Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ηθική και διαφάνεια στα ψηφοδέλτια
Ηθική και διαφάνεια στα ψηφοδέλτια - Ilia.news

Ηθική και διαφάνεια στα ψηφοδέλτια


Του Νίκου Καλάκου*

H Nέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι σε ζητήματα νομιμότητας, αλλά κυρίως σε ζητήματα ηθικών αρχών, δεν ανέχεται το παραμικρό, για αυτό και δεν έχει διστάσει να αναγνωρίσει αστοχίες και να πάρει γενναίες αποφάσεις, είτε αυτές αφορούν υπουργούς είτε βουλευτές.

Στην υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση έπραξε χωρίς δισταγμό το σωστό και έδειξε τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος όταν προκύπτουν τόσο σοβαρά ζητήματα ηθικής.

Επειδή όμως η πρόληψη είναι ασφαλέστερη της θεραπείας, θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελέσει εφαλτήριο για τη ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων με τα οποία συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια, ώστε να αποτραπεί η επιλογή προσώπων που με τη δραστηριότητά τους εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία και ποδοπατούν τις αρχές και τις αξίες της. Η πρόταση που καταθέτω στον δημόσιο διάλογο, είναι να θεσπιστούν «ηθικές δικλίδες» από μηδενική βάση στην επιλογή στελεχών, όπως π.χ. η κατάθεση αναλυτικού «πόθεν έσχες» στα όργανα του κόμματος και όχι μόνο ένα απλό βιογραφικό. Δεν έχει σημασία αν το προβλέπει ο νόμος, το προβλέπει η πολιτική ηθική.

Τα κομματικά όργανα και οι επιτροπές συγκρότησης ψηφοδελτίων οφείλουν να είναι ενήμεροι αν π.χ. κάθε βουλευτής ή υποψήφιος βουλευτής κατέχει ή συμμετέχει σε offshore εταιρείες, αν έχει δημιουργήσει πλέγμα μητρικών και θυγατρικών εταιρειών με διαφορετικούς ΑΦΜ ή εικονικές ΜΚΟ για να αποκτά φορολογικά πλεονεκτήματα και ευκολία στις δαπάνες του, αν έχει πληθώρα συναλλαγών με φορείς του Δημοσίου (κεντρικούς ή αυτοδιοικητικούς), οι οποίοι εμμέσως του χρηματοδοτούν την προεκλογική εκστρατεία, ή αν έχει σοβαρές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι μόνο ζήτημα νομιμότητας, διότι ορισμένα από όσα προανέφερα ενδεχομένως να είναι νόμιμες δραστηριότητες. Είναι κυρίως ζήτημα ΗΘΟΥΣ και ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς το λαϊκό αίσθημα, προς τους πολίτες που καθημερινά εργάζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και χάραξε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό της, πρέπει να το ερμηνεύει ως ύψιστη τιμή και όχι ως «ευκαιρία καριέρας» για προσωπικές επιδιώξεις ή «σανίδα σωτηρίας». Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό.

Δεν παριστάνω τον τιμητή των πάντων ούτε τον ηθικό δικαστή, άλλωστε ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω, όπως είχε επισημάνει ο Ιησούς Χριστός. Επειδή όμως οι ατομικές υποθέσεις διαφθοράς και πολιτικής ανηθικότητας οδηγούν συχνά σε «τσουβάλιασμα» των πολιτικών προσώπων και στην αφοριστική ρητορική «όλοι ίδιοι είναι», οφείλω να διαχωρίσω τη θέση μου, να προασπίσω την προσωπική μου ακεραιότητα και να είμαι καθαρός απέναντι στους συμπολίτες μου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Σε ό,τι με αφορά, παραιτήθηκα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ταμείου Εφάπαξ Παροχών & Επικουρικής Ασφάλισης τον Μάρτιο του 2018, έπειτα από 35 χρόνια εργασίας, που ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματός μου, για να μην υπάρχει ασυμβίβαστο εκλογιμότητας. Όπως όλοι γνωρίζουν, το 2019 η απόσυρση της υποψηφιότητάς μου ήταν αποτέλεσμα αδικίας. Παρά την πικρία μου, σεβάστηκα την απόφαση και παραμένω “στρατιώτης” της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του κόμματος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην κρίση του ηλειακού λαού.

*Ο Νίκος Καλάκος είναι οικονομολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: