Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ισραήλ – Εκλογές: «Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», είπε ο Νετανιάχου

Ισραήλ – Εκλογές: «Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», είπε ο ΝετανιάχουΤι εξήγηση δίνουν οι Παλαιστίνιοι

«Είμαστε κοντά σε μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα (2/11) ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τις χθεσινές εκλογές που μοιάζουν να έχουν βάλει το κόμμα του, το Λικούντ (δεξιά), μαζί με τους συμμάχους του, θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις, στον δρόμο για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Κνέσετ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Διαβεβαιώνοντας πως έχει άφθονη «εμπειρία», ο κ. Νετανιάχου τόνισε σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ πως «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν οι αποψινές (σ.σ. χθεσινοβραδινές) δημοσκοπήσεις (εξόδου από τα εκλογικά τμήματα), θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού από ιδρύσεως κράτους.

Εν μέσω δικών για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων, τις οποίες απέφυγε επιμελώς να θίξει στην ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου έχασε πέρυσι την εξουσία, εκθρονίστηκε από ετερόκλιτη συμμαχία της οποίας ηγείται σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Άρα ο κ. Νετανιάχου οδεύει έτσι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, συνυπολογιζομένων των βουλευτών θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

Η εθνική εφορευτική επιτροπή του Ισραήλ δεν έχει δημοσιοποιήσει ως τώρα παρά μόνο μερικά αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα.

Παλαιστίνη: Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ μαρτυρούν την άνοδο του εξτρεμισμού

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τρίτη (1/11) στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, μετά τη δημοσιοποίηση exit poll που κατέγραφαν αλματώδη άνοδο των ψήφων της ισραηλινής άκρας δεξιάς.

«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεχ.

Προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ποσοστό ικανό να του δώσει την πρώτη θέση με περίπου τριάντα έδρες, μπροστά από το κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης Γιαΐρ Λαπίντ, με περίπου 24 έδρες.

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, αναδεικνύοντας 14 μέλη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα λεγόμενα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντα κατά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο κ. Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλεύτρια της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: