Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Καθυστερημένη αντίδραση με αύξηση τζίρου στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Κοντά στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης

Καθυστερημένη αντίδραση με αύξηση τζίρου στο Χρηματιστήριο


Μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, σήμερα τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δείχνουν να αναλώνονται σε εναλλαγές προσήμων, με τους “profit takers” να δείχνουν ότι έχουν σχετική υπεροπλία, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις δηλώσεις που αφορούν το ενεργειακό και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως, “αν δεν επιστραφεί στη Ρωσία μία τουρμπίνα που χρειάζεται ο Nord Stream, η οποία έπρεπε να συντηρηθεί και για τον λόγο αυτό βρέθηκε στον Καναδά, αλλά δεν έχει επιστρέψει ακόμη λόγω κυρώσεων, τότε ο αγωγός θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης μεταφορικής δυνατότητάς του, την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνει καθώς και ένα άλλο τμήμα του αγωγού, που βρίσκεται στη Ρωσία, πρέπει επίσης να πάει για συντήρηση”.

“Η πλήρης διακοπή των ροών Ρωσικού Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη είναι ένα πιθανό σενάριο. Η Ρωσία μας εκβιάζει. Χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο. Είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη, ή πλήρη διακοπή του Ρωσικού Αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει στα σκαριά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα μπορεί να επιβάλει σε όλα τα Κράτη – Μέλη περιστολή στην κατανάλωση Αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως σε πλήρη διακοπή των Ρωσικών εισαγωγών.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, στις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα, στη Γερουσία, θα ξεκινήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, γύρω στις 7.30.

Από την άλλη, σήμερα ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται αύριο.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας σε σχετική απόσταση τα, χθεσινά, σημαντικά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), την κινητικότητα των αγοραστών σε μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25, το συνεχιζόμενο “stock picking” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και από την ευδιάκριτη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας.

Εννοείται ότι παραμένει ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με περισσότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές, κάτι που θα απαιτήσει και την σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Ξεκίνησε σήμερα και λήγει την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για την κάλυψη του εταιρικού ομολόγου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping Holdings, Θυγατρική της Capital Product Partners. Το ομόλογο είναι επταετούς διάρκειας και το ετήσιο κουπόνι θα κυμανθεί μεταξύ του 4,4% και του 4,9%.

Σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Lamda Development, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των αναλυτών.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων η Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 3,378%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 821,22 μονάδες (+1,87%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 814,79 (+1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 815,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Ο τζίρος στα 52,7 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΒΜΕΖΖ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΜΑΘΙΟ (+54,23%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,72%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΒΙΣ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 0,05 ευρώ (από 0,80 ευρώ) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, αύξησε συναλλαγές ο Μουζάκης (+1,33%).

Τρίτη ημέρα σημαντικής ανόδου για την Κρέκα (+20%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΛΑΝΑΚ (-2,02%).

Εικόνα απόλυτης συναλλακτικής εγκατάλειψης για ΣΠΕΙΣ (-1,22%).

Παρουσία πωλητών σε ΙΝΤΕΤ (-6,76%), ΣΠΙ (-5,36%), ΣΑΤΟΚ (-7,14%), ΦΙΕΡ (-7,55%), ΕΣΥΜΒ (-2,63%), ΑΤΤ (-2,67%), CENER (-2,61%), ΕΠΣΙΛ (-3,70%), ΠΑΙΡ (-1,01%) και ΙΝΛΙΦ (-1,49%).

Κινήσεις “profit taking” σε REALCONS (-3,14%), ΕΚΤΕΡ (-1,32%) και ΦΡΛΚ (-1,82%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για BriQ (+1,58%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές), τέσσερις για Τζιρακιάν (+3,41%) και πέντε συνεχόμενες ανοδικές για Τεχν. Ολυμπιακή (+2,55%) και AVE (+3,30%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Μοτοδυναμική (+1,58%), ΕΥΑΘ (+2,84%), Lavipharm (+3,33%), Reds (+0,27%) και Γενική Εμπορίου (+4,66%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,66%), Πλ. Θράκης (+0,92%) και Ιντρακάτ (+1,41%).

Κάτι πήγε να κάνει μετά το “πακέτο” των 3181777 μετοχών στα 0,05 ευρώ η ΦΒΜΕΖΖ (+1%), αλλά υποχώρησε άτσαλα από το υψηλό ημέρας των 0,0524 ευρώ (+5,22%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΤΟΠΛΕΡ (+7,55%), ΕΒΡΟΦ (+6,96%), ΔΡΟΜΕ (+4,64%), ΜΕΡΚΟ (+3,33%), ΚΕΚΡ (+0,72%), ΛΟΥΛΗ (+2,48%), ΕΛΒΕ (+2,41%), ΞΥΛΚ (+0,25%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,85%) και ΚΟΡΔΕ (+0,64%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 788 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 831 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) 845 και 869 – 886 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 788, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 1940 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2042, 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 2090 – 2092 (gap), 2095 – 2139 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Θετική κίνηση, αλλά με περιορισμένους όγκους συναλλαγών για μία ακόμα ημέρα και εν αναμονή της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η προσδοκία επαναλειτουργίας του Nord Stream 1, που αναγγέλθηκε το απόγευμα, οδήγησε σε σημαντικές ανοδικές επιδόσεις τους δείκτες τόσο στις Ευρωπαϊκές Αγορές, όσο και στη Wall Street. Είναι επομένως αναμενόμενο να συντονιστεί μαζί τους και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις 815 – 821 μονάδες να αποτελούν το εγγύτερο όριο αντίστασης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ιδιαίτερα κρίσιμη η αυριανή ημέρα, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την επικείμενη αύξηση επιτοκίων, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη (8,6% YoY), με την ΕΚΤ να “ζυγίζει” ακόμα και μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Τις προθέσεις του να οικοδομήσει ξανά τον Κυβερνητικό Συνασπισμό εκδήλωσε ο M. Draghi, απαλύνοντας έτσι την Κυβερνητική κρίση στην Γείτονα Χώρα. Η νέα διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Τα γεγονότα στην Πεντέλη δεν φαίνεται να προκαλούν νέες πολιτικές εξελίξεις, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να έχει μόλις προσφάτως αποκλειστεί.

Μεγάλη ώθηση στις Ευρωαγορές και ιδιαίτερα στον Γερμανικό δείκτη έδωσαν χθες τα δημοσιεύματα του Reuters σχετικά με την επαναλειτουργία του Nord Stream 1.

Τεχνικά ο DAX κατάφερε να κρατήσει τα χαμηλά του πολέμου, ακυρώνοντας παράλληλα το σήμα πώλησης των τελευταίων εβδομάδων.

Διστακτικά, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών, ξεπερνώντας την “διακεκαυμένη ζώνη” των 805 μονάδων. Η επαναφορά του πάνω από αυτά τα επίπεδα ακυρώνει το σήμα πώλησης, όμως στις 820 μονάδες εντοπίζονται οι ΚΜΟ 30 ημερών, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, εντοπίζεται στις 840 – 845 μονάδες. Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζεται η καθοδική γραμμή τάσης, τα προηγούμενα ψηλά της Αγοράς και ο ΕΚΜΟ 55 ημερών, καθιστώντας την μία αντίσταση ιδιαίτερης σημασίας. Βραχυπρόθεσμη στήριξη αποτελούν πλέον οι 805 μονάδες, ενώ κύρια στήριξη της Αγοράς παραμένει η βάση των 790 – 780 μονάδων.

Υστέρηση παρουσιάζει ο δείκτης Τραπεζών, με την σημερινή οριακή ακύρωση του βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης. Η τεχνική εικόνα παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με την κύρια αντίσταση των 500 να ενισχύεται έτι περαιτέρω, με την συμβολή των κατερχόμενων ΚΜΟ 30 ημερών. Η περιοχή των 480 – 485 μονάδων παραμένει ενδιάμεση αντίσταση για τον κλαδικό δείκτη, με την διαγραμματική βάση των τελευταίων εβδομάδων στις 445 – 440 μονάδες να διαμορφώνει την σημαντικότερη στήριξη.

Τον πρώτο λόγο στον καθορισμό του επενδυτικού κλίματος συνεχίζουν να έχουν οι Ξένες Αγορές. Την διαμόρφωση της τάσης θα καθορίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, τα εταιρικά αποτελέσματα Q2 και η επιβεβαίωση της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1”, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο ενός έτους σταθερό στο 3,7% και το επιτόκιο πενταετίας στο 4,45%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των Αγορών.

Σε νέο υψηλό 40 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 9,4%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1982.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό τριών μηνών, στο 32,7%, από το ρεκόρ 33,6% το Μάιο και κατώτερα των εκτιμήσεων για 33,9%. 

“Η Γερμανική Κυβέρνηση σχεδιάζει να κατέχει μερίδιο 30% στην Ενεργειακή Εταιρεία Uniper SE. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τα τρέχοντα δάνεια προς την Uniper, από την Κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης KfW από 2 δισ. ευρώ, σε 8 δισ. ευρώ” αναφέρει η Handelsblatt.

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν βούτηξε στις -27 μονάδες, από -23,8 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσει στο -24,9. Συνολικά στην ΕΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -27,3 μονάδες, επίσης ιστορικό χαμηλό επίπεδο. 

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 5,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,12 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 5,37 εκατ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά. Υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές Φυσικού Αερίου μέσω του Nord Stream 1”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και Σαράντης.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Συνεχίστηκε η άνοδος και στα Παράγωγα

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.492 συμβόλαια).

Στα 2.944 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.849 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 28 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 28 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 864, 770 για τον Αύγουστο και 94 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.947,75), κινήθηκε μεταξύ 1.929 και 1.961.75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 470,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.421), Εθνική (3.864), Eurobank (3.652), Πειραιώς (4.396), ΔΕΗ (2.156), ΓΕΚ (305), Ιντρακόμ (268), Τέρνα Ενεργειακή (143), Cenergy (102), Μυτιληναίο (412), ΟΤΕ (111), Viohalco (153).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις – συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 85.417, Πειραιώς 31.849, MIG 17.225, Eurobank 25.082, ΔΕΗ 19.575, Εθνική 11.909.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.191.063 τεμ., (από 61.525.270 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.622.672 τεμ. (2.349.672), Eurobank 36.027.004 τεμ. (36.027.004), ΟΠΑΠ 1.403.607 τεμ. (1.403.607), Εθνική 10.331.809 τεμ. (10.309.298), Πειραιώς 2.568.793 τεμ. (2.583.304), ΟΤΕ 1.026.038 τεμ. (1.066.038).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: