Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αλφειού Ποταμού - «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα αλλάζουν»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αλφειού Ποταμού – «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα αλλάζουν»
Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αλφειού Ποταμού - «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα αλλάζουν» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Καθοριστικής σημασίας η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αλφειού Ποταμού – «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα αλλάζουν»

Επίσκεψη σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που εκτελούνται έργα πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που, κατά το παρελθόν, έχουν δοκιμαστεί από πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά ο κ. Φαρμάκης, παρουσία και του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στην είσοδο του Πύργου, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου έως και τον κόμβο της οδού Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε ενεργές εργολαβίες στους Δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας, με έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται για να θωρακιστούν οικισμοί, υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, βρέθηκε στον Αλφειό και συγκεκριμένα στη θέση Ράσσα, όπου συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύση Μπαλιούκο. Στην περιοχή εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης αλλά και αποτροπής βλαβών σε σημεία που θεωρήθηκαν επικίνδυνα μετά τις πυρκαγιές της περιόδου 2020-21. Αντίστοιχα, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά εκτελούνται στα όρια με την Αρχαία Ολυμπία, για τις οποίες ενημερώθηκαν και οι Πρόεδροι των παραποτάμιων Τοπικών Κοινοτήτων. Ακολούθησαν επισκέψεις σε άλλα αντιπλημμυρικά έργα και συγκεκριμένα στον ποταμό Βέργα στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου υπήρξε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη.

Επίσης, στη Ζαχάρω στον ποταμό Ακίδα, αλλά και στο Γεφύρι Σχίνων, που ξεκίνησε νέο έργο για την αποκατάσταση βλαβών από βροχοπτώσεις, καθώς επίσης και σε άλλες εργολαβίες αναβάθμισης των οδικών αξόνων της Π.Ε. Ηλείας. Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο, αντιδημάρχους και συνεργάτες του. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Έργων και Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης, Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πολιτισμού και Τουρισμού Νικος Κοροβέσης, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος.

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Η Ηλεία κερδίζει πλέον αυτά που δικαιούται και αναδεικνύει τη μεγάλη της δυναμική»

«Στον Αλφειό εκτελούνται εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 10 εκατ. ευρώ αποτέλεσμα της μεγάλης και σθεναρής διεκδίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά τις περυσινές πυρκαγιές και την ανάγκη που δημιουργήθηκε για επείγουσες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι στον Αλφειό καταλήγουν πολλοί χείμαρροι και ρέματα, ενώ παράλληλα διέρχεται ανάμεσα από τους Δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε όσο αυτό είναι εφικτό περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από πυρκαγιές και θεωρούνται ευάλωτες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι με ένα σύνολο εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Ηλείας, αντιπλημμυρικά και οδοποιίας, επιδιώκεται η αναβάθμιση των υποδομών για την ασφάλεια των πολιτών και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους. «Η Ηλεία, όπως και συνολικά η Δυτική Ελλάδα, αλλάζει.

Ένα μεγάλο σύνολο μικρών και μεγάλων έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στη θωράκιση της περιοχής από ακραία καιρικά φαινόμενα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δίνουμε έναν αγώνα για να καλύψουμε τα χρόνια της εγκατάλειψης και να ξαναδώσουμε στις Περιφερειακές μας Ενότητες, αυτά που τους αξίζουν. Η Ηλεία κερδίζει πλέον αυτά που δικαιούται και αναδεικνύει την μεγάλη της δυναμική ως πόλος έλξης επισκεπτών αλλά και ως περιοχή υψηλής παραγωγικής έντασης. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε τον τόπο μας να γίνεται όπως μας αξίζει…» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Φαρμάκης.

Γιάννης Αργυρόπουλος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: «Πιο όμορφη και λειτουργική η είσοδος της πόλης μας»

«Για το έργο στην είσοδο του Πύργου, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος δήλωσε: «Η είσοδος της πόλης μας γίνεται πιο όμορφη, βελτιωμένη αισθητικά και πολύ πιο λειτουργική καθώς όλοι γνωρίζαμε ότι το οδόστρωμα είχε υποστεί μεγάλες φθορές και είχε διάφορες διακυμάνσεις λόγω των ριζών από τις δάφνες. Σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται και μέσα στην πόλη και έχουν να κάνουν με την βελτίωση του οδικού δικτύου στον οικιστικό ιστό, πολύ σύντομα θα διαθέτουμε πλέον δρόμους που δεν θα έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Εμείς ως Δήμος, θα συνεχίσουμε και σε συνεργασία με την ΠΔΕ αλλά και με δικά μας έργα τα οποία είτε υλοποιούμε, είτε συμβασιοποιούμε, είτε δημοπρατούμε το επόμενο διάστημα, και θα αλλάξουμε ριζικά την εικόνα των δρόμων του οικιστικού ιστού της πόλης μας».

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: «Σημαντικό έργο που περίμενε διακαώς η πόλη του Πύργου αλλά και η ευρύτερη περιοχή»

Στην είσοδο της πόλης στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου, βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ο οποίος για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν δήλωσε: «Ένα σημαντικό έργο που το περίμενε διακαώς η πόλη του Πύργου αλλά και η ευρύτερη περιοχή είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αυτό είναι και το ενθαρρυντικό γιατί όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη εργολαβία είχε κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας κάποιων γραφειοκρατικών θεμάτων αλλά και λόγω δικαστικής εμπλοκής. Η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά εργασίες κυρίως για τον ασφαλτοτάπητα καθώς είναι γνωστό το θέμα των έντονων αυλακώσεων που είχαν δημιουργηθεί από τις ρίζες των πικροδαφνών που υπήρχαν δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού. Έχει γίνει εκρίζωση των πικροδαφνών, έχει γίνει φρεζάρισμα του οδοστρώματος και θα πέσει νέος ασφαλτοτάπητας σε όλο το μήκος του δρόμου μέχρι και την είσοδο του Πύργου. Όμως οι εργασίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το κομμάτι, καθώς θα ακολουθήσει οδοφωτισμός με φώτα LED και εργασίες πρασίνου που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της εισόδου της πόλης του Πύργου».

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων: «Να ‘’τρέξουμε’’ λίγο στα πρόχειρα έργα και να επικεντρωθούμε στα κρίσιμα»

«Οι εργασίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έγιναν αντίστοιχες παρατηρήσεις από την πλευρά του Δήμου για το πως βλέπουμε μια καλύτερη έκβαση της εργολαβίας και θεωρώ ότι θα τις λάβουν υπόψη και βέβαια μας ανησυχεί ότι δεν ‘’τρέχει’’ γρήγορα η εργολαβία. Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του Σεπτέμβρη και ο χειμώνας έρχεται. Η εργολαβία είναι μεγάλου προϋπολογισμού και θα φτάσει μέχρι την Καλλιθέα και στις δύο πλευρές. Άρα πρέπει να ‘’τρέξουμε’’ λίγο τουλάχιστον στα πρόχειρα έργα για να έχει μια ομαλή ροή ο Αλφειός ποταμός. Θεωρώ ότι ενημερώθηκε ο κ. Φαρμάκης και πρέπει να λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στην εργολαβία επίσης προβλέπεται παρέμβαση στη θέση ‘’Άσπρα Σπίτια’’. Με ανησυχεί ότι ακόμα είμαστε στο φράγμα του Φλόκα και η γέφυρα στα ‘’Άσπρα Σπίτια’’ είναι το τελικό σημείο παρέμβασης. Για αυτό ανησυχώ, ότι η εργολαβία πρέπει να περάσει από όλα τα σημεία, να κάνει την πρώτη επαφή και να επικεντρωθούμε στα πλέον κρίσιμα. Γιατί στα ‘’Άσπρα Σπίτια’’ είναι μια οικοδομή η οποία δεν αποκτάται εύκολα αν καταρρεύσει. Εκεί υπάρχει όντως πρόβλημα. Και με ανησυχεί περισσότερο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας δεν το γνωρίζει».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου: «Αίτημα δεκαετιών γίνεται πράξη γιατί υπάρχει καλή συνεργασία»

Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κι αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Καραστέργιο, ο δήμαρχος Πύργου βρέθηκε στην είσοδο της πόλης, όπου δήλωσε: «Οι εργασίες αναβάθμισης της εισόδου της πόλης από την Πατρών- Πύργου προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και θα διαρκέσουν ακόμη τρεις εβδομάδες. Ένα έργο το οποίο ήταν απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια, υλοποιείται πλέον με όλες τις προδιαγραφές κατασκευής δρόμου Εθνικού οδικού δικτύου. Παράλληλα γίνονται υποστηρικτικές εργασίες για τον φωτισμό και την ανάπλαση πρασίνου, με τις ανάλογες προδιαγραφές, ώστε να μην κινδυνεύει το οδόστρωμα όπως είχε σημειωθεί στο παρελθόν. Είναι ένα έργο το οποίο διεκδικούσε πάντα η τοπική κοινωνία, η Αυτοδιοίκηση και εμείς στη θητεία μας. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών και σήμερα γίνεται πράξη γιατί υπάρχει καλή συνεργασία και αντικειμενική κρίση. Υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα από τα αποτελέσματα, εκτός από τις προθέσεις».

«Η γέφυρα ενώνει δύο περιοχές»

Καθοριστικής σημασίας, επίσης, χαρακτήρισε το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Αλφειού ποταμού για την πρόληψη και αποτροπή βλαβών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς, όπως τόνισε, η γέφυρα ενώνει δύο περιοχές. Επίσης ενημέρωσε τον κ. Φαρμάκη για την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Πύργου με το ΕΜΠ για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο σχετικά με την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Αλφειού και τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την σωστή σύνδεση των τάφρων των ΤΟΕΒ που απάγουν όμβρια ύδατα προς το ποτάμι.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: