Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Κοσκινάς Αρχαίας Ολυμπίας: Μια ανάσα από το λίκνο του Πολιτισμού… 
Κοσκινάς Αρχαίας Ολυμπίας: Μια ανάσα από το λίκνο του Πολιτισμού… 

Κοσκινάς Αρχαίας Ολυμπίας: Μια ανάσα από το λίκνο του Πολιτισμού… Ο Κοσκινάς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία (έδρα του δήμου) και 18 χλμ. από τον Πύργο, ενώ στη βόρεια μεριά του χωριού περνάει η Εθνική Οδός Πύργου – Τριπόλεως. Το χωριό «απλώνεται», κτισμένο ανάμεσα σε λόφους (υψόμετρο 58 μέτρα) και οι αναφορές λένε ότι κατοικείται από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με μια άποψη η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «κόσκινο» γιατί μοιάζει με αυτό από ψηλά, ενώ με άλλη από κάποιον ονομαστό στην περιοχή τεχνίτη που κατασκεύαζε και πουλούσε κόσκινα.

Οι πρώτοι κάτοικοί του προέρχονται από τη Βυτίνα, τα Μαγούλιανα και την Κορφοξυλιά Αρκαδίας οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία «Καζάνι» (στο ψηλότερο σημείο του σημερινού χωριού) και ασχολήθηκαν με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Αργότερα μετακινήθηκαν χαμηλότερα και ασχολήθηκαν κυρίως με την καλλιέργεια σταφίδας και ελιών.

Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Ολυμπίων. Το 1912 ορίστηκε έδρα της νεοϊδρυθείσας ομώνυμης κοινότητας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Φαναρά, αποτελούν την τοπική κοινότητα Κοσκινά που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αρκετοί από τους 250 – περίπου- μόνιμους κατοίκους σήμερα δουλεύουν στον δημόσιο τομέα και τον τουρισμό. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Κοσκινάς αποτελεί προάστιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει το μέρος του παραδοσιακού νερόμυλου που διασώζεται ως σήμερα, τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και να επισκεφθεί το οινοποιείο «Ολύμπια Γη»…

Αφιερωμένη στην κοινότητα είναι και η σελίδα στο fb με τίτλο «Κοσκινάς Αρχαίας Ολυμπίας»

Αντώνης Αποστολόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κοσκινά)

«Το χωριό μας βρίσκεται μόλις… μια ανάσα από την Αρχαία Ολυμπία, ουσιαστικά είναι σαν να είμαστε ένα, αφού είμαστε πέντε λεπτά με τα πόδια. Περνούν από εδώ πολλοί τουρίστες αρκετοί εκ των οποίων επισκέπτονται και το οινοποιείο που λειτουργεί, ενώ έχουμε και δύο καφενεία. Στην κοινότητά μας ανήκει επίσης και το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας. Ως αξιοθέατο υπάρχει –από την εποχή της Τουρκοκρατίας όπως λέγεται- ο μύλος ενώ και η εκκλησία μας, ο Άγιος Δημήτριος, χρονολογείται από το 1864…

Είναι ήσυχο χωριό με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους πολλοί εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ενώ έχουμε και αυτούς που ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες. Καλλιεργούνται κυρίως ελιές αλλά και σταφίδα. Φέτος δυστυχώς οι ελιές δεν έδεσαν και υπάρχει πρόβλημα όπως και με τη σταφίδα.

Προβλήματα ιδιαίτερα δεν αντιμετωπίζουμε στους βασικούς τομείς όπως η αγροτική οδοποιία, η ύδρευση, ο φωτισμός και η αποκομιδή απορριμμάτων. Η συνεργασία μας με το δήμο είναι πολύ καλή.

Με την πανδημία δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα ούτε κρούσματα, ενώ οι εμβολιασμοί στο χωριό μας έχουν προχωρήσει αρκετά».

Φώτης Δούλας (Ιδιοκτήτης καφενείου)

«Η καθημερινότητα είναι και καλή και κακή. Παλιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα και είχαμε περισσότερη ζωντάνια. Τώρα οι καλλιέργειες έχουν δυσκολέψει πολύ, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν… πορτοκάλια, σταφίδες, ελιές βγαίνουν πολύ δύσκολα πλέον.

Το ότι είμαστε κοντά στην Αρχαία Ολυμπία είναι θετικό, διαθέτουμε υποδομές και δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν άλλες κοινότητες. Με την πανδημία πήγαμε καλά, πρόσεχε πολύ ο κόσμος, όμως βλέπω να ξεμπερδεύουμε δύσκολα».

Γιώργος Γεωργόπουλος (Ιδιοκτήτης επιχείρησης)

«Λειτουργώ κατάστημα ζωοτροφών στο Κοσκινά, μας στηρίζει το χωριό αλλά και τα υπόλοιπα τριγύρω χωριά, Πελόπιο, Πλάτανο, ενώ έχουμε πελάτες και από Λάλα και αλλού. Με την πανδημία υπάρχει κάποιος φόβος αλλά θα προχωρήσουμε πιστεύω.

Οι κτηνοτρόφοι ζορίζονται λόγω αυξήσεων αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα έσοδα τους… χρειάζεται να τους δοθεί στήριξη. Γενικά δεν υπάρχει χρήμα και ζορίζονται όλοι κι αυτό πάει αλυσίδα.

Η επιχείρηση είναι καινούργια και είμαι ευχαριστημένος για την επιλογή μου. Πήρα το ρίσκο και δικαιώθηκα με τη βοήθεια του κόσμου και του χωριού. Δόξα τω Θεώ!».

Χρυσάνθη Τιμολέων

«Ο πρόεδρος είναι δραστήριος και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Εγώ έμενα στην Αθήνα και ήρθα στο χωριό μου που είναι ήσυχα, έχει καθαρό αέρα και πανέμορφο περιβάλλον.

Δίπλα μας είναι η Αρχαία Ολυμπία και νιώθουμε όμορφα γι` αυτό το γεγονός. Κάποτε δούλεψα και στον αρχαιολογικό χώρο…

Είμαι ικανοποιημένη που επίλεξα να ξανάρθω στο χωριό μου και θα το συνιστούσα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να το κάνει.

Θα ήθελα να δω το παλιό σχολείο να μετατρέπεται σε παιδική χαρά για να παίζουν τα παιδιά».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: