Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηλεία – Στην κατάψυξη ο νομός – Μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες

Ηλεία – Στην κατάψυξη ο νομός – Μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες

Ο πάγος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή της Ηλείας

από εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και patrisnews

Εσπεριδοειδή, κηπευτικά, πατάτα και καλλιέργειες θερμοκηπίων “κάηκαν” από τον παγετό του διημέρου…

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο πάγος προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή της Ηλείας και κυρίως των εσπεριδοειδών, των κηπευτικών, της πατάτας και όσων καλλιεργούνται σε θερμοκήπια που δεν είχαν θέρμανση.

Όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί στα κηπευτικά η ζημιά φθάνει το 100% ενώ στις άλλες καλλιέργειες ξεπερνά το 70%, με αποτέλεσμα οι αγρότες για ακόμα μια φορά να βρίσκονται σε απόγνωση αφού το εισόδημά τους δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα…

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το διήμερο δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Είδαμε τις τελευταίες τρεις μέρες ισχυρούς παγετούς αφού σε ορισμένες περιοχές είχαμε θερμοκρασίες -3, -4, -5. Είχαμε μεγάλες ζημιές στα οπωροκηπευτικά όπως η πατάτα καθώς και άλλα κηπευτικά.

48 ώρες ο Κάμπος στην… κατάψυξη – Μεγάλη καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες

Στην κατάψυξη βρέθηκε τα δύο τελευταία 48ωρα ο Κάμπος με αποτέλεσμα περισσότερα από 3.000 στρέμματα υπαίθριας πατάτας να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες των αγροτών με συνεχές πότισμα.

Όσοι πατατοπαραγωγοί δεν είχαν καλύψει τις καλλιέργειές τους με αντιπαγετικό ύφασμα και ήταν πολλοί, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές αφού η πατάτα έχει «καεί» από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε περιοχές του Κάμπου, θερμοκρασίες που άγγιξαν και τους 6 βαθμούς κάτω από μηδέν.

Στο Καπελέτο, τα Κουγέϊκα, τους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών, τη Δήμητρα Βαρθολομιού και την ευρύτερη περιοχή οι αγρότες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής αλλά και χθεσινής νύχτας πότιζαν διαρκώς τα φυτά για την αποφυγή παγετού, μέτρο που κάποιες άλλες εποχές είχε αποδώσει όχι όμως και αυτή τη φορά αφού κυριάρχησαν πολικές θερμοκρασίες.

Μακρίσια: Ο παγετός έδωσε την χαριστική βολή στην παραγωγή

Οι “επτά πληγές του Φαραώ” έχουν πλήξει από την αρχή της χρονιάς τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή σχεδόν όλων των αγροτικών προϊόντων. Έχει πληγεί και η παραγωγή εσπεριδοειδών, και τα αμπέλια, και τα σιτηρά, αλλά και τα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί, ιδίως στον κάμπο των Μακρισίων να είναι σε απόγνωση και να περιμένουν από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει τις καταστροφές και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα.

Μετά λοιπόν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το χαλάζι και τον δυνατό αέρα, τις τελευταίες ημέρες είχαμε και τον παγετό, που έπληξε όλες τις καλλιέργειες που είχαν «διασωθεί» από την μανία της φύσης. Και το χειρότερο είναι ότι ο παγετός των τελευταίων ημερών δεν έχει πλήξει μόνο τον καρπό, αλλά πιθανότατα και το φυτικό κεφάλαιο, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει την παραγωγή των επόμενων ετών.

Διαβάστε περισσότερα στην εφ. «Πατρίς» που κυκλοφορεί…

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: