάγος προκαλεί το σπάσιμο των ινών που έχει μέσα το πορτοκάλι. Εμείς σαν ομάδα έχουμε 2500 με 3000 στρέμματα συνολικά με την άλλη ομάδα θα φθάνουμε τα 10.000 στρέμματα. Το σημαντικό είναι ότι προκάλεσε ζημιές στις όψιμες ποικιλίες”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών “Δίας” κ Δημήτρης Τσάκωνας.

Ολική καταστροφή…

Ολική καταστροφή είχαμε στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών από τον παγετό της Δευτέρας, που έπληξε για μια ακόμη φορά τον κάμπο των Μακρισίων, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και στις καλλιέργειες της ελιάς, τόσο στα Μακρίσια, όσο και στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Η θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας έφτασε σχεδόν στους -5 βαθμούς, με αποτέλεσμα να παγώσει ο καρπός και πλέον η παραγωγή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, ολική όπως αναφέραμε στα πορτοκάλια.

Δυστυχώς οι παραγωγοί στον κάμπο των Μακρισίων, βλέπουν τα … χτυπήματα του καιρού να έρχονται το ένα μετά το άλλο, αφού πριν από ένα μήνα περίπου, τον Δεκέμβριο, είχαμε τις πλημμύρες στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών κυρίως, αλλά και των ελαιόδεντρων και πλέον ο παγετός των τελευταίων ημερών και ιδίως της Δευτέρας, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Ζημιές όμως δεν είχαμε μόνο στα εσπεριδοειδή και στις ελιές, αλλά και σε όλα τα κηπευτικά που καλλιεργούσαν οι παραγωγοί της περιοχής, που πλέον περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει τάχιστα στην καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα.

Το πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει η αποζημίωση; Από την εμπειρία τους οι παραγωγοί τονίζουν ότι θα είναι ευχάριστη έκπληξη για αυτούς αν αποζημιωθούν πριν τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου…

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κο Παναγιώτη Γριβάκη, τον πρόεδρο της κοινότητας Καλυβακίων κο Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο και κάτοικο – παραγωγό των Μακρισίων κο Γιώργο Χατζόπουλο, οι οποίοι αφού μας τόνισαν ότι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή είναι πλέον ολική, ζήτησαν και αυτοί από τον ΕΛΓΑ να κινηθεί όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών.

Π. Γριβάκης: «Ο πάγος  έδωσε τη  χαριστική βολή στις καλλιέργειες»

Συγκεκριμένα ο κος Παναγιώτης Γριβάκης αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τόνισε για τις ζημιές του παγετού.

«Παρότι σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε λιγότερο πάγο, λόγω του παγετού που είχαμε τη Δευτέρα, έχουμε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλο τον κάμπο των Μακρισίων. Δυστυχώς χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε ολική καταστροφή στα πορτοκάλια. Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε μέχρι ένα ή δύο βαθμούς πάνω από το μηδέν, ενώ την Δευτέρα έφτασε ακόμα και τους μείον 5 βαθμούς. Υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα από τις πλημμύρες που είχαν προηγηθεί πριν από κάποιες μέρες και είχαν προκαλέσει στα εσπεριδοειδή, αλλά και στις ελιές, ένα πρόβλημα ακαρπίας, ήρθε ο παγετός και τα πορτοκάλια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης για τις ελιές, επειδή αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι δεν τις μάζεψαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που είχαμε για ένα δεκαπενθήμερο το Δεκέμβριο, μεταφέρανε τη συγκομιδή πίσω, αλλά δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τον καρπό, ο οποίος με το νέο παγετό έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά. Ζημιά όμως έχουν πάθει και τα κηπευτικά, γενικά όλες οι καλλιέργειες. Δεν έχει μείνει σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, έχουν πάθει και  αυτά σχεδόν ολική καταστροφή. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι ο αέρας που έχει σήμερα (σ.σ. χθες) έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες, γιατί ότι καρπός είχε απομείνει πάνω στο δέντρο πάγωσε».

Σε ερώτηση μας για την κατάσταση στο Φράγμα του Αλφειού και στο αν υπάρχει κίνδυνος νέων πλημμυρών, αν έχουμε έντονη βροχόπτωση τις προσεχείς ημέρες, ο κος Γριβάκης τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το φράγμα του Αλφειού, όμως την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε βροχές και με μία τουρμπίνα που λειτουργεί τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα αν έχουμε πολλά νερά. Αυτά που υπάρχουν δεν έχουν αποσυμφορηθεί στη λεκάνη του αντλιοστασίου. Πρέπει να ανοίξουν τα θυροφράγματα, γιατί ειδάλλως θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα αν βρέξει πολύ την άλλη εβδομάδα».

Π. Γεωργακόπουλος: «Πάγωσαν τα πάντα στις καλλιέργειες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβακίων κος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος τόνισε για τον παγετό, που έπληξε και πάλι την περιοχή.

«Ο παγετός της Δευτέρας θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα πορτοκάλια, τα οποία είχαν απομείνει πάνω στο δέντρο και ήταν πολύ λίγα. Είχε πολύ πάγο την Δευτέρα, η θερμοκρασία έφτασε και μείον 4,7 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να παγώσουν τα πάντα στις καλλιέργειες. Υπάρχουν πολλές ελιές που δεν έχουν μαζευτεί ακόμη και λόγω του παγετού πλέον αρχίζουν τα προβλήματα στον καρπό. Μιλάμε πλέον και ολική καταστροφή στις καλλιέργειες του πορτοκαλιού και ίσως και στις ελιές, ενώ θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και οι άνθρωποι που δεν τις έχουν μαζέψει. Εγώ μίλησα με την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στην περιοχή, θα κάνουμε αίτηση για την αναγγελία παγετού και αναμένουμε πλέον την απόφαση του ΕΛΓΑ που θεωρώ ότι θα είναι θετική».

Γ.  Χατζόπουλος: «Ο επόπτης του ΕΛΓΑ είδε από κοντά τις ζημιές»

Αναφερόμενος  στις ζημιές από τον παγετό ο δημοτικός σύμβουλος και παραγωγός από τα Μακρίσσια  κ. Γιώργος Χατζόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο πάγος που έπληξε την περιοχή την Δευτέρα, προκάλεσε πολλά προβλήματα στις ελιές και στα πορτοκάλια. Ότι είχε απομείνει δηλαδή καταστράφηκε. Έκανε πολύ μεγάλη ζημιά ο παγετός. Ότι είχε μείνει από πορτοκάλι, όπου δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή, καταστράφηκε, όπως και οι ελιές. Είχαμε τις πλημμύρες τον Δεκέμβριο, ήρθε τώρα και ο πάγος και αποτελείωσε τις καλλιέργειες. Πολλοί δεν είχαν μαζέψει τις ελιές τους, αφού δεν είχαν εργάτες και αυτές πλέον καταστράφηκαν. Ήρθε σήμερα (σ.σ. χθες) ο επόπτης του ΕΛΓΑ από την Πάτρα για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπάρχουν από τον παγετό και άμεσα ελπίζουμε να έχουμε αναγγελία παγετού, έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές. Τα χρήματα όμως θα τα πάρουν από Μάιο και μετά. Πρόσφατα πάντως πληρώθηκαν τα χρήματα της αποζημίωσης από τις προηγούμενες ζημιές που είχαν πάθει οι καλλιέργειες τους. Δυστυχώς όμως οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής συνεχίζονται και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει οι παραγωγοί να αποζημιώνονται πιο γρήγορα».

PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: