Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα 40άρια - Ποια θα είναι η πιο ζεστή ημέρα στην Δυτ.Ελλάδα
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα 40άρια – Ποια θα είναι η πιο ζεστή ημέρα στην Δυτ.Ελλάδα
Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα 40άρια - Ποια θα είναι η πιο ζεστή ημέρα στην Πάτρα

Καιρός: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα επερχόμενα 40άρια – Ποια θα είναι η πιο ζεστή ημέρα στην Δυτ.Ελλάδα

Προ των πυλών βρίσκεται ισχυρό θερμό κύμα της χώρας και το επόμενο 24ωρο αναμένεται να κυλήσει με τον υδράργυρο σε σταδιακή άνοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ 

Μάλιστα η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το θερμό αυτό κύμα θα μας απασχολήσει για κάποιες ημέρες αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κοντά στους 38 με 40 βαθμούς προς τα ανατολικά ιδιαίτερα ηπειρωτικά τμήματα.

«Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον λίβα που θα συνοδεύει αυτές τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Ο λίβας ουσιαστικά κατεβάζει σημαντικά τα επίπεδα υγρασίας, άρα κάνει ιδιαίτερα ξηρή την ατμόσφαιρα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών», σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σάκης Αρναούτογλου: Αυτές οι περιοχές θα έχουν 40άρια

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε χθες για τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. Στην πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ, ο παρουσιαστής σημείωσε πως η Πέμπτη (23/6) θα είναι η πιο ζεστή ημέρα με 40αρια και τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά ακόμη και στους 41 με 42 βαθμούς και στις περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Ωστόσο, την Πέμπτη (23/6) η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν έντονα μπουρίνια, με ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες, ακόμη και χαλάζι.

Την Παρασκευή (24/6) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα, καθώς οι καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα θα στείλουν πιο δροσερές αέριες μάζες.

Το Σάββατο (25/6), όμως, η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι. 35 με 36 βαθμούς θα δουν πολλές περιοχές στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου «η Σαχάρα απλώνει τα πλοκάμια της».

Όσο για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα, ο «βραστήρας» από τη βόρεια Αφρική θα προσπαθεί να στέλνει ζεστές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και έτσι η θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στην δυτική Ελλάδα.

«Έρχεται πολύ ζέστη όχι όμως καύσωνας»

Σε χθεσινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνιζε πως έρχεται πολύ ζέστη, όχι όμως καύσωνας. Ειδικότερα, σημείωνε: «Το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης όπως όλα δείχνουν βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας μιας και με την απομάκρυνση των ψυχρών λιμνών ανατολικότερα και που μας έδιναν τον ιδιαίτερα άστατο καιρό, ανοίγει η πόρτα στις πολύ θερμές αέριες μάζες να κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και τη χώρα μας όχι όμως για πολύ.

Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε με το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα την πορεία των πολύ θερμών αερίων μαζών και καθώς αυτές εξαπλώνονται προς τη γειτονιά μας.

Σημαντική άνοδος του υδραργύρου

Η εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε παραπάνω θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε σημαντική άνοδο της τάξης των 8 με 10 βαθμών κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασιακές τιμές των τελευταίων 24ωρων, μια άνοδος που θα γίνει αισθητή από αύριο κιόλας όπου σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 35 με 37 βαθμούς ενώ δυτικότερα καθώς και στα νησιά μας ο βορειοδυτικός άνεμος θα συγκρατήσει τον υδράργυρο κοντά στους 30 με 33 βαθμούς κελσίου.

Θερμότερη ημέρα η Πέμπτη

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως η Πέμπτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα με τον υδράργυρο σε τοπογραφικές λεκάνες της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να ξεπερνά τοπικά ακόμη και τους 40 βαθμούς κελσίου.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν την Πέμπτη στην επικράτεια σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο που έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι. Οι πολύ υψηλές αυτές θερμοκρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι θα συνοδευτούν από πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας (τρίτος χάρτης) που από τη μία θα κρατήσουν τη δυσφορία σε χαμηλά επίπεδα, από την άλλη όμως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Ζέστη αλλά και επικίνδυνες καταιγίδες

Αυτές οι θερμές αέριες μάζες το διάστημα Πέμπτη – Παρασκευή που θα προκαλέσουν την σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, αναμένεται να συγκρουστούν με πολύ πιο ψυχρές που θα κατηφορίσουν από τα βόρεια Βαλκάνια.

Η εξέλιξη αυτή όπως φαίνεται και στους δύο τελευταίους μας χάρτες θα προκαλέσει βίαιες καταιγίδες στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας σε μια πρώτη ανάγνωση από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτη οι οποίες μέσα στην Παρασκευή ίσως μετακινηθούν νοτιότερα και επηρεάσουν τμήματα του κεντρικού – δυτικού Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Ταυτόχρονα οι βοριάδες που θα επικρατήσουν θα ρίξουν σημαντικά την θερμοκρασία την Παρασκευή στα δυτικά – βόρεια και μέσα στο Σαββατοκύριακο στο σύνολο της χώρας.

Δεν συγκρίνεται η ζέση αυτή με τον καύσωνα δυτικότερα

Αυτό το κύμα ζέστης μπορεί να έχει ως αίτιό του την μετακίνηση της θερμής μάζας που έδωσε δυτικότερα της χώρας μας αυτό το ακραίο κύμα καύσωνα, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό και αυτό γιατί

Στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα έμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα δραστηριοποιήθηκε πάνω από χερσαίες εκτάσεις.
Για να φτάσει στη χώρα μας περνάει πάνω από την θαλάσσια έκταση της κεντρικής Μεσογείου όπου γενικότερα οι θάλασσές μας φέτος δεν έχουν προλάβει να θερμανθούν έντονα και αυτό θα τροποποιήσει την ένταση της θερμής εισβολής.
Η χώρα μας σε ότι αφορά τις βαρομετρικές διατάξεις δεν βρίσκεται στο μέγιστο της θερμής μεταφοράς, αντίθετα αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, άρα αν μιλάμε εμείς για ακραία ζέστη τι να πουν άραγε οι γείτονές μας οι Ιταλοί.
Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, διαταραχές – κακοκαιρίες από την κεντρική Ευρώπη δύναται καθώς κινούνται ανατολικά – νοτιοανατολικά να επηρεάζουν και τη χώρα μας μεταφέροντας και πιο ψυχρές αέριες μάζες, αλλά και προκαλώντας επικίνδυνες καταιγίδες κάτι που θα συμβεί προς το τέλος της εβδομάδας όπως αναλύσαμε παραπάνω και
και το σημαντικότερο ο όρος “καύσωνας” χρησιμοποιείται εμπειρικά και δεν έχει τα ίδια όρια – κατώφλια σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Άρα λοιπόν οι 42 βαθμοί στη χώρα μας δεν είναι το ίδιο με τους 42 στη Γαλλία π.χ. Επομένως αν οι 42 βαθμοί χαρακτηρίστηκαν σαν ακραίως καύσωνας στις εκεί περιοχές και με διαφορετική προφανώς διάρκεια – έκταση, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε εμάς. Προφανώς κάτι ανάλογο λαμβάνει χώρα και το Χειμώνα όταν οι -5 για παράδειγμα βαθμοί στη βόρεια Ευρώπη δε σημαίνουν το ίδιο για τη χώρα μας.
Αν κατανοήθηκαν τα παραπάνω, είναι φανερό πλέον ότι δεν χρειάζεται πανικός για ένα 48ωρο που ενδεχομένως εμφανιστούν κάπως πιο υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στην επικράτεια.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είμαστε, Καλοκαίρι είναι, υψηλές θερμοκρασίες όπως και να έχει θα δούμε με τις θάλασσές μας πάντως να δίνουν την απάντηση σε αυτά τα θερμά κύματα πόσο μάλλον φέτος που είναι και αρκετά δροσερές.

Άγνωστο τι θα συμβεί από την άλλη εβδομάδα

Αν κάποιος με ρωτούσε τι θα συμβεί από τη νέα εβδομάδα και αν θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα ακόμη θερμό κύμα άγνωστης έντασης, θα απαντούσα ότι μπορεί να συμβεί, μπορεί όμως να ζήσουμε και τον άστατο καιρό των προηγούμενων ημερών με τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στα προγνωστικά στοιχεία μιας και όπως έγραψα παραπάνω η χώρα μας δεν βρίσκεται στο κέντρο αυτού του θερμού κύματος. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή και δεν γνωρίζουμε αν θα επικρατήσουν οι αστάθειες ή οι υψηλές θερμοκρασίες.

Εδώ είμαστε και θα τα αναλύουμε βήμα βήμα με τη ζυγαριά πάντως μέχρι στιγμής να γέρνει περισσότερο στην επικράτηση άστατου καιρού και οι πολύ θερμές αέριες μάζες να προτιμούν δυτικότερα γεωγραφικά πλάτη, εξέλιξη που υποστηρίζεται και από τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που μας δίνουν μια τάση για περισσότερες ημέρες μπροστά».

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: