Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Καμπανάκι» για το υψηλό ενεργειακό κόστος – Λιγότερο… φως στους Δήμους!

«Καμπανάκι» για το υψηλό ενεργειακό κόστος – Λιγότερο… φως στους Δήμους!

Μείζον θέμα για τους δήμους όλης της χώρας είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, με τις δημοτικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν άμεση στήριξη από το κράτος.

Ο κίνδυνος να μείνουν στο σκοτάδι… δήμοι και ΔΕΥΑ είναι υπαρκτός και όπως ήταν αναμενόμενο το ζήτημα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.  O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου εξέπεμψε SOS για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης), τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα για όλους τους δήμους της χώρας» το ενεργειακό κόστος. «Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους δήμους ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχθεί ουσιωδώς, αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε». ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. «Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους –και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα– να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10%, αλλά έως και 80%», είπε.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση. «Ομως», τόνισε, «αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας».

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι τα κόστη θα καλυφθούν. «Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν και καλύφθηκαν από τα ταμεία των δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος», κατέληξε.
Η Ηλεία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, με τις Δημοτικές Αρχές να εξετάζουν αλλά και να έχουν ήδη προβεί σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος αλλά παράλληλα να ζητούν και την βοήθεια της κεντρικής εξουσίας.

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου: «Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος

«Αυτό που κάνουμε είναι να προχωρήσουμε άμεσα την διαδικασία μείωσης της σπατάλης ενέργειας όπου υπάρχει και αυτό μπορεί να γίνει στα κτίρια με τα ξεχασμένα ανοιχτά κλιματιστικά και φώτα και μετά πρέπει να βάλουμε παντού λαμπτήρες LED ώστε να μειωθεί η κατανάλωση στο 70%. Πρέπει να μειώσουμε την σπατάλη και να κάνουμε εξοικονόμηση χρήσης ενέργειας. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει μια εθνική στρατηγική για μείωση των φωτισμών σε πλατείες αυτό θα το δούμε. Ο φωτισμός δεν είναι μόνο αισθητική, είναι και ασφάλεια σε μια πόλη.

Εμείς αυτό ζητάμε και μέσω της ΚΕΔΕ αλλά και εμείς οι ίδιοι, μια εθνική στρατηγική. Χρειάζεται υποστήριξη. Έχουν δοθεί ήδη κάποια χρήματα όμως δεν επαρκούν. Ο δημοτικός φωτισμός στον Πύργο κοστίζει 1,1 εκατ. κάθε χρόνο και φέτος θα πάμε στο 1,8 και δεν ξέρω που θα καταλήξουμε».

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας: «Ως Δήμος έχουμε περιορισμένες δυνατότητες από το νόμο»

«Επανειλημμένα έχουμε τονίσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με πολλές αποφάσεις μας από τη στιγμή που άρχισε η ενεργειακή κρίση, ότι πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό όσον αφορά τον πληθυσμό έχει γίνει σε κάποιο βαθμό, αλλά σε ό, τι αφορά τους δήμους τα χρήματα που έχουν δώσει δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Εκτός αυτού, όπως καταλαβαίνετε έχουν προκύψει ανάγκες από τη μη δυνατότητα των πολιτών να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη. Αυτά ως γνωστόν είναι ανταποδοτικά, είναι χρήματα που τα δίνουν οι δημότες για να πάρουν υπηρεσίες και αν δεν υπάρχουν δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις σωστές, ποιοτικές υπηρεσίες. Στο τελευταίο συμβούλιο της ΚΕΔΕ, είπαμε ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει από κοινού κυβέρνηση με αυτοδιοίκηση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, το οποίο πια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και δείχνει να είναι αφόρητο για τους δημότες.

Εμείς ως Δήμος έχουμε περιορισμένες δυνατότητες από το νόμο, δεν μπορούμε ούτε καν να αυξήσουμε τις δόσεις των χρεών των πολιτών, ούτε καν να αφαιρέσουμε τα πρόστιμα που μπαίνουν πάνω στα χρέη τους λόγω ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, άρα ουσιαστικά ούτε εκεί δεν μας δίνεται η βοήθεια και η δυνατότητα από την κεντρική κυβέρνηση να προχωρήσουμε σε ανακουφιστικά μέτρα για τους δημότες μας. Ό,τι μπορούμε στα πλαίσια των μικρών δυνατοτήτων μας και της φτωχής χρηματοδότησης, το κάνουμε για να διευκολύνουμε τον κάθε δημότη, τον κάθε πολίτη, τον κάθε επιχειρηματία».

Πέτρος Γιαννακόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας: «Επιχορήγηση και ορθολογική χρήση οι λύσεις»

«Ως Δήμος έχουμε κάνει παρέμβαση στο συνδικαλιστικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, η οποία διεκδίκησε και πέτυχε από την Κυβέρνηση δύο έκτακτες οικονομικές επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. Ευελπιστούμε ότι και ενόψει της αναμενόμενης νέας αύξησης του κόστους θα δοθεί στην Αυτοδιοίκηση και νέα επιχορήγηση γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι προφανές ότι από πλευράς Δήμου γίνονται προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, με τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, ορθολογική χρήση κλιματισμού και θέρμανσης, περιορισμό στο απολύτως αναγκαίο του δημοτικού φωτισμού, κ.α. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σχολεία μας χωρίς θέρμανση, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν κάθε χειμώνα σ’ έναν κατεξοχήν ορεινό και ημιορεινό Δήμο, ούτε οι δημοτικές μας υπηρεσίες να λειτουργούν στο ημίφως.

Πρέπει λοιπόν να γίνει απολύτως σαφές ότι μόνο με στήριξη κεντρικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα».

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού: «Ενεργειακές κοινότητες η λύση στην ενεργειακή κρίση»

«Ο Δήμος Πηνειού είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με ένα έργο- πιλότο. Στον Δήμο προβλέψαμε εγκαίρως τα ενεργειακά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Έτσι με απόφασή μου και με πολύ αγώνα, επενδύσαμε δίχως καθυστέρηση στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού. Σήμερα δικαιώνομαι για την απόφασή μου. Οι δημότες Πηνειού δεν είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά από τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου καθώς έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση 78%!
Για την ενεργειακή κρίση υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα “ενεργειακές κοινότητες” αλλά όχι στα χαρτιά. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ίδρυση Δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων. Επιπλέον να προχωρήσει τάχιστα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να μειώσει τα ενεργειακά βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: «Καταβάλλουμε προσπάθεια να επεκτείνουμε ανώδυνα την ενεργειακή μείωση»

«Η δημοτική αρχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ήδη έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.   Ήδη σε εγκαταστάσεις που είναι εκτός οικισμών (πλατείες, μνημεία κ.τ.λ.) έχει διακοπεί ο φωτισμός. Στα δημοτικά μας κτίρια ο φωτισμός κατά την ημέρα έχει πάψει πλέον να λειτουργεί, αλλά και τη νύχτα φωτισμό έχουν μόνο ορισμένα τμήματα, όπως είναι το ταμείο του δήμου, για λόγους ασφαλείας και μόνο. Πρόθεσή μας είναι ο δημοτικός φωτισμός να κλείνει συγκεκριμένη ώρα, μετά τις 12:00 το βράδυ. Έχει όμως διακοπεί η προσπάθειά μας, γιατί οι ηλεκτρολόγοι και λοιποί που είναι στην υπηρεσία μας, ασθενούν από covid τις τελευταίες ημέρες και περιμένουμε την ανάρρωσή τους για να ρυθμίσουν τους χρονοδιακόπτες.

Καταβάλλουμε προσπάθεια να επεκτείνουμε την ενεργειακή μείωση, ανώδυνα βέβαια για την ασφάλεια του δημότη, για την ομορφιά των χωριών και των οικισμών, αλλά με πρόθεση να είναι σημαντική η μείωση και η οικονομική ωφέλεια που θα προκύψει, γιατί είναι δύο τα ζητήματα. Είναι να συμβάλουμε στην ενεργειακή μείωση, αλλά και να μειώσουμε και το κόστος προς ωφέλεια του ταμείου μας, μετά τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα. Στο προσεχές διάστημα και πιστεύω μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, θα έχουμε ξεδιπλώσει πλήρως όλο το σχέδιο το οποίο προβλέπεται για την συνεισφορά μας στην Εθνική προσπάθεια».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: «Διακυβεύεται η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων»

«Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, επηρεάζει όλη την κοινωνία και κατ’ επέκταση και τους δήμους. Τα κόστη έχουν εκτιναχθεί και δεν μπορεί ο κάθε δήμος να τα καλύψει όλα. Η Πολιτεία έχει δώσει μία μικρή βοήθεια που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει αυτά τα τεράστια έξοδα, άρα είναι κατανοητό πως οι δήμοι στη μορφή που είναι οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό. Θα φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες, γιατί η ανταποδοτικότητα και η εισπραξιμότητα από τους δημότες λόγω της μειωμένης οικονομικής δυνατότητας που έχουν, είναι πάρα πολύ μικρή.

Η ΚΕΔΕ αλλά και ο δήμος μας, έχουν ζητήσει επιτάχυνση τόσο των ενεργειακών κοινοτήτων, όσο και να μπούμε και στο νέο ενεργειακό νόμο χωρίς γραφειοκρατίες, χωρίς καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, Led φωτισμούς, ύπαρξη φωτοβολταϊκών κι άλλα. Ο δήμος μας έχει μπει ήδη σε μία ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που βρίσκεται στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Δήμο Θέρμου. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι γρήγορες και κάθε μέρα που περνάει είναι μείον για το Δήμο.

Έχουμε ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση για κάλυψη μέρους των αναγκών, αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή πολύ φοβάμαι ότι διακυβεύεται η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων. Για να μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς οι δήμοι στα πόδια τους, θα υπάρχει μετακύληση των αυξήσεων και στους λογαριασμούς αλλά και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: