Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΚΚΕ: Άμεση αποζημίωση των βιοπαλαιστών αγροτών της Ηλείας για τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους λόγω της πρόσφατης χαλαζόπτωσης

ΚΚΕ: Άμεση αποζημίωση των βιοπαλαιστών αγροτών της Ηλείας για τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους λόγω της πρόσφατης χαλαζόπτωσης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το τοπικό διαμέρισμα Περιστέρι του Δήμου Ήλιδας. Οι ζημιές που προξένησε είναι τεράστιες στα δύο βασικά προϊόντα, που αποτελούν σχεδόν το μοναδικό εισόδημα των κατοίκων του χωριού, τη σταφίδα και τις ελιές. Ζημιές προξένησε επίσης σε όψιμες καλλιέργειες κηπευτικών.

Ιδιαίτερα η ζημιά στη σταφίδα είναι σχεδόν ολοκληρωτική, αφού όση έμεινε στο κλήμα είναι χτυπημένη και πολύ δύσκολα θα είναι εμπορεύσιμη. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα το εκμεταλλευτούν οι σταφιδέμποροι για να πάρουν κυριολεκτικά τσάμπα τη σταφίδα.

Το ίδιο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης εμφανίστηκε και τις επόμενες μέρες, τις απογευματινές ώρες, σε περιοχές των τοπικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Ωλένης, τώρα Πύργου, και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, όπως το Περιστέρι, την προηγούμενη χρονιά είχαν πληγεί και από τις πυρκαγιές.

Όλα αυτά προστίθενται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και την εξευτελιστική τιμή στη σταφίδα, καθώς και τη συνολική ακρίβεια που πλήττει όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Είναι άμεση ανάγκη όχι απλά να καταγραφούν οι ζημιές αλλά να αποζημιωθούν τώρα οι αγρότες. Το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος, το αυξημένο κόστος ζωής, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, ειδικά στη σταφίδα, κάνουν τη ζωή των αγροτών της περιοχής μαρτύριο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες των παραπάνω περιοχών, στο 100% της καταστροφής που υπέστησαν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: