Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Κορωνοϊός – Σουηδία: Θέση στον ΠΟΥ αναλαμβάνει ο υπεύθυνος για την πολιτική «χωρίς lockdown» της χώρας
Κορωνοϊός - Σουηδία: Θέση στον ΠΟΥ αναλαμβάνει ο υπεύθυνος για την πολιτική «χωρίς lockdown» της χώρας

Κορωνοϊός – Σουηδία: Θέση στον ΠΟΥ αναλαμβάνει ο υπεύθυνος για την πολιτική «χωρίς lockdown» της χώρας


Ο άνδρας που έγινε το πρόσωπο της «χωρίς lockdown» πολιτικής της Σουηδίας για την πανδημία, ο Άντερς Τέγκνελ, παραιτείται από επικεφαλής επιδημιολόγος για να αναλάβει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.

Ο Τέγκνελ, για τις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου του οποίου οι Σουηδοί προσηλώνονταν στις οθόνες τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, θα γίνει υψηλόβαθμος ειδικός σε μια ομάδα του Π.Ο.Υ. στην οποία έχει ανατεθεί ο συντονισμός της εμβολιαστικής απόκρισης στην Covid ανάμεσα σε υγειονομικούς και εμβολιαστικούς οργανισμούς.

Ο Τέγκνελ αποδείχθηκε μια πολωτική φυσιογνωμία στην Υπηρεσία Υγείας. Αναγκάστηκε να αποκτήσει αστυνομική προστασία όταν ο ίδιος και η οικογένειά του δέχθηκαν απειλές θανάτου, όμως το πρόσωπό του εμφανίστηκε επίσης σε T-shirts με το σύνθημα «Εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ». Μερικοί μάλιστα έκαναν τατουάζ με τον Τέγκνελ.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Σουηδία από ή με Covid-19, πολλαπλάσιος κατά κεφαλήν αριθμός σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά μικρότερος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το lockdown.

Όταν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έσπευσαν να κλείσουν καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν σαν πυρκαγιά τον χειμώνα και την άνοιξη του 2020, η Σουηδία ξεχώρισε επιλέγοντας ήπια και εθελοντικά μέτρα. Κράτησε τα σχολεία ανοικτά ενώ τα περισσότερα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν ποτέ. Δεν έγινε ποτέ σύσταση για χρήση μάσκας.

Ο 65χρονος Τέγκνελ υποστήριξε πως τα lockdown δεν είναι βιώσιμα και πως τα εθελοντικά μέτρα θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς να πληγεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις αρχές και το κοινό.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε εκείνον στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, οι επικριτές του υποστήριξαν ότι η μη λήψη πιο αυστηρών μέτρων στην πραγματικότητα διάβρωσε τη δημόσια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ανθρώπινου πόνου.

Επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση έπειτα από πίεση της αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό τον μήνα ότι δεν είχαν γίνει αρκετά προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας, όμως οι ατομικές ελευθερίες έγιναν σεβαστές και πως η εθελοντική στρατηγική ήταν σε γενικές γραμμές σωστή.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: