Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Καλαμπόκι: Το σκουλίκι «έφαγε»… την παραγωγή
«Μέτωπο» απέναντι στον καύσωνα από τους ΤΟΕΒ Γαστούνης και Μυρτουντίων

Καλαμπόκι: Το σκουλίκι «έφαγε»… την παραγωγή

 

Μειωμένη έως και 20% είναι η φετινή παραγωγή λόγω των σκουλικιών που πρόσβαλαν την καλλιέργεια με αποτέλεσμα η απόδοση ανά στρέμμα να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η τιμή του κυμάνθηκε στα 35 λεπτά όμως οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αφού η ποσότητα που παράχθηκε δεν είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση της αγοράς.

Το σκαθάρι (Diabrotica virgifera) προκαλεί βλάβη στο ριζικό σύστημα, είναι η κύρια αιτία ζημιάς στην καλλιέργεια, επειδή προκαλείται αδυναμία στήριξης των φυτών. Οι απώλειες στην παραγωγή μπορεί να φθάσουν έως το 70% με συνήθεις απώλειες γύρω στο 30%. Στην Ηλεία παλαιότερα καλλιεργούνταν 100-120.000 στρέμματα ενώ τα τελευταία χρόνια 50-60.000 στρέμματα.

«Η τιμή του καλαμποκιού φέτος είναι 35 λεπτά αλλά θα μπορούσε να είναι παραπάνω γιατί δεν υπάρχει ποσότητα αν και ζήτηση έχει. Η απόδοση ανά στρέμμα φέτος δεν ήταν και τόσο καλές. Είναι μειωμένες λόγω σκουλικιών. Η μείωση έφθασε και το 20%. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συγκομιδή της φετινής παραγωγής. Η Ένωση Λεχαινών δεν πήρε την ποσότητα που ήταν να πάρει. Δηλαδή κάθε χρόνο έπρεπε να πάρει 18.000 τόνους και φέτος πήρε 12.000 τόνους», τόνισε ο Πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας κ. Χρήστος Παλαιολόγος. Χαριστική βολή οι εισαγωγές Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή σε αθρόες εισαγωγές φθηνού καλαμποκιού από βαλκανικές χώρες, που μάλιστα έχουν μεγάλη παραγωγή. Η Ελλάδα παράγει περίπου 1.200.000 τόνους καλαμποκιού και εισάγει άλλους 300.000 τόνους για εσωτερική κατανάλωση.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: