Νέα της Ηλείας,Ειδήσεις Ενημέρωση,Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Καθοδόν συνέργειες για κρίσιμα παραγωγικά μεγέθη με στόχο οικονομίες κλίμακας και εξαγωγές
Καθοδόν συνέργειες για κρίσιμα παραγωγικά μεγέθη με στόχο οικονομίες κλίμακας και εξαγωγές

Καθοδόν συνέργειες για κρίσιμα παραγωγικά μεγέθη με στόχο οικονομίες κλίμακας και εξαγωγές


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να πετύχουν οικονομίες κλίμακας, αλλά και να καταφέρουν τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά κι έτσι να διεισδύσουν ευκολότερα σε νέες αγορές εντός κι εκτός Ελλάδος, πρέπει να δημιουργηθεί κρίσιμο μέγεθος. «Αυτό προϋποθέτει συνεργασίες και γνωρίζετε πως στο πεδίο αυτό είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, η μεγαλύτερη τομή την οποία μπορούμε να κάνουμε. Εξ ου και θα υπάρχει νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς, εντός του επόμενου μήνα. Θα είναι και η πρώτη μας παρέμβαση για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου. Θα το περιμένετε σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε πως η μείωση 10% στη φορολογία, που ανακοίνωσε την προηγούμενη, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς θα αφορά τα συνεργατικά σχήματα και όχι τα μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε κυρίως στο ζήτημα των τιμών του ρεύματος και στην αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν το ακριβό κόστος ηλεκτροδότησης.

Μερική εκτροπή Αχελώου

«Στο Θεσσαλικό κάμπο έχουμε φτάσει σε σημεία όπου πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και αυτό χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αχελώου, κάνοντας λόγο για μια πονεμένη ιστορία που πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω.  «Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα, που έχει στοιχίσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως κι η Συκιά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό επιχείρημα για μια, περιορισμένης έκτασης, μερική εκτροπή του Αχελώου, η οποία δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το υδατικό δυναμικό της δυτικής Ελλάδος, αλλά θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση για τη Θεσσαλία και θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από πρακτικές οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Διότι δεν συζητάμε σήμερα πόσο επιβαρυντικό για το περιβάλλον είναι να τρυπάμε στα 500 ή στα 600 μέτρα να βγάζουμε υφάλμυρο νερό και να καταναλώνουμε πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, το ζήτημα αυτό θέλουμε να το ξαναδούμε ως Κυβέρνηση. Δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις βέβαια και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης του νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης του νερού. Και αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει. Χάνεται πάρα πολύ νερό στη Θεσσαλία σήμερα -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- από ξεπερασμένα ανοιχτά αρδευτικά δίκτυα, από ποτίσματα τα οποία γίνονται μέρα μεσημέρι, από έλλειψη σωστής μέτρησης από τους τοπικούς ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ αν και κάποιοι έχουν κάνει πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να συνδεθεί πραγματικά η εξοικονόμηση νερού με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά. Και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθώ, εφόσον προχωρήσει το έργο αυτό, να αποτελεί άλλοθι για να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία κακές πρακτικές κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων».

Θα είμαστε αμείλικτοι στις ελληνοποιήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, ο πρωθυπουργός στο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Είχα δεσμευθεί προσωπικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλο λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες. Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω -στην Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή την διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένεια του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δεν θα πάρει την τιμή που του αξίζει για την δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα- πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσους αυτή την στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δεν χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι. Και βέβαια, να ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ερευνητικά προγράμματα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός».

Κούρασε το θέμα της διεπαγγελματικής φέτας. Θα προχωρήσει άμεσα

Ερωτηθείς για την κωλυσιεργία που καταγράφεται στη δημιουργία της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Θα γίνει άμεσα και έχω δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκκρεμεί πάρα πολύ καιρό αυτή η υπόθεση. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην προστασία του προϊόντος. Έχω κουραστεί να συζητώ για το ζήτημα αυτό. Θα γίνει διεπαγγελματική και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, και θα παίξει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν, να κυνηγήσουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου αυτούς οι οποίοι, -αναφέρθηκα πριν αναλυτικά- στην ουσία εξαπατούν τους καταναλωτές πουλώντας ως φέτα άσπρο τυρί που δεν πληροί όμως τις προϋποθέσεις της φέτας. Και να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το προϊόν στο εξωτερικό και να παράγουμε φέτα που είναι πραγματική φέτα -γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα».

Καμπάνια για τη θωράκιση των Μακεδονικών προϊόντων

Απαντήσεις, τέλος, έδωσε ο πρωθυπουργός και στις επιπτώσεις που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών στον αγροδιατροφικό τομέα, θυμίζοντας πως «είχαμε πει ότι αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Όπως είδατε, μίλησα πολύ εκτενώς χθές για το όραμά μου για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, για το πώς μπορεί να γίνει αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας και των Βαλκανίων συνολικά. Μίλησα για την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας, αυτό το οποίο αποκαλώ αυθεντική, πραγματική Μακεδονία και να κερδίσουμε παγκόσμια το παιχνίδι της επικοινωνίας. Για να το πω πολύ απλά: Όταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας, την πραγματική Μακεδονία, την αυθεντική Μακεδονία. Αυτό δεν είναι κάτι που καθορίζεται από τη Συμφωνία. Έχει να κάνει με εμάς, με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την Ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε».

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: