Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηλίας Ντρες: Υπήρξε ακλόνητος προστάτης των δασών
Ηλίας Ντρες: Υπήρξε ακλόνητος προστάτης των δασών | Pelop News

Ηλίας Ντρες: Υπήρξε ακλόνητος προστάτης των δασών


«Εφυγε ο “πλάτανος” της Στροφυλιάς». Αυτός ο χαρακτηρισμός που απέδωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) στον δασολόγο και ιστορικό στέλεχός της, Ηλία Ντρε, αποδίδει πλήρως αυτό που ήταν και αυτό που υπηρέτησε ο συγκεκριμένος άνθρωπος που απεβίωσε προχθές.

Ωστόσο θα συμπληρώναμε ότι οι ρίζες αυτού του «πλατάνου» παραμένουν πολύ βαθιές και ζωντανές. Ο Ηλίας Ντρες ήταν αυτός που έσπειρε τον σπόρο της αγάπης για τα δέντρα, τα δάση, την οικολογική συνείδηση, την προστασία της δημόσιας περιουσίας, την προστασία και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών.

Ανέβαινε τα σκαλιά της εφημερίδας κρατώντας τις εύστοχες και τεκμηριωμένες δημόσιες παρεμβάσεις του για μία σειρά από θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον. Τίποτα δεν ξέφευγε από τη ματιά του και έγκαιρα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ηταν ένας ιδιαίτερα ευγενής και έντιμος άνθρωπος με μετρημένο λόγο που αγαπούσε με πάθος τη φύση και το περιβάλλον. Ηταν γνώστης του δασικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής, των προστατευόμενων και ευαίσθητων περιοχών για τις οποίες αποτελούσε ένας είδος προστάτη. Οχι μόνο δεν ανέχονταν και δεν έκλεινα μάτια στις καταπατήσεις του ελληνικού δημοσίου αλλά τις αναδείκνυε και τις κυνηγούσε με αποδείξεις και έφτανε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες.

«Δεν με πτοεί και δεν με φοβίζει τίποτα. Η αλήθεια είναι με το μέρος μου και αισθάνομαι χρέος να την υπερασπιστώ» μας έλεγε παραδίδοντας τους φακέλους που αφορούσαν καταπατήσεις της Στροφυλιάς, του Δασυλλίου, του Παναχαϊκού, τα λατομεία του Αράξου κ.ά.. Σταθερός στις θέσεις τους, μάχονταν ανεπηρέαστος παρ’ ότι δέχονταν παρεμβάσεις και από υψηλά πρόσωπα για να κλείσει φακέλους και υποθέσεις.
Αυτή την αγάπη για το περιβάλλον επιχείρησε και πέτυχε να την καλλιεργήσει σε πολλούς και μέσα από την ΟΙΚΙΠΑ όπου δραστηριοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως εθελοντής.

Η ΟΙΚΙΠΑ
«Εφυγε ένας ακατάβλητος μαχητής αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη αγώνων για το περιβάλλον τόσο ως δασολόγος σε όλες τις βαθμίδες της δασικής ιεραρχίας, όσο και ως μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ και προσθέτει:

«Τον αποχαιρετούμε με οδύνη αλλά και υπερηφάνεια γιατί ένας τέτοιος εξαιρετικός δημόσιος λειτουργός, ακλόνητος υπερασπιστής της ακεραιότητας των δασών μας και γενικά της δημόσιας κτήσης, επέλεξε μετά την μαχητική και δημιουργική του 35ετή θητεία στη Δασική Υπηρεσία να συνεχίσει για δεκαετίες τον ίδιο αγώνα μέσα από την περιβαλλοντική μας οργάνωση».

Οπως χαρακτηριστικά περιγράφουν τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ «ο Ηλίας Ντρες έθεσε στην υπηρεσία των αγώνων για το περιβάλλον και τη δημόσια κτήση όχι μόνο την επιστημονική του γνώση αλλά και την πολύτιμη γνώση του σχετικά με την ιστορία, τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα, τις απόπειρες ιδιοποίησης δημόσιων δασικών εκτάσεων στη Στροφυλιά, τα Μαύρα Βουνά, το Παναχαϊκό, το Δασύλλιο και κάθε σπιθαμή δάσους της περιοχής μας και όχι μόνο.

Χάρις σ΄αυτές τις γνώσεις, τη μαχητικότητα και την ακέραια συνείδησή του, έγιναν δυνατές δικαστικές και διοικητικές νίκες που οδήγησαν στον αμετάκλητο χαρακτηρισμό ως δασικών των καταπατημένων εκτάσεων εκατοντάδων στρεμμάτων στη Στροφυλιά, την αποτροπή της οικοπεδοποίησης των Μαύρων Βουνών στον Αραξο και του Οβρυοκάμπου στο Παναχαϊκό, στην υπεράσπιση του Δασυλλίου από τη ”σαλαμοποίηση”».

Καταλήγοντας οι άνθρωποι της ΟΙΚΙΠΑ σημειώνουν:

«Αγαπημένε μας συνοδοιπόρε στον ωραίο αγώνα για την υπεράσπιση του φυσικού μας περιβάλλοντος Ηλία, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό!

Θα ζεις αιώνια μέσα από τα κείμενά σου, τις καίριες παρεμβάσεις σου και τους κοινούς μας δικαστικούς αγώνες για τη Στροφυλιά και για όλα τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Συλλυπούμαστε θερμά τον γιό σου Ανδρέα και την αγαπημένη σου σύζυγο Μαρία.

Αιωνία σου η μνήμη».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: