Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Κλείδωσε» πτώση 11% στο 9μηνο το Χρηματιστήριο
Χαμηλές πτήσεις για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο

«Κλείδωσε» πτώση 11% στο 9μηνο το Χρηματιστήριο


Η επίσημη ιστορία του Χ.Α. αρχίζει 146 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα στις 30/9/1876, όταν επί Κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη του Στέγη βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυρόπουλου, στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία “Ο Ερμής”. Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα, ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση Στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Η μοναδική, καλλιτεχνικά, αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα “παλαιού Χρηματιστηρίου”, άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου Κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσέφερε στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο, παραπλήσια με το παλιό, επί της Οδού Σοφοκλέους 10.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α., στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκίνησε η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο Κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 έκλεισε για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό Κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, ως Χρηματιστήριο και επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο Κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό, μέσα από τη μοντέρνα όψη του, όμως παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο Κτίριο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών, που έδινε άλλο παλμό και ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις.

Η Οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί Κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα, όμως από την αίθουσα συνεδριάσεων έχουν απομείνει το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης, για να θυμίζουν από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών σε ιστορικά υψηλά και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, με μικτά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στο κλείσιμο του μήνα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νούμερα του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν και να παρακολουθούν την πορεία των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Η προσοχή και στις Βρυξέλλες, που σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες (ΓΔ και FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την καθαρή αξία συναλλαγών να απογοητεύει για πολλοστή φορά.

Ελάχιστες και μεμονωμένες οι προσπάθειες “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου, δεν αφήνουν και τις καλύτερες “υποσχέσεις” για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν δεν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα, στα ανοιχτά μέτωπα που προβληματίζουν τις Αγορές.

Μάταια αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν γίνει ελκυστικές.

Στην παρούσα φάση και για την συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών, προέχει η διατήρηση του κεφαλαίου, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και οι ανησυχίες για ύφεση, δρουν αποτρεπτικά στην ψυχολογία των traders.

Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους του Εκδότες.

Στο 4,14% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,813% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 796,18 μονάδες (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 794,36 (+0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 792,90 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 70,2 εκατ., από τα οποία τα 12,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 70,2 εκατ., τα 67,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 9μηνου.

Η εβδομάδα, αποδείχθηκε έκτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,65%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,74%.

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ισοφάρισαν το αρνητικό ρεκόρ 5ετιας, που είχε σημειωθεί από τις 25/8/2017 έως και τις 6/10/2017, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει “εξαρέ” πτωτικών εβδομάδων.

Ο Σεπτέμβριος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, με μηνιαίες απώλειες 7,41% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 8,13% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού 9μηνου, βρήκε τον ΓΔ με απώλειες 11,24% και τον ΔΤΡ με απώλειες 11,15%

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η ΕΧ, με απόδοση 272,93%.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: