Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό, για τα Παν. Τμήματα της Ηλείας
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό, για τα Παν. Τμήματα της Ηλείας

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό, για τα Παν. Τμήματα της Ηλείας

   Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται από χθες, Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, η κοινή επιστολή των Εκκλησιαστικών, Κοινοβουλευτικών, Αυτοδιοικητικών και Παραγωγικών φορέων της Ηλείας, οι οποίοι ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να μην αποκλειστεί η Ηλεία από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

 Η επιστολή, που εστάλη από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που προηγήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας στον Πύργο, και από την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού – μέσω επιστολής – και η επιθυμία συνάντησης μαζί του, για την συζήτηση του σοβαρού αυτού ζητήματος. 

  Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός, οι Βουλευτές Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης  Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Η επιστολή

   «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, έλαβε χώρα ένας προσχηματικός διάλογος με ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών και με προειλημμένες από μέρους του αποφάσεις, που δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική, αναπτυξιακή, κοινωνική και ευρύτερα πολιτική.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς να έχει στηρίξει επί της ουσίας, ακαδημαϊκά ή λειτουργικά τα τμήματα της Ηλείας, εμφανίζεται σε ρόλο κοινού νομοθέτη. Παράλληλα, εξαντλεί τον στρατηγικό και αναπτυξιακό του σχεδιασμό, προαναγγέλλοντας την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία και την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο «εξαφανίζει» την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

 Σε αντίθεση με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, η  πρυτανεύουσα   εσωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει προκαλέσει ευρύτατη κοινωνική αναταραχή σε έναν ολόκληρο Νομό.

 Μια κοινωνία με κυρίαρχη την αντίληψη της απαξίωσής της από την πολιτεία σε κορυφαία ζητήματα, δεν δύναται να βιώσει μια καταστροφική επανάληψη καταδικασμένων πολιτικών του παρελθόντος.

Οφείλουμε, δε, να αναφέρουμε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν είναι θετικά, καθώς κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις επιδιώξεις του Πανεπιστημίου.

Όπως άλλωστε και εσείς έχετε δηλώσει, η Ηλεία όχι μόνο δικαιούται, αλλά επιβάλλεται από την φυσιογνωμία της και την πολιτιστική της παρακαταθήκη, να μετατραπεί  σε κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Εκκλησία, Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, Φορείς και κοινωνία, εκφραζόμενοι ενιαία και εκπροσωπώντας μια κοινωνία διακοσίων χιλιάδων πολιτών, επιζητούν την ισότιμη τουλάχιστον συμμετοχή της Ηλείας στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα της χώρας.

Θα σας παρακαλούσαμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τα ανωτέρω και να διαμορφώσετε την προσωπική σας επιλογή περί της αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού χάρτη.

Τέλος, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ούτως ώστε αντιπροσωπεία των υπογραφόντων την παρούσα να σας εκθέσει την απόλυτα τεκμηριωμένη θέση μας για την βιώσιμη παρουσία της Ηλείας στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: