Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Κορινθιακή σταφίδα – ΠΕΣ: Τόνοι αποθεμάτων από την Ελλάδα στους σεισμόπληκτους | Ειδήσεις
ΠΕΣ

Κορινθιακή σταφίδα – ΠΕΣ: Τόνοι αποθεμάτων από την Ελλάδα στους σεισμόπληκτους | Ειδήσεις


Παράθυρο ελπίδας για την διάσωση της Κορινθιακής σταφίδας και των παραγωγών του προϊόντος ανοίγει ξανά, με οργανωμένη παρέμβαση φορέων από την Πελοπόννησο.

Μίλτος Σταυρόπουλος

Οι καλλιεργητές βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, σε απελπιστική κατάσταση, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Μίλτος Σταυρόπουλος, καθώς όπως είπε η σταφίδα διατίθεται προς 70 λεπτά το κιλό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αντί 1,60 € πριν από 2 χρόνια.

Οι αδιάθετες ποσότητες 9.000 τόνων, που δημιουργήθηκαν την εποχή της πανδημίας, έχουν μειωθεί σήμερα σε 5.000 τ., που μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, με αποτέλεσμα η αγορά να μην ανακάμπτει και η τιμή του προϊόντος να παραμένει καθηλωμένη, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή.

Η μόνη λύση, για να μην υπάρχει αδιέξοδο -σύμφωνα με το στέλεχος της ΠΕΣ- είναι να δεσμευθεί από το κράτος η πλεονάζουσα ποσότητα και να δοθεί, ως επισιτιστική βοήθεια, στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Μάλιστα τονίζει ότι η απομάκρυνση της ποσότητας, θα πρέπει να γίνει αναλογικά, από κάθε παραγωγό, συνεταιρισμό, έμπορο και εξαγωγέα. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μεν έμπρακτη αλληλεγγύη στους λαούς αυτούς, αφετέρου δε, θα επιλυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα της αγοράς Κορινθιακής σταφίδας ώστε αυτό να πάψει να μετακυλίεται χρονικά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους αγρότες της περιοχής.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε -πριν από ημέρες- το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο ζητάει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδεχτεί τις προτάσεις της ΠΕΣ και άλλων Συνεταιρισμών και να προχωρήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και να πληρώσει στην ΠΕΣ άμεσα τα 2.600.000 € που της οφείλει εδώ και 14 μήνες.

Ζητά, ακόμη, άμεση συνάντηση με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΠ, με τη συμμετοχή της ΠΕΣ, καλώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους όλων των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών (Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου) να πράξουν κι αυτοί το ίδιο.

Προτροπή και κυβερνητικών βουλευτών

ΠΕΣ

Ιάσωνας Φωτήλας

Λύση στο πρόβλημα της Κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας να συμπεριληφθεί το προϊόν στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής. Οπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της Κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη
-χωρίς προηγούμενο- κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: