Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική ΗΛΕΙΑ – Υποδέχεται μετανάστες εντός του μήνα

ΗΛΕΙΑ – Υποδέχεται μετανάστες εντός του μήνα

Στις εγκαταστάσεις των ”Ψυγείων Παπαγιάννη” έρχονται οι πρόσφυγες;

Αυτοψία κλιμακίου στον Πύργο σε ξενοδοχεία και παλιό εργοστάσιο

Μάλιστα για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες,   την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην περιοχή μας υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας συνοδευόμενο από παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξετάσουν χώρους που δύναται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Επισκέφτηκαν  ξενοδοχεία αλλά και παλιό εργοστάσιο

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο λοιπόν επισκέφτηκε δύο ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Πύργου, καθώς και ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία το ένα από τα δύο σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται, απορρίφτηκε από τον άμεσο σχεδιασμό ενώ το δεύτερο ξενοδοχείο  βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση για το αν και το πότε θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση για την στέγαση μεταναστών.

Η δεύτερη περίπτωση που εξετάστηκε αυτή του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, φαίνεται ότι προς το παρόν δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού απαιτούνται πληθώρα εργασιών αλλά και κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να δεχτεί προς φιλοξενία μετανάστες.

Πάντως οι αρμόδιοι φαίνεται να εξετάζουν και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες μόνο και μόνο στην έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί φαίνεται να αντιδρούν ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται επί της Κατακόλου- στα ψυγεία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ συγκεκριμένα – αναμένονται πρόσφυγες την επόμενη εβδομάδα.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το εγχείρημα;Ποιος είχε ξαναπροσπαθήσει να φέρει πρόσφυγες στην Ηλεία;

Πολλά τα λεφτά σε βάρος των Πυργιωτών…

 Έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες από τα νησιά!

Νέα πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου, η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες και εν συνεχεία μεταφορά όσων η αίτηση τους απορρίπτεται ή κρίνεται ότι έχουν “εισέλθει παράνομα” στη χώρα σε κλειστά κέντρα, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει νοικιαστεί ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου για την φιλοξενία Σύρων μεταναστών. Κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι στο LM Village επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνταν μετανάστες από την Συρία οι οποίοι περίμεναν την διαδικασία μετακίνησής τους σε χώρες του εξωτερικού όπου βρίσκονταν οι συγγενείς τους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επαναληφθεί.

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχείο στον Πύργο; – Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξενοδοχεία για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 2 ξενοδοχεία του Πύργου θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση ενδιαφέροντος

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξενοδοχεία για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο – News.gr

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξενοδοχεία για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στην προδημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων. Τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 20 κλινών, να είναι έτοιμα προς χρήση και να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ.

Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός απο τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος ορίζονται τα 12 ευρώ ανά ωφελούμενο ανά ημέρα διαμονής, χωρίς ΦΠΑ.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr), μετά τη σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9285151, 210 9285122 και 210 9285130, email : [email protected] firstreception.gov.gr

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Δυτ. Ελλάδα – Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια

Δημιουργείται κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Δυτ. Ελλάδα – Απόφαση των Περιφερειαρχών και του Μ. Χρυσοχοϊδη- Άγνωστη ακόμη η περιοχή

Τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης, μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε: «Υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Ο κ. Αγοραστός πρότεινε να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία, που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι αλλοδαποί θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως τους είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απώτερος σκοπός είναι αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για το καυτό ζήτημα, που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έθεσε, τέλος, και των θέμα των ΜΚΟ, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή», καθώς «υπάρχουν πολλά προβλήματα» και «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, όπου δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ το ίδιο, αλλά πολλές έχουν ελλείψεις που καλούνται να καλύψουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόγραμμα «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί, μετά την 31/12/2019, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχει βάλει πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να βάζει, ανέφερε και αυτός ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθούν, αλλά «με ψυχραιμία» και «να προστατευθούν οι ταυτότητες των τοπικών κοινωνιών».

Για την Αττική, είπε ότι έχει ήδη προσφέρει μεγάλη βοήθεια, με τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και με τη συνδρομή σε είδη στα νησιά.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να δουν τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα, «η χώρα δέχεται επίθεση» και πρέπει το πρόβλημα «να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να το διαχειριστούμε για να μην έχουμε παρεπόμενα που θα πληρώσει ο λαός».

Όπως είπε, η απόφαση για στήριξη από τις περιφέρειες ήταν ομόφωνη, προκειμένου να βοηθηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο», αλλά ζήτησε και αυτός ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: