Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Κοινό μέτωπο εργαζομένων στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας
Πύργος: Προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό με τον 27χρονο αστυνομικό που νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση

Κοινό μέτωπο εργαζομένων στα νοσοκομεία Πύργου και ΑμαλιάδαςΣε κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση της στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων της Ηλείας συντάσσονται οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, μετά και την χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, σε συνέχεια της προσπάθειες για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν

Παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, του γενικού συμβούλου της Χρήστου Σουγλέρη και του γενικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Κώστα Πετρόπουλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος διατράνωσαν τα αιτήματά τους για άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με την θέσπιση κινήτρων, για μονιμοποίηση εργαζομένων ενώ ανακοίνωσαν και την συμπόρευσή τους για κοινές διεκδικήσεις με μοναδικό στόχο την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ηλείας.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο  Γιάννης Γεωργίου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και τις ανάγκες για ενίσχυση που έχει το νοσοκομείο, εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της έλλειψης παθολόγων και της λειτουργίας νευραλγικών κλινικών της Ν.Μ. Πύργου. «Κάθε μήνας που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα και γίνεται αγώνας για το πώς θα βγουν οι εφημερίες, καλώντας γιατρούς από όμορους νομούς, αφού κανένας δεν υπάρχει εδώ με οργανική θέση, παρά ένας που μετακινείται από την Αμαλιάδα. Λειτουργούμε μια παθολογική και μια covid κλινική χωρίς παθολόγους και χωρίς πνευμονολόγο. Διαγωνισμοί βγαίνουν άκαρποι και άγονοι και οι θέσεις μένουν κενές. Εμείς είχαμε τόνισε δύο φορές στην κα Γκάγκα ότι για να καρποφορήσουν αυτοί οι διαγωνισμοί θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, είτε αυτό λέγεται άγονο είτε οικονομικά είτε σε δεύτερο χρόνο επιστημονικά. Συνεχίζουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση».

Ο κ.Γεωργίου δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι επαφές του συλλόγου με όλους τους φορείς της Ηλείας και γνωστοποίησε πως προσανατολίζονται στο επόμενο χρονικό διάστημα για ένα Πανηλειακό Συλλαλητήριο.

Όσον αφορά τα αιτήματα ο κ.Γεωργίου ανέφερε πως «διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλο το νομό και χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων που είναι αναγκαία. Θέλουμε ένα νοσοκομείο που να καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες και δυο δορυφόρους που θα συγκαλύπτουν και θα βοηθούν. Κανένας δεν περισσεύει και κανένας δεν είναι περιττός».

Αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Γιάννη Γεωργίου, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος έκανε λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν και στα τρία νοσοκομεία της Ηλείας, καθώς όπως είπε δεν γίνεται να καλύπτονται με ένα μόνο παθολόγο, τονίζοντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας να ενωθούν σε έναν κοινό αγών. Ακόμα, ο κ.Μιχαλόπουλος στήριξε το αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου για Πανηλειακό συλλαλητήριο με τους φορείς και των δύο πόλεων.

Επισημαίνοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο τον ανεκτίμητο ρόλο της δημόσιας υγείας, παρά τις ελλείψεις και πως ο ιδιωτικός τομέας ήταν θεατής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε «μονόδρομο» για την κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Παρά τις ελλείψεις στο προσωπικό ο δημόσιος τομέας έδωσε μάχες και έσωσε πολλούς ανθρώπους σε αντίξοες συνθήκες. Εργαζόμαστε με 10.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όχι μόνο λόγω των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς αλλά και λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων που δεν έχουν καλυφθεί. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα γίνουν μετά από ένα χρόνο γιατί είναι χρονοβόρα η διαδικασία, θα καθυστερήσουν και μάλιστα η όποια ενίσχυση θα είναι με ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, αφού πολλοί συμβασιούχοι κάνουν αίτηση και θα προσληφθούν ως μόνιμοι, άρα οι θέσεις τους ως επικουρικό προσωπικό θα χαθούν για τα δημόσια νοσοκομεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Γιαννάκος υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να προσληφθεί προσωπικό, να αρθούν οι αναστολές και να βελτιωθούν τα κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας, είτε μέσω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως άγονη είτε με άλλο τρόπο, γιατί και σε άλλα μέρη της χώρα έχουν χαρακτηριστεί άγονα και πάλι δε φτάνουν.

Όσον αφορά ειδικά την Ηλεία και τις άγονες προκηρύξεις γιατρών ο κ.Γιαννακός μίλησε για  βελτίωση θεσμικών και οικονομικών κινήτρων και ταυτόχρονης συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τους τοπικούς φορείς, ώστε να διευκολυνθεί η διαμονή και η διαβίωσή της στην περιοχή. «Να χορηγήσει κίνητρα και η πολιτεία και η τοπική κοινωνία για την προσέλκυση γιατρών. Είναι απαράδεκτο σε ένα νομό εν μέσω  κορωνοϊού, όταν μάλιστα πρόκειται να ‘’συναντηθεί’’ με την γρίπη, όπου θα μιλάμε για μια επικίνδυνη κατάσταση, να μην  υπάρχει παθολογική κάλυψη. Αυτά δε στέκουν σε μια σύγχρονη κοινωνία. Είναι υποχρέωση των υγειονομικών αρχών, των τοπικών φορέων να ενισχύσουν το νοσοκομείο όπως και τη ΜΕΘ, όπως και λοιπό και νοσηλευτικό προσωπικό» κατέληξε.

«Η κοινή συνέντευξη, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, είναι αρχή για κάποιες κινητοποιήσεις και συνεργασίες μεταξύ των εργαζομένων των νοσοκομείων Πύργου και των φορέων της Ηλείας» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Σουγλερής. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί και στα δύο νοσοκομεία δήλωσε ότι «η Αμαλιάδα εχει καταντήσει χειρότερα και από ένα κέντρο υγείας,  γιατί δε μπορείς να έχεις ένα γενικό γιατρό στην Αμαλιάδα και περισσότερους στο κέντρο υγείας ή στον Πύργο δε νοείται να υπάρχει ένας παθολόγος για 80 ασθενείς. Να συμβάλει η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να βρεθούν λύσεις για το πώς τα δύο νοσοκομεία θα λειτουργήσουν».

Τέλος, ο γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ Κώστας Πετρόπουλος ανέφερε πως η ΑΔΕΔΥ έχει αναδείξει τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

«Η πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κάτω από διαφορετική σκοπιά την τύχη και την προοπτική νοσοκομείων. Είναι αδιανόητη η υποστελέχωση και κατάντια οι δανεικοί γιατροί για να αντιμετωπιστούν παθολογικά περιστατικά. Οι εργαζόμενοι συντονισμένα και ενωτικά σε Αμαλιάδα και Πύργο πρέπει να διεκδικήσουν το αυτονόητο που είναι η συνύπαρξη των δυο νοσοκομείων, η ανάπτυξη και αναβάθμισή τους δεδομένου ότι απευθύνονται σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις και είναι αναγκαία για την παροχή υγείας στην Ηλεία».

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: